Lietuvas kultūras žurnāls protestā pret finansējuma samazināšanu iznāk ar tukšām lapām

LETA/BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Lietuvas kultūras preses pārstāvji brīdinājuši, ka valsts finansējuma samazināšana apdraud to pastāvēšanu, un, protestējot pret to, kultūras nedēļraksts «Literatūra ir menas» («Literatūra un māksla») piektdien iznācis ar tukšām lapām.

Jaunā žurnāla numura vāku rotā tikai izdevuma logotips un melna sēru lentīte, bet vienīgais teksts tālākajās lapās ir redaktora sleja, kurā «Literatūra ir menas» galvenais redaktors Gītis Norvils raksta, ka Preses, radio un televīzijas atbalsta fonda piešķirtās naudas nepietiek, lai žurnāls, kas tiek izdots kopš 1946.gada, arī turpmāk iznāktu reizi nedēļā.

«Šis ir mūsu izmisuma solis,» viņš atzinis. «Tas nozīmē, ka redakcijas atslēgas var mierīgi no tilta iemest upē un doties projām neatskatoties, un vienīgais izdevums, kas Lietuvā iznāk jau 71 gadu bez pārtraukuma, pārstātu pastāvēt.»

«Mēs esam bijuši un būsim neērti. Domāju, ka fonds kārtējo reizi parādījis nekompetenci, neorientēšanos situācijā un pilnīgu neizpratni par to, kā top preses izdevumi,» piebildis Norvils.

Kā žurnāla galvenais redaktors pastāstījis ziņu aģentūrai BNS, «Literatūra ir menas» finansējums salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazināts par 14 000 eiro.

«Tā nu mēs Lietuvas simtgadi sagaidām un svinam šādi - ar tukšām lapām, caurvēja izslaucīti un tīri. (..) Mēs esam nopietni satraukti par šo situāciju un aicinām prezidenti, valdību un Seimu rīkoties nekavējoties,» teikts redaktora slejā.

Atbalstu sociālajā tīklā «Facebook» kolēģiem paudis arī kultūras žurnāls «Naujasis židinys – aidai», kam finansējums šogad samazināts par 10 000, bet tā redaktors Toms Vaiseta norādījis, žurnāla redakcija nevar atļauties kā solidaritātes apliecinājumu arī izdot numuru ar tukšām lapām, jo šis izdevums iznāk tikai astoņas reizes gadā.

«Arī mums tā ir kritiskā robeža. Ja nesaņemsim palīdzību no privātajiem atbalstītājiem, arī mums būs ļoti grūti izdzīvot. (..) Šī valdība nāca ar saukli, ka kultūra tai būs lielākā prioritāte, bet nav pilnīgi nekādu soļu šai virzienā,» viņš sacījis aģentūrai.

Finansējums par 7000 eiro samazināts arī Lietuvas Rakstnieku savienības kultūras mēnešrakstam «Metai».

Kā atzinusi Preses, radio un televīzijas atbalsta fonda padomes priekšsēdētāja Danguole Skarbaliene, lai uzturētu kultūras izdevumu pastāvēšanu, šogad kopumā būtu vajadzīgs aptuveni miljons eiro, bet piešķirta apmēram puse nepieciešamās summas, jo kopējais fonda finansējums netiek palielināts, taču tam pēdējā laikā uzdots atbalstīt arī sabiedrības informēšanas drošības projektus.

Pēc viņas teiktā, lai gan naudu projektiem piešķir fonds, tā padome vienīgi apstiprina ekspertu ieteikumus. Katru programmu vērtē pieci dažādu organizāciju izvirzīti eksperti, kuru vārdi netiek izpausti, lai nodrošinātu viņu pieņemto lēmumu neatkarību.

Jautāta, vai kāds no pašreizējiem ekspertiem varētu būt personiski ieinteresēts atbalstīt kādu vienu konkrētu izdevumu, Skarbaliene atbildējusi, ka tā nedomā.

Pēc viņas teiktā, šogad līdzekļi piešķirti 33 kultūras projektiem, bet pērn - 30. Daļai kultūras izdevumu finansējums palielināts, bet kopējā līdzekļu summa nav mainījusies, un kultūras un mākslas izdevumi saņēmuši aptuveni ceturto daļu no visiem fonda sadalītajiem līdzekļiem - 545 000 eiro jeb par 20 000 mazāk nekā pērn. Tiesa gan, fonda pārstāvji solījuši, ka šī trūkstošā summa tiks piešķirta netieši, proti, bibliotēkām abonējot preses izdevumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu