Lai atmiņas par ballīti nav miglainas: ko gaidīt no viedtālruņa kameras nakts režīmā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Vasara, kā zināms, ir ballīšu un festivālu laiks. Labākais un arīdzan ērtākais veids, kā piedzīvoto saglabāt atmiņā vēl ilgi, ir iemūžināt to ar viedtālruni. TVNET, apmeklējot šīs vasaras “karstākos” festivālus “Positivus” un “Summer Sound”, testēja jauniešu auditorijai radīto Huawei P Smart Z tālruni un izmēģināja viedierīces kameru nakts režīmā.

Kā liecina ražotāja informācija, P Smart Z tālrunis ir aprīkots ar divkāršo 16MP + 2MP aizmugurējās kameras sistēmu. F/1.8 platais diafragmas atvērums palīdz uzņemt par 50% vairāk gaismas nekā citi biežāk sastopamie F/2.2 platie diafragmas atvērumi. Savukārt 2MP sensors ir sasaistīts ar primāro kameru, lai fotoattēlam radītu īstu dziļuma sajūtu jeb bokeh efektu. Tādi rīki kā nakts režīms un 480 FPS palēninājuma videoklipi nodrošina plašu profesionālo funkciju klāstu, kas pieejams ar vienu aizvara pogas spiedienu.

Kā darbojas nakts režīms?

Izvēloties nakts režīmu (Night), Huawei P Smart Z pats automātiski uzstāda slēdža ātrumu jeb ekspozīcijas laiku, tomēr to var iestādīt arī manuāli – 1/4, 1/2, 1, 2, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28 vai 32 sekundes. Vienkāršā valodā runājot, jo ilgāks ekspozīcijas laiks, jo uz matricas ilgāk krīt gaisma. Sliktā apgaismojumā nepieciešams lielāks ekspozīcijas laiks, tomēr jārēķinās ar to, ka attēls var izplūst, ja sakustējusies pati kamera vai objekts, kas tiek fotografēts.

Foto: TVNET
Foto: TVNET

Arī ISO (gaismjutība), izvēloties nakts režīmu, tiek uzstādīta automātiski vai arī manuāli pēc izvēles - 100, 200, 400, 800, 1600. Arī te noderēs īss skaidrojums - jo lielāks ISO, jo fotogrāfija būs graudaināka un nekvalitatīvāka. Pie zemāka ISO iegūsim kvalitatīvāku attēlu, tomēr tam būs nepieciešams vairāk gaismas.

Ja vēlamies iegūt kvalitatīvu nakts ainavas fotogrāfiju bez kustībām, tad liekam kameru uz statīva, ekspozīcijas laiku liekam lielu, bet ISO mazu. Ja vēlamies nofotografēt, piemēram, koncertu un darbību uz skatuves, tad ekspozīcijas laiks būs mazāks, bet ISO lielāks.

Foto: TVNET
Foto: TVNET

TVNET, apmeklējot "Positivus" un "Summer Sound", uzņēma fotogrāfijas, saulei rietot un nakts stundā, tātad laikā, kad vienīgās labi apgaismotās vietas ir skatuve un dažādi stendi, lai piesaistītu festivālētāju uzmanību.  

Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET

Secinājumi

Fotografēšana naktī pati par sevi ir liels izaicinājums jebkurai telefona kamerai, bet P Smart Z ar to tika galā ar nosacījumu, ka bez lieliskās nakts režīma opcijas ir statīvs vai ļoti stabilas rokas. Tāpat iesaku arī paeksperimentēt ar ISO un ekspozīcijas laiku, jo ne vienmēr var paļauties uz viedierīces automātiskajiem iestatījumiem.

TVNET žurnāliste, kura ikdienā lieto "Apple" iPhone 8, secināja, ka ar P Smart Z attēli nakts stundā ir daudz kvalitatīvāki nekā minētajam "Apple" modelim. Turklāt iPhone 8 nemaz nepiedāvā nakts fotografēšanas iespējas. Savukārt otra žurnāliste ikdienā izmanto "Samsung" Galaxy S9+, kuram, mūsuprāt, nakts režīmā uzņemtās fotogrāfijas izskatās tikai mazliet labākas nekā šim "Huawei" modelim. Tomēr jāatgādina, ka P Smart Z ir budžeta klases tālrunis, savukārt iepriekš minētie atrodami pavisam citās cenu kategorijās.

Neraugoties uz to, ka statīva mums nebija un ballīte kūsāt kūsāja, daži no kadriem iemantojuši arī mūsu profesionālo fotogrāfu atzinību, kas liek secināt, ka ar šo ekonomisko modeli bildes izdosies ne tikai dienas gaismā, bet arī nakts stundā. 

Jūs vaicāsiet, kam tad īsti ir paredzēta nakts kamera? Mēs izsecinājām, ka tā ir lieliska opcija nakts ainavu fotografēšanai, mazāk ballīšu un nemitīgas kustības iemūžināšanai. 

Lai vai kā, šādas uzņemtās fotogrāfijas nākamajā rītā pēc pamošanās nav kauns rādīt mammai vai draugiem, un pastāv iespēja, ka tām ir potenciāls kļūt arī atzinīgi novērtētām sociālajos tīklos. Izbaudiet vasaras siltos vakarus ar draugiem un iemūžiniet tos kopā!

Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET

Publikācija tapusi sadarbībā ar Huawei.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu