«Oskaram» izvirza Kairiša filmu «Melānijas hronika»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Nacionālais Kino centrs (NKC) ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» izvirzījis režisora Viestura Kairiša spēlfilmu «Melānijas hronika», informēja NKC vecākā referente Agnese Zapāne.

Spēlfilma kandidēs «Oskara» balvu kategorijā «Labākā ārzemju filma». Saskaņā ar balvas nolikumu šajā kategorijā var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi periodā no 2016. gada 1. oktobra līdz 2017. gada 30. septembrim, ir vismaz nedēļu bijusi kinoteātru repertuārā, un tās pamatvaloda nav angļu valoda.

Šogad Latvijas filmu producenti izvērtēšanai pieteica divas spēlfilmas - par izvirzīšanu «Oskara» balvas sacensībai konkurēja «Melānijas hronika» (2016) un Andreja Ēķa spēlfilma «Svingeri» (2016).

Viestura Kairiša filmas "Melānijas hronika" tapšana
Viestura Kairiša filmas "Melānijas hronika" tapšana Foto: publicitātes

Lēmumu par konkrētas filmas virzīšanu pieņēma NKC izveidotā ekspertu komisija - kinožurnāliste un komisijas priekšsēdētāja Kristīne Simsone, režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, kinomāksliniece un Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova, kinorežisors, teorētiķis un Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus, kino žurnāliste un portāla «Kino Raksti» galvenā redaktore Kristīne Matīsa, kā arī Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma projekta vadītāja Jūle Rozīte.

«Melānijas hronika» nacionālo pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 1.novembrī. Pirmo divu mēnešu laikā filmu apmeklēja vairāk nekā 75 000 kinoskatītāju, padarot to par 2016. gada apmeklētāko Latvijas filmu.

90. «Oskara» balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2017. gada kinodarbus, notiks 2018.gada 4.martā Losandželosā. Nominanti visās balvas kategorijās tiks paziņoti 23. janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu