Ceļvedis: sēnes, putnu vērošana, Svešās asinis, Zinātnieki, Stings u.c.

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kas kopīgs sēnēm un itāļiem? Vīnam un zvejniekiem? Kur mitinās putni un kādi jaunu šķirņu mīļdzīvnieki apskatāmi izstādē? To visu vari noskaidrot šajās brīvdienās...

PASĀKUMI

Vīna svētki zvejnieka sētā

Sestdien, 30. septembrī, plkst. 13.00–16.00 Jūrmalas brīvdabas muzejā notiks tradicionāls Miķeļdienas pasākums, kurā apmeklētāji aicināti izgaršot, baudīt un vērtēt vietējo vīndaru piedāvājumu un piešķirt savu «Vīna svētku 2017 apmeklētāju simpātija» balvu. Vīna svētku mazie apmeklētāji varēs darboties radošajā darbnīcā – no dažādiem dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām dabas veltēm darināt dažādas figūriņas, kompozīcijas vai rotaslietas. Zvejnieku sētā būs lauku ražas labumu tirdziņš. Suminot Miķeli, uz ugunskura lielajā katlā tiks vārīta Miķeļdienas zupa.

Foto: publicitātes

Ģimenes diena «Kuras sēnes ēdamas?»

30. septembrī plkst. 11:00–16:00 Latvijas Dabas muzejā, 3. stāvā pasākums ģimenēm ar bērniem vecumā no 5 līdz 12 gadiem septembrī veltīts rudens pērlēm – savvaļas sēnēm. Kopā ar muzeja speciālistiem bērni un pieaugušie pildīs uzdevumu grāmatiņu, izzinot un savām rokām aptaustot īstas ēdamas un neēdamas sēnes, izpētīs dzīvniekus, kas uzturā lieto vai nelieto sēnes, savām acīm skatīs dziju krāsošanas brīnumu, kā arī mācīsies par sēņu uzbūvi un sēņu augšanas procesu.

Ikgadējais «Itāļu tirgus»

30. septembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā norisināsies ikgadējais «Itāļu tirgus», kas priecēs ar itāļu kultūru, skanīgām dziesmām, gardām itāļu delikatesēm un izsmalcinātiem vīniem. Itālijas kultūras vēstneši Latvijā L'ITALII piedāvās sajust itāļu valodas burvību, un bērni aicināti iepazīties ar Monu Lizu un viņas noslēpumu. Latvijas «itāļi» un Itālijas itāļi iepazīstinās tirgus apmeklētājus ar itāļu delikatesēm, kā cietie un mīkstie sieri, izsmalcināti prošuto, pasta, pesto, gardi deserti, saldējums un īsta itāļu kafija. Tāpat būs iespēja nobaudīt uz vietas ceptas itāļu picas. «Vīnu veikals» būs parūpējies par izcilu itāļu vīnu izlasi no Itālijas reģiona Markes mazajām vīna darītavām, kurus varēs nobaudīt saules apspīdētajā ābeļdārzā. Visas dienas garumā skanēs itāļu mūzika.

Foto: Kalnciema iela

Putnu dienas Ķemeru Nacionālajā parkā

Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrs «Meža māja» 30.septembrī un 1.oktobrī aicina iesaistīties Eiropas putnu vērošanas dienās Ķemeru Nacionālajā parkā (ĶNP) un būt lieciniekiem putnu migrācijas burvībai. Sestdien, 30.septembrī, no plkst. 9.00 līdz plkst. 13.00 un no plkst.14.00 līdz plkst. 18.00 interesenti aicināti doties organizētās putnu vērošanas ekskursijās uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām. Ekskursijas vadīs ornitologs Jānis Ķuze. Ekskursiju dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ lūgums pieteikties, zvanot DIC «Meža māja» dabas izglītības darba speciālistei Aijai Balandiņai pa tālruni 29149365.

Foto: publicitātes

Astaiņi un ķepaiņi aicina uz izstādi «ZooExpo 2017»

Jau 30. septembrī un 1. oktobrī Ķīpsalā notiks iemīļotā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde «ZooExpo 2017», kur būs dižciltīgi suņi un kaķi, mīlīgi garauši, draiskas kaziņas, poniji un daudz citu mīļdzīvnieku, kā arī aizraujoši šovi un atraktīvas šķirņu demonstrācijas. Daudz prieka garantēts! Ģimenes un visi, kas mīl dzīvniekus, ir aicināti apmeklēt starptautiskās suņu un kaķu izstādes, vērot mīluļu vērtēšanu ringos, priecāties par atraktīvām, izzinošām šķirņu demonstrācijām un šoviem, aplūkot lauku sētas iemītniekus un citus mazos mīļdzīvnieciņus, izdevīgi iepirkties plašajā zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcijā, saņemt speciālistu konsultācijas un vienkārši jauki pavadīt laiku! Vēl – bērnu priekam piepūšamās atrakcijas bez papildu maksas!

Foto: publicitātes

«Zinātnieku nakts»

Piektdien, 29. septembrī, 11 Latvijas pilsētās - Rīgā, Salaspilī, Jūrmalā, Jelgavā, Dobelē, Cēsīs, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī - notiks Zinātnieku nakts pasākumi. Šīgada tēma ir inovācijas. Savas durvis apmeklētājiem vērs augstskolas, zinātniskie institūti, muzeji un citas iestādes, kopumā piedāvājot apmeklēt vairāk nekā 50 norises vietas. Apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijās uz laboratorijām, piedalīties eksperimentos un pētnieciskajās darbnīcās, iesaistīties diskusijās ar zinātniekiem, kā arī iepazīt dažādas inovatīvas tehnoloģijas, piemēram, robotus un dronus Transporta un sakaru institūtā un 3D pildspalvas Rīgas Tehniskajā universitātē. Interesenti varēs izmēģināt hidraulisko sistēmu spēku Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā, savukārt Rīgas Stradiņa universitātē būs iespēja pavingrināties ar 3D zobārstniecības iekārtām.

Foto: publicitātes

KONCERTI

Industriālā roka žanra rokopera «Svešās asinis»

30. septembrī RISEBA Mediju un Arhitektūras centrā H2O 6 notiks Latvijā unikāla projekta pirmizrāde – jauktā kora pārlikumā iestudēta industriālā roka žanra rokopera. Koncertuzvedums veidots pēc Andra Vilcāna un Ilmāra Šlāpina rokoperas «Drakula. Svešās asinis» motīviem, par muzikālo pamatu ņemot 2007. gadā izdoto albumu «Drakula», kurā iekļautas dziesmas no režisora Dž. Dž. Džilindžera iestudētās izrādes Dailes teātrī. Kamerkorim «Muklājs» tas ir gan muzikāls, gan arī skatuvisks izaicinājums – koncertuzdevumam arhitekts un scenogrāfs Ivars Veinbergs veidos oriģinālu skatuves iekārtojumu, kuru dažādi transformējot, paši kora dalībnieki imitēs mūsdienu pasaules jucekli, tajā skaitā arī sabiedrības bailes no nepazīstamā, svešā, neierastā un citādi domājošā. Turklāt sižetisko līniju caurvij mūsdienās īpaši aktuālā vispasaules terorisma problēma, ar kuru esam spiesti sadzīvot ikdienā.

Foto: publicitātes

Pirmo reizi Latvijā uzstāsies Finks

Piektdien, 29. septembrī, «Palladium» koncertzālē, Rīgā, uzstāsies britu folkroka, blūza un indīmūzikas mākslinieks Finks (īstajā vārdā Fin Greenall). Latvijā viņš viesosies sava jaunākā, pavasarī iznākušā albuma «Fink's Sunday Night Blues Club, Vol. 1» koncertturnejas ietvaros. Līdz šim iznākuši 7 «Fink» studijas albumi, no kuriem komerciāli veiksmīgākie izrādījušies «Perfect Darkness» (2011) un «Hard Believer» (2014). Pazīstamākie hiti ir «Looking Too Closely», «This is the Thing», «Perfect Darkness», «Sort Of Revolution», «Yesterday Was Hard on All Of Us».

Foto: publicitātes

Tallinā un Kauņā uzstāsies Stings

29. septembrī «Saku» arēnā Tallinā un 10. oktobrī Kauņas arēnā pasaules turnejas «57th & 9th Tour» ietvaros uzstāsies Stings. Koncertos skanēs dziesmas no jaunā albuma, lielākie mūziķa hiti, kā arī dziesmas no grupas «The Police» repertuāra. Īpašais viesis koncertos būs Stinga dēls, mūziķis Džo Samners. Divpadsmitais Stinga albums «57th & 9th» (skat. recenziju) ir pirmais mūziķa ieraksts, kas iezīmē atgriešanos poproka žanrā. Līdzās dziesmām no jaunā studijas albuma Stings priecēs klātesošos ar tādiem leģendāriem hitiem kā «Message in a Bottle», «Shape of My Heart», «Roxanne», «Englishman in New York», «Desert Rose», «Fragile», «Fields of Gold» un «Every Breath You Take».

Foto: publicitātes

Rīgā atgriežas zviedru melodiskie metālisti «Arch Enemy»

29. septembrī klubā «Melnā piektdiena» uz skatuves kāps zviedru melodiskā death metāla zvaigznes «Arch Enemy». Šoreiz grupa priecēs klausītājus ar dziesmām gan no jaunākā albuma «Will to Power», gan arī no visiem iepriekšējiem, informē kluba pārstāvji. «Arch Enemy» deviņdesmito gadu vidū izveidoja ģitārists Maikls Amots kopā ar citiem pieredzējušiem mūziķiem no grupām «Carcass», «Mercyful Fate», «Carnage», «Dismember» un citām.

Foto: publicitātes

LNSO sāk jauno sezonu ar himnu mīlestībai – simfoniju «Turangalila»

92. sezonu Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atklās šā gada 29. septembrī ar franču mistiķa Olivjē Mesiāna grandiozo himnu mīlestībai «Turangalila», kuras atskaņojumā piedalīsies viens no pašiem spožākajiem šā skaņdarba klavierpartijas interpretiem, slavenais franču pianists Rožē Miraro. LNSO sezonas atklāšanas koncerts tapis sadarbībā ar Francijas Institūtu Latvijā, kas šogad svin 20. jubileju. Oresta Silabrieža vadītās «Pirmskoncertu sarunas» būs veltītas mūzikas un matemātikas paralēļu atrašanai un skaidrošanai. Sarunu sākums šajā sezonā plkst. 18.18.

Foto: publicitātes

«Splendid palace» uzstāsies fado dziedātājs Marko Rodrigess

Kinoteātrī «Splendid palace» 30. septembrī uzstāsies portugāļu fado jeb fadu dziedātājs Marko Rodrigess. Koncertā Rodrigess izpildīs savu jaunāko albumu «Fados do Fado». Fado ir Portugāles tautas mūzikas veids. Tajā iekļauta ģitāras un mandolīnas spēle apvienojumā ar fado izpildītājiem, kuri nesteidzīgi izdzied romantiskas dziesmas par mīlestību, skumjām un ilgām pēc nesasniedzamā. Tai pašā laikā fado mūzikā var iekļaut arī humoru.

Foto: publicitātes

IZRĀDES

«Līdz kāzām sadzīs»

No 29. septembra Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē būs skatāma jaunās režisores Lauras Upenieces izrāde «Līdz kāzām sadzīs». Lomās Inta Tirole, Līga Liepiņa un Ance Kukule. Lauras Upenieces izrāde «Līdz kāzām sadzīs» ir dokumentāla fikcija, kuras dramaturģiskais materiāls ir balstīts kādas ģimenes locekļu, galvenokārt Omes un Vecāsmammas, sniegtajās intervijās par notikumiem savu bērnu kāzās.»Izrādi virza vēlme noskaidrot, kādu ietekmi kāzu sagatavošanas un norises procesā briedušais, bet nekad atklāti neizrunātais konflikts starp abām ģimenēm ir atstājis uz dzīvi šodien.

Foto: publicitātes

Liepājas Leļļu teātrī notiek pirmizrāde izrādei «Sarkangalvīte»

Izrāde «Sarkangalvīte» ir režisora Jura Ločmeļa skatuves versija, kas veidota pēc slaveno pasaku meistaru brāļu Grimmu stāsta motīviem Pirmizrāde Liepājas Leļļu teātrī notiks sestdien, 30. septembrī, plkst. 12.00. Cauri gadsimtiem brāļu Grimmu pasaka pasniegta dažādās versijās. Šoreiz mēs gribam izstāstīt stāstu rotaļīgi un viegli. Mūsu Sarkangalvīte satiek mežā arī vardi, žurku un vilku, bet šis vilks nav ļauns. Viņš ir tikai apvainojies, ka visi aizmirsuši viņa dzimšanas dienu. Arī vecmāmiņa tikai netīšām «apēdas», par ko vilks ir patiešām nelaimīgs. Protams, pasakā viss beidzas labi un nemaz nav bailīgi. Izrāde domāta skatītājiem no trīs gadu vecuma.

Foto: publicitātes

Daugavpils teātra jauniestudējuma «Kur prāts, tur nelaime» pirmizrāde

30. septembrī plkst. 18.00 Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde jauniestudējumam «Kur prāts, tur nelaime», kas režisoram Jurijam Kvjatkovskim (Krievija) kļūs par pirmo iestudējumu Latvijā. Galvenais varonis atgriežas dzimtajās mājās pēc ilgas prombūtnes ārzemēs, lai satiktu savu bērnības dienu mīlestību. Bet izrādās, ka šī vienīgā saite, kas vilinājusi atpakaļ, ir pārtrūkusi. Sabiedrība, kura izraisa tikai nepatiku, jo tajā valda korupcija, konservatīvisms un meli, ir ērta un tīkama sirdij tuviem cilvēkiem. Lai arī šī ierašanās un klaji paustie uzskati sakustina «iesūnojušo purvu», tas pretojas un sāk nelāgi smakot. Bet šķiet, ka to jūt tikai mūsu varonis. Pirmizrāde – 30. septembrī plkst. 18.00 Tuvākās izrādes – 1. oktobrī plkst. 17.00, 27. oktobrī plkst. 18.30.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu