Liepājas koncertzālē atklāj izstādi «Pierakstītā skaņa»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valters Pelns

8. janvārī plkst.17 Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā «Civita Nova» tiks atklāta izstāde «Pierakstītā skaņa», informē koncertzāles pārstāve Elizabete Hartmane.

Izstāde ļauj izsekot, kā gadsimtiem ilgi veidojusies tradīcija skaņu fiksēt notācijas jeb mūzikas pieraksta zīmēs. Izstādē aplūkota Rietumu mūzikas notācijas attīstība no viduslaikiem līdz mūsdienām, meklējot atbildes uz jautājumiem, cik precīzi iespējams pierakstīt skaņu, cik liela ir atskaņotāja brīvība, interpretējot muzikālu tekstu, un kā laika gaitā mainījušās grafiskās zīmes, ar kurām tiek pierakstīta mūzika.

«Muzikālās notācijas simboli grafiski mēdz līdzināties vizuālās mākslas elementiem. Šī paralēle savulaik ieintriģēja ne vienu vien mākslinieku, kuri prātoja, vai pastāv cēloņsakarība starp nošu pieraksta estētiku un labu mūziku. Savukārt no komponistu skatupunkta - ne visa mūzika, kas notīs skaisti izskatās, ir kvalitatīva, taču labai mūzikai vienmēr piemitīs arī vizuāla pievilcība,» pastāstīja viens no izstādes kuratoriem, komponists Jānis Petraškevičs.

Izstāde «Pierakstītā skaņa» Liepājā būs aplūkojama līdz 8. februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu