Kur radās pirmā rotātā eglīte - Rīgā vai Tallinā? Tallinā tā jau mirdz!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Tallinas iedzīvotāji un viesi jau var lepoties ar skaisto Ziemassvētku karalieni - eglīti, kura jau uzstādīta un nu mirdz pilsētas laukumā. Rīgā eglīte tiks uzstādīta jaunnedēļ.

Ziemassvētku eglīšu izcelsme tiek saistīta ar laiku pirms izglītotajām Eiropas kultūrām. Ziemassvētku eglīšu uzstādīšanas un rotāšanas tradīcija tika aizsākta apmēram 15. gadsimtā Livonijā (pašreizējā Latvijas un Igaunijas teritorija) un 16. gadsimtā Ziemeļvācijā. Saskaņā ar pirmajiem dokumentētajiem Ziemassvētku egļu izmantošanas gadījumiem Igaunijā, 1441., 1442. un 1514. gadā Melngalvju brālība savā brālības mājā Rēvelē (pašreizējā Tallina) uzslēja Ziemassvētku egli un pēdējā naktī pirms svinībām tā tika novietota Rātslaukumā. Citi avoti vēsta, ka pirmoreiz Ziemassvētku egle tikusi izrotāta Rīgā 1510. gadā.

Kā tad īsti ir, atbildes nav, bet sākam jau gaidīt mūsu Rīgas lielo svētku egles iedegšanu. Plānots, ka svinīgā egles iedegšana Doma laukumā notiks 2. decembrī, savukārt Rātslaukumā - 6.decembrī.

Kopumā dažādās Rīgas pilsētas vietās plānots uzstādīt 52 egles.

Foto: TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu