Babītes novadā atklās aktierim Eduardam Pāvulam veltītu izstāžu zāli

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: / LETA

Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē «Vietvalži» šodien ar tematisku pasākumu «Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais» atklās izstāžu zāli, kas veltīta leģendārajam latviešu aktierim Eduardam Pāvulam, informēja izstāžu zāles «Vietvalži» vadītāja Dace Ulpe.

Atklāšanas pasākums sāksies plkst.15.

Pāvulu dzimta ir viena no senākajām un lielākajām Babītes novada Salas pagastā, un, lai arī Eduards Pāvuls dzimis Jūrmalā, viņa dzīve bijusi cieši saistīta ar Lielupes pretējo krastu, arī aktiera atdusas vieta ir Salas kapsētā. Izstāde iekārtota kādreizējā pagastmājā, kur Pāvuls jaunībā apmeklējis balles, bet 1981.gadā šajā ēkā filmējies televīzijas filmā «Ilgais ceļš kāpās». Nākotnē ēkā būs skatāma pagasta un tā dzimtu vēsturei veltīta ekspozīcija, kas patlaban vēl tiek veidota.

Atklāšanas pasākumā šodien piedalīsies aktieri, kas savulaik bijuši kopā ar Pāvulu uz teātra skatuves un filmējušies kino, lai dalītos atmiņās un apliecinātu, ka Pāvuls vēl arvien ir savējais. Pasākuma režisors ir Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš.

Izstāde veidota, sakausējot trīs elementus - personību, veikumu teātrī un kino, vienlaikus parādot, ka šie trīs veido vienu - Aktieri. Paralēli bagātīgajam fotogrāfiju, dokumentu un priekšmetu klāstam, izstādei būs arī Jāņa Jankevica veidots digitāls risinājums, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Pāvula biogrāfijas faktiem, radošo darbību, kā arī dzirdēt aktiera ieskaņoto Aleksandra Čaka poēmas «Mūžības skartie» fragmentu. Izstādes telpa, kuras iekārtojusi māksliniece Lilija Dinere, ir uzskatāma par atsevišķu mākslas darbu, kas palīdzēs iejusties mazliet maģiskajā radošas personības dvēseles atmosfērā.

Pāvulam veltītā memoriālā izstāde veidota par Babītes novada pašvaldības domes finanšu līdzekļiem. Turpmāk gan Salas pagasta iedzīvotājiem, gan viesiem būs iespēja apmeklēt izcilā aktiera piemiņai veltīto izstādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu