Ielīgošanas ceļvedis: mācies pīt, brūvēt alu un augstu dancī lēkt!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Gaidot svētkus, Rīgas apkaimēs no 16.jūnija notiks ielīgošanas pasākumi, bet centrā paredzētas arī meistarklases vainagu pīšanā, siera siešanā un ugunskura vietas ierīkošanā

Rīgā: Bastejkalns, Āgenskalns, Dzegužkalns

Pirmie ielīgošanas pasākumi sāksies jau 16.jūnijā, kad iedzīvotāji gaidīti Bastejkalnā, kur darbosies latviešu vasaras gadskārtu tradīciju meistarklases vainagu vīšanā, siera siešanā, ugunskura vietas ierīkošanā, Jāņu vārtu gatavošanā un vairākās citās svētkiem raksturīgās nodarbēs. Līdz ar meistarklasēm būs iespēja apgūt vasaras saulgriežu rotaļas, dančus un klausīties folkloras kopu priekšnesumus.

Šajā dienā ielīgošanas pasākums «Tā ziedēja Jāņu nakts» notiks arī pie Kultūras centra «Ritums» filiāles, Ieriķu ielā 43A, kur piedalīsies folkloras kopas, deju kolektīvi, darbosies radošās darbnīcas, būs Latvijas labumu tirdziņš, notiks lielā zāļu paklāja aušana un pasākuma noslēgumā varēs vērot postfolkloras grupas «Daba San» uzstāšanos. Savukārt pie kultūras centra «Imanta» iedzīvotāji varēs redzēt deju kolektīvu sniegumu, kora uzstāšanos, tradicionālās mūzikas grupas «Tautumeitas» priekšnesumu un izdancoties zaļumballē grupas «Kantoris 04» pavadībā.

16.jūnijā sāksies arī tradicionālais pasākumu cikls «Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos». Šajā dienā notiks Āgenskalna ielīgošana kopā ar kapelu «Hāgenskalna muzikanti» un folkloras kopu «Dandari». Ielīgošana Grīziņkalnā ar folkloras kopām «Krulla», «Ciguzis» un kapelu «Karikste» notiks 18.jūnijā. Nākamajā dienā, 19.jūnijā, ielīgošana būs arī Dzegužkalnā, kur iedzīvotājus gaidīs Ilga Reizniece, Andris Davidons, Valdis Putniņš un Rīgas Danču klubs. Pasākumu cikls «Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos» šovasar noslēgsies 20.jūnijā ar Torņakalna ielīgošanu Ojāra Vācieša muzeja dārzā. Tur ielīgošana būs kopā ar Zoju Heimrāti, Kristīni Kārkli-Kalniņu un Edgaru Kārkli.

Ikviens ir gaidīts arī Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā un iekštelpās, kur 19.jūnijā notiks pasākums «Sanākat, Jāņa bērni, augsta kalna galiņā». Folkloras draugu kopa «Skandinieki» un grupa «Jauno Jāņu orķestris» 20.jūnijā rīdziniekus gaidīs Spīķeru kvartālā pasākumā «Daudzināju Jāņu dienu», kur Līgo noskaņās būs gan Zaļais tirdziņš, gan radošas darbnīcas. Savukārt 21.jūnijā svētku tuvošanās gaisotni varēs sajust Jāņu ielīgošanas pasākumā Ķengaraga parkā, kur būs dziesmu spēle «Īsa pamācība mīlēšanā» ar deju kopu «Bramaņi», «Dižbramaņi» un Latvijā populāru aktieru piedalīšanos. Dziesmu spēlei sekos koncerts ar Viktora Lapčenoka un vairāku citu solistu uzstāšanos. Šajā dienā VEF Kultūras pils rīkots ielīgošanas pasākums «Lai balstiņis tālu skan» notiks arī Zemitānu laukumā, kur ikvienu gaidīs Jāņa tēvs aktieris Emīls Kivlinieks un Jāņa māte aktrise Daiga Gaismiņa.

Foto: TVNET

Līgo svētku noskaņās rīdzinieki un pilsētas viesi 22.jūnijā gaidīti tradicionālajā Zāļu tirgū Doma laukumā, kur varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru izstrādājumus, kā arī lauksaimniecības produktus, Jāņu zāles un vainagus. Īpašs pasākums - «Suitu nakts tirgus» notiks Kalnciema kvartālā, kur būs baudāma gan kultūras programma, gan Alsungas novada lauku labumi.

Jūrmalā šonedēļ sāksies ielīgošanas pasākumi

Jūrmalas brīvdabas muzejā, Tīklu ielā 1a, 17.jūnijā no plkst.13 līdz 16 notiks ielīgošanas pasākums «Līgotāji, līgotāji, nav vairs tālu Jāņu diena!». Tajā par pirts rituāliem, jāņuzāļu vākšanu, maģiju un ieskatīšanos nākotnē stāstīs un rādīs stāstniece, zāļu sieva un pirtniece Līga Reitere. Uzstāsies tautas mūzikas grupa «Teikas muzikanti». Uz ugunskura tiks vārīts siers un gatavota skābputra, varēs uzzināt ticējumus un teikas, kā arī receptes alus un kvasa pagatavošanai. Savukārt 21.jūnijā Saulgriežu ielīgošana notiks Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7. Plkst.18 Saulgriežus ielīgos folkloras kopa «Mare», tiks vīts Jāņu vainags Rainim, dziedātas dziesmas un rotāta sēta. Turklāt būs arī mielošanās pie tradicionālā svētku galda. Līgo svētku svinības 23.jūnijā notiks Dzintaru un Kauguru pludmalē, kā arī Mellužu estrādes parkā. Dzintaru pludmalē plkst. 20. Līgo svētku programmas «Pa pāriem ābolītis» deju koncertā piedalīsies Jūrmalas tautas deju kolektīvi «Zālīte», «Vēlreiz» un jauniešu tautas deju kolektīvs «Delveri» no Talsiem. Pēc koncerta līdz plkst. 4 notiks zaļumballe kopā ar vokāli instrumentālo ansambli «Neaizmirstulītes» un Laimi Rācenāju, «Jelgavas Big Band» un solistiem Aiju Vītoliņu, Ralfu Eilandu, Elzu Rozentāli, Žoržu Siksnu un Rūtu Dūdumu. Kauguru pludmalē plkst. 21.30 Līgo vakaru ieskandinās latviešu tradīciju kopa «Skance». Līksmošana turpināsies ar grupas «Credo» koncertu un dīdžeju Pēteri Začestu no plkst. 22 līdz 4. Savukārt Mellužu estrādes parkā no plkst. 22 līdz 2 notiks balle kopā ar Jūrmalas teātra aktieri Ģirtu Alsteru un īpašo «Jūrmalas Jāņu orķestri». Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Foto: TVNET

Tērvetes dabas parkā Zāļu dienā ielīgos saulgriežus

Gaidot vasaras saulgriežus, Tērvetes dabas parkā 17.jūnijā norisināsies ielīgošanaspasākums «Zāļu diena mežā». Pasaku un Rūķu mežā no plkst.11 līdz 17 būs iespējams uzzināt visu neparasto un noslēpumaino par meža augiem - papardi, grīsli, dažādām mētrām un citiem meža augiem. Tāpat mežā varēs izgatavot rotas no dabas veltēm. «Pasaku mežā pie Sila raganiņas uzzināsi maģiskās nakts zāļu noslēpumus - tos īpašos un pārsteidzošos. Savukārt pie koka skulptūras Ķēkšas būs iespēja pašam uzpīt savu zāļu vainagu, iesienot tajā labas veselības, veiksmes un laimes vēlējumus,» uz pasākumu aicināja rīkotāji. Savukārt plkst.15 būs skatāma Rūdolfa Blaumaņa izrāde «Trīnes grēki» Tērvetes novada kultūras nama amatierteātra «Trīne» izpildījumā. Režisore - Dzintra Zimaiša.

Foto: TVNET

Kuldīgā notiks Jāņu ielīgošana

21.jūnijā Kuldīgā notiks Jāņu ielīgošanas pasākums, aģentūra LETA uzzināja Kuldīgas novada domē. Kuldīgā pirmais ielīgošanas pasākums pilsētas ielās un laukumos norisināsies jau trešdien, 21.jūnijā, no plkst.12. Priecīgo ziņu, ka vasaras saulgrieži jau klāt, kopā ar Jāņu dziesmām kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem 21.jūnija pusdienlaikā nesīs Jāņa bērnu pulciņš. Jāņa mātes grozā būs gan Jāņu siers un pīrāgi, gan kāda dzīves gudrība vai ticējums. Jāņa tēvam padomā būs kāds jociņš, bet krūzē – Jāņu alus. Svinībām visu nepieciešamo sagādāt būs iespējams, apmeklējot Jāņu tirgu, kas norisināsies Pilsētas laukumā ceturtdien, 22.jūnijā, no plkst.12 līdz 20. Tirdziņā aicināti piedalīties amatnieki, amatu pratēji, tautas lietišķās mākslas studijas, mākslinieki, individuālie meistari, ekoloģiski tīru un Latvijā audzētu produktu ražotāji, našķu un saldumu tirgotāji. Līgo vakarā, 23.jūnijā, plkst.17 Kuldīgas pilsētas estrādē kuldīdzniekus un viesus priecēs saulgriežu koncertuzvedums «Īs(t)a pamācība mīlēšanā». Tas būs jautrs un mūsdienīgs stāsts par papardes zieda meklējumiem. Uzveduma režisors ir Intars Rešetins, bet radošajā kolektīvā apvienojušies aktieri Āris Rozentāls, Mirdza Martinsone, Vita Vārpiņa, Ērika Eglija, Inita Sondore, Akvelīna Līvmane, Velta Straume, Marģers Eglinskis un citi. Līgo vakarā Kuldīgā jāņuguni iedegs Pilsētas dārzā. Plkst.22.30 varēs noskatīties teatralizētu uzvedumu «Tautiešam roku devu pašā Līgo vakarā». Lūkošanu, līdzināšanu, mārtošanu un līgošanu izspēlēs, izdejos un izdziedās etnogrāfiskais ansamblis «Suitu sievas», vidējās paaudzes deju kopa «Bandava», jauniešu teātris «Focus» un folkloras kopa «Nārbuļi». No plkst.23 zaļumballē spēlēs grupa «LaBamba».

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu