Apceļo Latviju: "Avārijas brigāde" dinozauru ielenkumā (2)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Rubriku «Apceļo Latviju» turpinām ar pavisam jaunu tūrisma objektu Latvijā - tematisko izklaides parku «Avārijas brigāde», kas atrodas jaunās Kokneses šosejas malā, aptuveni 60 kilometrus no Rīgas - Lēdmanes pagasta «Vēsmiņās».

Parks plašākai publikai atvērts vien no 1. jūnija, un līdz šim par to lasītas un dzirdētas dažādas atsauksmes. Vieni uzslavē šādu iniciatīvu - mēģinājumu radīt ko konkurētspējīgu Lietuvas Dinozauru un igauņu Lotes zemes tematiskajam parkam un atzīst, ka «Avārijas brigādes» kompānijā lieliski pavadījuši laiku, citi kritizē saskatītās nepilnības un vienotas koncepcijas trūkumu.

Ar ģimeni esmu bijis gan Radaiļu muižā netālu no Klaipēdas, kur Lietuvā jau labu laiku darbojas minētais Dinozauru parks, gan Lotes zemē, kas atrodas sešu kilometru attālumā no vasaras galvaspilsētas Pērnavas. Tāpēc šajā rakstā ik pa laikam vilkšu paralēles ar kaimiņzemēs redzēto un piedzīvoto.

Pirms parka apmeklējuma, jau palasot pirmās atsauksmes, aplūkojot fotogrāfijas, arī man radās viens liels jautājums.

Ja tas ir animācijas filmas «Avārijas brigāde» parks, kādā sakarā tur ir dinozauri?

Lotes zemē, kas konceptuāli balstās uz igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka stāstiem par dzīvespriecīgo suņu meiteni Loti un viņas draugiem, visa parka teritorija pakārtota tieši šiem tēliem. Arī lietuviešu Dinozauru parks ir konceptuāli ieturēts - tas tiešām ir tikai un vienīgi izklaides parks ar vairākiem desmitiem rūcošu, kustīgu dinozauru. Ja neskaitām dažādus rotaļu laukumus un atpūtas zonas.

Ienākot pa «Avārijas brigādes» vārtiem, pirmais, kas paveras skatam, nav vis kāds iemīļots animācijas filmas varonis, bet gan milzīgs, 12 metru garš un 6 metrus augsts Tyrannosarus Rex.

Foto: TVNET

Pirms dodamies tālāk, vēl pavisam īsi par dažām praktiskām lietām. Nokļūšana līdz parkam un tā atrašana nekādas grūtības, visticamāk, nevienam nesagādās. Milzīgais dinozaurs diezgan labi redzams no šosejas, un garām tam pabraukt nav iespējams. Neasfaltēta autostāvvieta ir bez maksas, tajā izvietotas arī dažas tualešu būdiņas, taču pietiekoši komfortabls «sanitārais mezgls» atrodas arī parka teritorijā, kas, protams, nav mazsvarīgi. Biļetes pieaugušajiem un arī bērniem (visiem, kas vecāki par 2 gadiem) ir vienā cenā - 12 eiro (pērkot internetā – 10 eur), kas ir mazāk nekā Lotes zemē (20 eur), bet vairāk nekā Dinozauru parkā Lietuvā (aptuveni 8 eur).

Biļetes iegādājamas improvizētā kasē - konteinerā, kuram blakus uzslieta paliela telts.

Personāls ļoti atsaucīgs, pretimnākošs, kas mūs, mazliet skeptiskos Rīgas tūristus, uzskaņoja uz pozitīvas nots.

Izklaidēm fonā skan latviešu pop un rokmūzika, ienākot ar savu dziesmu mūs sveicināja Andris Kivičs un vēlāk stafeti pārņēma Ivo Fomins. Tiesa, dīvaini, ka parks nav abonējis straumēšanas vietnes «Spotify» pakalpojumu, jo ik pa laikam varējām dzirdēt arī kādas reklāmas, kas ir obligāta piekabe «Spotify» bezmaksas lietotājiem.

Foto: TVNET

Pie ieejas ir brīvi pieejamas arī parka teritorijas kartes, kas ļauj mums vieglāk pieņemt lēmumu - doties uzreiz uz «Avārijas brigādes» pilsētiņu vai iziet dinozauru taku. Pirms dodamies izpētīt dinozaurus, par patīkamu pārsteigumu parūpējās Leļļu taka, kurā stikla kastēs eksponēti dažādi populāru latviešu pasaku varoņi. Pie katra eksponāta konkrētās pasakas nosaukums, autors, piemēram, Annas Brigaderes «Pasaciņa» vai Annas Sakses «Narciss». Ar laiku prasītos arī kāds paskaidrojums angļu mēlē, ja nu ir plāns piesaistīt tūristus no kaimiņzemēm.

Foto: TVNET

Ja par dinozauriem, tad tie bija gana kvalitatīvi. Milzīgo zvēru taka iekārtota tiešām veiksmīgi, dinozauri dažādi – gan tādi, kas kustas un izdod skaņas, gan tādi, kuriem bērni droši var uzsēsties mugurā un iejusties jātnieka lomā. Īpaši veiksmīgs risinājums, manuprāt, izvietot dinozaurus nevis kā muzeja eksponātus vienu otram blakus, bet šķietami dabiskā vidē (skat. attēlu). Vienā takas posmā iekārtota neliela atpūtas zona ar šūpuļtīkliem, savukārt mežiņā atraktīva un maziem bērniem droša šķēršļu zona, kur sīči var staigāt un balansēt uz virvēm, pārejot no vienas koka saliņas uz citu. To visu uzmana kāds no parka darbiniekiem, ļaujot vecākiem droši laist savas atvases brīvsolī.

Pirms «Avārijas brigādes» pilsētiņas uz kādu brīdi var pakavēt laiku kameru šļūkšanas trasē vai izbraukt ar velokartiem. Taču diemžēl pati galvenā parka zona, galu galā tieši «Avārijas brigādes» nosaukums dots šim parkam, atstāj nelielu mazuma piegaršu. Jauka ir strūklaka, jauki ir trīs multfilmu tēli, pie kuriem var nofotografēties, taču mājiņas ir gaužām dekoratīvas - bez satura, proti, bez mēbelītēm, bez identitātes.

Foto: TVNET

Protams, protams, parks ir vēl tapšanas stadijā un ar laiku tiks papildināts ar ūdens atrakcijām, karuseļiem, un noteikti arī pilsētiņa tiks uzlabota. Tāpēc nebūšu pārāk kritisks.

Šāda parka izveide ir tikai un vienīgi apsveicama iniciatīva, kas atdzīvina Lēdmanes, Madlienas pusi un dod sezonas darbavietas vietējiem. Lai izdodas!

TVNET un Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET un Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas! TVNET aicina - apceļosim Latviju!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu