Liepājas koncertzālē Ievas un Kristapa Epneru dubultizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Piektdien, 27. oktobrī pulksten 18 Liepājas koncertzāle «Lielais dzintars» aicina uz mākslinieku Ievas un Kristapa Epneru dubultizstādes «Dzīvo atmiņu jūra/Vingrinājumi» atklāšanu mākslas telpā «Civita Nova». Abi mākslinieki kopā piedalījušies vairākās grupu izstādēs, bet šī būs pirmā mākslinieku dubultizstāde, kas simboliski tiks atklāta Ievas Epneres dzimtajā pilsētā – Liepājā.

Darbu sērijā «Dzīvo atmiņu jūra» māksliniece Ieva Epnere, reaģējot uz sabiedrības attīstības procesiem postpadomju Latvijā, pēta, kā darbojas cilvēka individuālā atmiņa, un kāda ir tās nozīme kolektīvās atmiņas konstruēšanā. Darbos autore iedziļinājusies, kā reiz piedzīvotais, bet nevēlamais tiek atgrūsts no cilvēka apziņas, un kā cilvēks, kurš audzis un lielāko mūža daļu dzīvojis un strādājis vienā režīmā, spēj vai nespēj sadzīvot ar jauno situāciju un iekļauties tajā.

Par temata teritoriālo un saturisko ietvaru izvēlēta Latvijas Rietumu robeža – visos laikos simboliski un politiski uzlādēta josla gar Baltijas jūras krastu, kas reiz bijusi vienas varas galējā Rietumu robeža, bet šobrīd ir citas zonas Austrumi. Izstāde «Dzīvo atmiņu jūra» pirmoreiz bija apskatāma Ņujorkas mākslas telpā «Art in General» 2016. gadā, bet tā paša gada izskaņā arī «kim?» laikmetīgās mākslas centrā. Izstāde nominēta «Purvīša balvai 2019».

Kristapa Epnera «Vingrinājumi» pirmoreiz izstādīti 2016. gadā personālizstādē Rīgas peldošajā mākslas centrā «Noass», bet šogad darbi bija skatāmi Purvīša balvas 2017 finālistu grupas izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. ««Vingrinājumos» laiks palēninās, vietām sastingst. Tas atklājas vingrotāja ķermenim dienu no dienas atkārtojot viens un tās pašas darbības. Vingrošanas zāle ir viņu templis - disciplīnas un bezgalīgo mēģinājumu mērķis ir maksimāli tīri izpildīta figūra. Cikliskās darbības tiecas sasniegt iespējami taisnu līniju,» teikts izstādes aprakstā.

Ievas un Kristapa Epneru dubultizstāde līdz 6. decembrim būs skatāma koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā Civita Nova un Kamerzālē. Izstādes apmeklējums – bezmaksas, darba laiks no pulksten 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15. Uz izstādes atklāšanu piektdien, 27. oktobrī pulksten 18 laipni aicināti visi interesenti.

Vairāk informācijas: www.lielaisdzintars.lv

Uzziņai:

Ieva Epnere (1977) un Kristaps Epners (1976) absolvējuši Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, iegūstot maģistra grādu, un dažādās izstādēs piedalās jau vairāk nekā 20 gadus.

Ieva Epnere rada fotogrāfijas, video instalācijas un filmas, kurās personiski stāsti ir sākumpunkts mākslinieciskām refleksijām par identitāti, tradīcijām un rituāliem. Mācības turpinājusi Ģentes mākslas institūtā HISK «Higher Institute for Fine Arts» (Beļģija) un strādājusi vairākās mākslinieku rezidencēs ārpus Latvijas - Ņujorkā, Briselē, Kanādā un cituviet. Epneres darbi izstādīti Beļģijā, Vācijā, ASV, Austrijā, Francijā, Krievijā, Islandē, Dienvidāfrikā, Kanādā, Ukrainā un citur, māksliniece ir arī vairāku laikmetīgās mākslas konkursu laureāte, novērtēta ne tikai Latvijā, bet arī Austrijā un Beļģijā.

Kristaps Epners rada filmas, instalācijas, skulptūras, fotogrāfijas, zīmējumus, grāmatas, strādā ar skaņu un veido mūzikas video. Ārpus Latvijas darbi izstādīti, Igaunijā, Krievijā, Norvēģijā, Beļģijā, Itālijā un Horvātijā. 2017. gadā nominēts Purvīša balvai. Kristaps saņēmis vairākas balvas par grafisko dizainu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu