Rīgas svētkus atklās koncerts «Sapnis vasaras naktī» un uguns instalācijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Rīgas svētkus 2017» 18.augustā atklās ar koncertu «Sapnis vasaras naktī» Vērmanes dārzā un Francijas mākslinieku veidotām uguns instalācijām Arkādijas parkā.

Tāpat kā iepriekšējos gados, Rīgas svētku pirmajā dienā notiks pasākums, kurā tiks godināti tie rīdzinieku pāri, kas laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Rīgas domes priekšsēdētāja pieņemšana par godu Zelta pāriem šogad notiks Kultūras pilī «Ziemeļblāzma».

Šogad viens no pilsētas iedzīvotāju iecienītākajiem un populārākajiem parkiem - Vērmanes dārzs - svin savu 200 gadu jubileju, tāpēc Rīgas svētki ir veltīti dārziem un parkiem, pilsētas zaļajai rotai. Svētki sāksies Vērmanes dārzā ar koncertu «Sapnis vasaras naktī», kurā klausītājus priecēs orķestra «Rīga» mūziķi, diriģents Valdis Butāns un solisti Dināra Rudāne, Inga Šļubovska-Kancēviča, Andris Ludvigs un Rihards Mačanovskis. Koncertā skanēs 19.gadsimta pirmajā pusē sacerēta mūzika - Johana Štrausa kompozīcijas un romantiska opermūzika, kas bija populāra Rīgā laikā, kad Vērmanes dārzs tika atvērts rīdziniekiem. Koncertā skanēs arī Riharda Vāgnera, Volfganga Amadeja Mocarta, Džoakīno Rosīni, Gaetāno Doniceti, Džuzepes Verdi un citu autoru operu fragmenti.

Svētku pirmajā dienā iedzīvotāji aicināti uz vienu no šā gada svētku vizuāli iespaidīgākajiem pasākumiem - Francijas mākslinieku apvienības «Cie Carabosse» krāšņu un emocionāli iespaidīgu uguns un gaismas objektu priekšnesumu, kas gan 18.augustā, gan 19.augustā no plkst.20 līdz 1 būs vērojams Arkādijas parkā. Uguns gaismas instalācijas «Cie Carabosse» izpildījumā papildinās franču ielu mūziķu un performanču meistaru grupa, sniedzot apmeklētājiem iespēju ne vien skatīties, bet arī pašiem būt par daļu no improvizētas izrādes.

18.augustā svētku noskaņu pilsētā radīs arī pasākums Zunda dārzā, kur notiks zvaigžņu vērošanas vakars. Tajā būs iespēja gan noklausīties lekciju par astronomiju, gan atslēgties no pilsētas aktīvās ikdienas dzīves un ļauties relaksējošai videi, tuvāk iepazīstot zvaigžņotās debesis virs mums. Svētku atmosfēra pilsētā būs jūtama arī koncertā «Dziesmu tilti no sirds uz sirdi», Latvijas meistaru gadatirgū «Gabaliņš Latvijas» un vairākās citās svētkiem veltītās aktivitātēs.

Jau ziņots, ka sestdien, 19.augustā, svētki sāksies jau no paša rīta Lucavsalas atpūtas parkā, kur ģimenes ar bērniem aicinātas uz rīta vingrošanu pasākumā «Rīga mostas svētkiem», bet uzreiz pēc tā interesenti varēs vērot sacensības novusā, Daugavas kausa izcīņu peldēšanā atklātā ūdenī, Eiropas čempionātu veikbordā aiz laivas un sacensības pludmales volejbolā «Optibet Lucavsalas kauss».

Svētku laikā notiks arī pasākumi bērniem. Pasākumā «Doms bērniem 2017» bērni kopā ar vecākiem varēs iepazīties ar Rīgas Domu - kultūras, vēstures un kristīgo vērtību nesēju - un Doma dārzu. Savukārt pasākumā «Ceļojošā iedomu pilsēta» Jaņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lielus un mazus apmeklētājus gaidīs aizraujoša maģisku skapju pilsētiņa, cirka un ielu mākslinieku priekšnesumi. Tradicionāli arī Vērmanes dārzā gaidāmas dažādas aktivitātes ģimenēm un bērniem - sestdien un svētdien radošajās darbnīcās būs iespēja veidot mākslas darbus no ziediem, kā arī pielikt roku puķu labirinta tapšanā. Savukārt uz skatuves uzstāsies bērnu un jauniešu kolektīvi.

Sestdienas vakarā Vērmanes estrāde atdzims retro mūzikas, tango un vijoļmūzikas skaņās. Savukārt Uzvaras parkā pie Hermaņa ielas ikvienam būs iespēja sekot līdzi figurālās jāšanas un voltižēšanas paraugdemonstrējumiem, darboties radošajās darbnīcās, kā arī doties izjādē ar zirgiem pasākumā «Latvijas zirgi senāk un tagad».

Rīgas svētku laikā Spīķeru laukumā apmeklētājus priecēs «Rīgas svētku restorāns» - unikāls atvērta tipa restorāns ar romantisku atmosfēru. Tajā sezonālie ēdieni tiks pagatavoti no vietējo ražotāju produktiem, un ikviens varēs novērtēt Rīgas populārāko šefpavāru prasmes. Restorāna atmosfēru papildinās iemīļotu skatuves mākslinieku priekšnesumi.

«Ziemeļblāzmas» parkā Rīgas svētku apmeklētājus gaidīs piedzīvojumiem bagāta diena ar koncertiem un priekšnesumiem. Koncertā uzstāsies tādas grupas kā «Dziļi violets» un «Dzelzs vilks», bet vakara noslēgumā zaļumballē spēlēs grupa «Apvedceļš».

Svētku galvenā norises vieta - 11.novembra krastmala - tiks pārvērsta par Daugavmalas parku, un uz tā skatuves uzstāsies iemīļotas mūziķu grupas un solisti. Svētku apmeklētāji varēs vērot Rīgas dārzu un parku čaklo apsaimniekotāju tehnikas parādi, velotriāla un skeitborda meistaru trikus, floristu paraugdemonstrējumus, ledus skulptūras veidošanu, piedalīties šaha spēles turnīros, kā arī tikties romantiskā gaisotnē parka rotondā. Vakara kulminācijā notiks lielkoncerts «Daugavmalas parka balle», kas noslēgsies ar krāšņu svētku uguņošanu.

Rīgas svētku daudzveidīgo programmu, kā ik gadu, bagātinās «Ostas svētki» - «Ielu mūzikas diena», diennakts basketbola turnīrs «Krastu mačs» un tradicionālā karnevāliskā sacensība ar ūdens velosipēdiem «Kanāla regate 2017 - Rīgas Brīvostas kauss».

Svētku dienās Rīgā notiks starptautisks Vēsturisko burinieku festivāls «Baltic Sail». Tā laikā pilsētas jahtkluba akvatorijā varēs aplūkot vēsturiskos buriniekus, bet sestdien Daugavā notiks improvizēta kuģu kauja un parāde. Ikviens, kurš vēlēsies, varēs uz burinieka klāja doties vienas stundas izbraukumā pa Daugavu.

No 18.augusta Latvijas Nacionālā arhīva ēkas izstāžu logos Šķūņu ielā 11 būs aplūkojama dokumentāro liecību izstāde «Pastaiga Vērmanes dārzā», kas veltīta vienam no senākajiem Rīgas parkiem un rīdzinieku iecienītākajai atpūtas vietai jau 200 gadu garumā.

Svētku dienās 19.augustā un 20.augustā Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

Rīgas svētkus piedāvā Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi un nodibinājumu «Rīgas tūrisma attīstības birojs». Tos organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu veidotājiem - uzņēmumiem un sabiedriskajām organizācijām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu