Iznākušas visas grāmatas triloģijā «Sašķeltā jūra»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Īsti labs fantasy darbs ir tas, kurš ne vien pastāsta brīnumainu stāstu, bet glabā arī apslēpto vēstījumu – kā Dž. R. R. Tolkīna, A. Nortones, P. Rotfusa vai, piemēram, Džordža R. R. Mārtina darbi. Jāatzīmē arī, ka fantāzijas žanrā pēdējos gados ir manāmas izmaiņas – to galvenie varoņi vairs nav tīri pārcilvēciski labi, cēli un apbrīnojami. Drīzāk otrādi – tie ir kļuvuši cilvēciski daudz saprotamāki, viņiem piemīt vājības, viņi atļaujas nebūt «pati pilnība», vārdu sakot, ar šo piezemētību kļūst lasītājam tuvāki. Pie šiem mūsdienīgajiem romāniem pieder arī slavenā britu rakstnieka Džo Aberkrombija tikko latviešu valodā izdotā triloģija «Sašķeltā jūra», kas sastāv no trim grāmatām: «Pusķēniņš», «Puspasaules» un «Puse kara», informē Apgādā Zvaigzne ABC.

Triloģijas darbība norisinās nezināmā zemē, kur tehnoloģiju attīstība ir diezgan primitīva: ir burinieki un zirgu transports, bet motori vēl/vairs nav izdomāti (vai tāltālā nākotnes Skandināvijā, iespējams, pēc kodolkatastrofas), un tās galvenais varonis ir Jārvi.

Visās trijās grāmatās atainots Jārvi izaugsmes un pieaugšanas ceļš, ļaujot gudrajam un apsviedīgajam puisim nonākt gan pie pirātiem un likumpārkāpējiem, gan norūdīties smagos apstākļos, gan iegūt draugus, domubiedrus un pat varu, kārotāko no visām balvām. Šajā ceļā Jārvi un lasītājs sastopas ar godavīriem un neliešiem, iegūst līdz nāvei uzticamus draugus un vēl nāvīgākus ienaidniekus. Ceļš pašam pie sevis izrādās ērkšķains un prasa no Jārvi visu. Toties lasītājs, īpaši jau gados jaunāks, var ne tikai izbaudīt piedzīvojumu garšu, bet arī apdomāt, kāda cena maksājama par panākumiem un kāpēc reizēm zaudējums ir lielākā uzvara.

Foto: Publicitātes

Vēstījuma valoda ir raita, piedzīvojumi gana neparasti, bet notikumu intensitāte atsauc atmiņā episko ciklu «Troņu spēles». Triloģijai «Sašķeltā jūra» nav ne piemērota, ne nepiemērota lasītāja. Šie fantāzijas romāni domāti dažādu paaudžu un laiku lasītājiem, ja vien viņi ir emocionāli gatavi tam, ka sāpēs sirds. Pretēji grāmatu nosaukumiem Aberkrombijs nesamierinās tikai ar pusi no iespējamā.

«Dinamisks stāsts par nodevību un atriebi. Tas mani aizrāva no pirmās lappuses un nelaida vaļā,» atzīst Džordžs R. R. Mārtins.

Džo Aberkrombijs pasaules slavu ieguva ar fantāzijas romānu ciklu pieaugušajiem «The First Law», bet par romānu «Pusķēniņš» (triloģija «Sašķeltā jūra») tika apbalvots ar Locus Award kategorijā «Labākais romāns jauniešiem» (Best Young Adult book). Dž. Aberkrombijs saņēmis arī citas literārās balvas un ieguvis lasītāju atzinību visā pasaulē.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu