Režisors: «Zelta zirgs» ir jauns skatījums uz pasakām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Leļļu teātrī topošā pieaugušo izrāde «Zelta zirgs» ir jauns skatījums uz pasakām, kas radīs emocijas gan izklaidējot, gan arī «iedodot pa sirdi», iestudējumam veltītajā preses konferencē sacīja tās režisors Duda Paiva. Viņš skaidroja, ka Raiņa pirms 100 gadiem aprakstītās tās pašas tēmas, kas ir aktuālas arī šodien. Topošajā izrādē tiek atainota patriarhāla, sava veida «mačo» sabiedrība, kurā sievietes tēls tiek ļoti romantizēts. Līdz ar to Saulcerīte kā izrādes tēls tiek izmantots plašāk nekā tikai Latvijas valsts simbols.

Taujāts par iespējamo reakciju, kāda varētu rasties konservatīvai leļļu teātra auditorijai, režisors atbildēja, ka cer uz šoku, līdz ar ko veidotos diskusija par tajā atspoguļotajām tēmām. «Brutalitāte kalpo mūsu koncepcijai. Mēs runājam par nopietnām tēmām, kas tiek apspriestas jau 100 gadus, un tas, ko mēs rādām ar lellēm, ir metafora, lai aktivizētu un palielinātu skatītāju emocijas,» pauda Paiva.

Viņaprāt, pieaugušo izrādes leļļu teātrim ir neparastas, un šīs mākslas nišas pārstāvji cīnās ar aizspriedumu, ka leļļu teātris ir paredzēts tikai bērniem. «Ja ir kaut kas svaigs, jauns, ar lielu iespēju eksperimentēt, tad tas ir animētajās formās. Teātrī viss ir jau izdarīts. Mums ir tehnoloģijas un mēs vēl daudz ko izrādēs paši pieliekam klāt,» sacīja Paiva, norādot, ka lelles tiek izmantotas kā rīks dažādu aktiera tēlu vienlaicīgai atspoguļošanai.

Foto: LETA

Tāpat, pēc režisora domām, leļļu teātra koncepts viņa projektam sniedz iespēju pamodināt aktieru iekšējo haosu, jo tiek izmantota laikmetīgā deja un lelles, kas taisītas no porolona - tās var saspiest, izstaipīt un plēst.

Raiņa 1904. gadā sarakstītā luga stāsta par jaunāko no trīs brāļiem - Antiņu. Naktī, kad brāļu tēvs nomirst, Antiņu apciemo vientuļš nabags, kurš lūdz drēbes. Antiņš viņam atdod visu, kas vien ir, un pateicībā nabags viņam atklāj, kā izsaukt trīs burvju zirgus, kas uznesīs Antiņu stikla kalnā, lai atmodinātu guļošo Princesi.

Režisors Paiva lugas uzmanības centrā izmanto pretmetu dialektiku - gaismu pret tumsu, cerības un nolemtību, valdniekus un pārvaldītos. Lai to pastiprinātu, iestudējuma pirmajā daļā tiks izmantota šaha koncepcija - cīņa starp balto un melno.

Paivas iestudējums «Zelta zirgs» savu pirmizrādi Latvijas Leļļu teātrī piedzīvos 24. novembrī plkst.18.30. Turpmākās iestudējuma izrādes būs skatāmas 1.decembrī, 11. janvārī, 25. janvārī, 9. februārī un 22. februārī.

Izrādes lomās iejutīsies aktieri Druvis Anusāns, Baiba Vanaga, Lienīte Osipova, Anrijs Sirmais un Aleksandrs Jonovs. Radošās komandas kostīmu māksliniece ir Vita Radziņa, dramatizētājs Matīss Gricmanis, komponists Rihards Zaļupe un režisora asistents - Pāvels Struminskis.

Kā ziņots, Latvijas leļļu teātrī norit darbs pie Nīderlandes viesrežisora Paivas pieaugušo izrādes «Zelta zirgs», kas iestudēta pēc Raiņa darba motīviem.

Leļļu teātrim iestudējums ir īpašs notikums, jo teātra repertuārā atgriežas izrādes pieaugušajiem, un Latvijas skatītājiem līdz šim nav bijusi iespēja iepazīties ar šāda mēroga mūsdienu leļļu teātra piemēriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu