RIGA IFF 1992. gada šausmu filma «Zirneklis» ar Aurēliju Anužīti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no kino muzeja arhīva

Šogad festivāla retrospektīvas un izpētes programma pievērsīsies ekstravagantās «B-filmas» tēmai, tiecoties izzināt šīs kategorijas robežas, mītus un spilgtākos paraugus.

«B-filma» joprojām kalpo kā savu ideju un spēju izmēģinājumu teritorija režisoriem, savukārt tās klasika būtiski iespaido mūsdienu kino. Nenoliedzami, kino vēsture ir pilna ar neticami vājiem un pat šaušalīgiem B kino paraugiem, kuri tāpat tiek rūpīgi virknēti dažnedažādos topos. Tomēr RIGA IFF retrospektīvas programmā «In kino veritas» šogad apkopoti autorkino teritorijai piederīgi B kino klasikas paraugi. Izraudzīti izcili, pat kulta režisori, kas spējuši virtuozi apspēlēt diezgan šaubīgus sižetus un, strādājot taupības apstākļos, radījuši drosmīgas, asprātīgas un spilgtas filmas, bez kurām kopējā kino aina būtu nepilnīga.

Tā, piemēram, programmas atklāšanā gaidāma Latvijas vēsturē pirmā un pagaidām vienīgā erotiskā šausmu filma – Vasilija Masa režisētais «Zirneklis» ar Aurēliju Anužīti galvenajā lomā.

Programmas kuratore Sonora Broka: «Pienācis brīdis, kad B kino iestiepj savus taustekļus «In kino veritas». Tā raksturu vislabāk ataino filmu plakāti – ekspresīvi, koši, dažkārt šokējoši. B kino jēdziena izpratne laika gaitā attīstījusies no mazbudžeta kino līdz tādam, ko raksturo diezgan precīza sižetiskā, kinematogrāfiskā un estētiskā palete. No jūras iznākoši nezvēri, tomāti-slepkavas, dažnedažādi agresīvi noskaņoti insekti līdztekus kovbojiem un atriebīgām liktenīgajām skaistulēm tā sauktajās exploitation jeb sekspluatācijas filmās. B kino kalpojis kā iedvesmas avots Mārtinam Skorsēzem un Kventinam Tarantīno. Tas noteikti iedvesmos arī Riga IFF skatītāju!»

Šogad līdzās programmas kuratorei Sonorai Brokai pieaicināts vieskurators – režisors Aiks Karapetjans.

«Pirmo reizi Rīgā uz lielajiem ekrāniem būs iespēja redzēt Borisu Karlovu un Bēlu Lūgošī Holivudas klasiskajā horrorā, japāņu melnbalto B kategorijas jakudza drāmu, kas piešķīra svaigu elpu gangsterfilmu žanram, pirmo latviešu šausmeni, franču poētisko trilleri un kulta režisora Džona Votersa amerikāņu pop-avangardu. Katra no šīm filmām ne tikai ieņem svarīgu vietu pasaules kino vēsturē, bet arī atgādina visiem kino veidotājiem – esiet drosmīgi un nebaidieties no savām kļūdām, jo tās mēdz kļūt par daļu no stila!» tā Aiks.

Ar pilnu «In kino veritas» programmu iepazīties, kā arī iegadāties biļetes iespējams festivāla mājaslapā:

www.rigaiff.lv

RIGA IFF top ar ES programmas «Radošā Eiropa – MEDIA», Nacionālā Kino centra, Rīgas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu