Saņemot «Lielo Kristapu», Kairišs aicina atvērt čekas maisus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

13. novembra vakarā pasniegta Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps». Par labāko spēlfilmu tika atzīta Viestura Kairiša drāma par 1941. gada deportācijām «Melānijas hronika». Pats Kairišs saņēma labākā režisora balvu un, saņemot pēdējo statueti, savā runā aicināja atvērt tā dēvētos čekas maisus.

«Es šodien satiku Lidiju Lasmani-Doroņinu, un mēs spriedām, ka mēs šajā valstī kaut ko neesam izdarījuši, lai varētu uzskatīt, ka latviešu cilvēku upuri Sibīrijā nav bijuši veltīgi,» viņš teica. «Es aicinu mūs virzīt uz priekšu čekas maisu atvēršanu. Tas ir ļoti būtisks un svarīgs solis, lai Latvija varētu attīstīties, jo joprojām bieži nevar saprast, no kurienes aug kam kājas. Bieži tiek raustīti dažādi diedziņi, manuprāt, mums šai problēmai jātiek pāri.»

«Mums nepietiek vienkārši atvērt čekas maisus, bet mums kā sabiedrībai vajag uzņemties lomu šajā procesā... daudzi šajos čekas maisos ir nokļuvuši pret savu gribu, viņiem pat nezinot, dažādu manipulāciju, psiholoģiskas un fiziskas vardarbības rezultātā. Mums kā sabiedrība ir jādod solījums, ka nenotiks raganu medības. Taču, kamēr mēs neizdarīsim šo soli, diemžēl mēs strēgsim un buksēsim.»

Arī labākās aktrises balvu saņēma Sabīne Timoteo par lomu filmā «Melānijas hronika», savukārt par labāko aktieri tika atzīts Kaspars Znotiņš par lomu filmā «Pirmdzimtais». Timoteo, kura uz svinīgo pasākumu klātienē nebija ieradusies, nolēmusi savu balvu dāvināt Melānijas Vanagas muzejam. Tieši Vanagas lomu Timoteo atveidoja filmā «Melānijas hronika».

«Lielā Kristapa» balva tiek pasniegta jau 29. reizi. Festivālu rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība kopš 1977. gada, un patlaban ir atjaunota tradīcija to rīkot katru gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu