Matīšos notiks Burtnieku gudrības darbnīca un laikmetīgās dejas izrādes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pirmdien, 17. jūlijā, Matīšos notiks Latvijas valsts simtgades programmas projekta «Burtnieku pils tīstokļus meklējot» trešā gudrības darbnīca. To papildinās laikmetīgās dejas izrāžu programma «Bērniem un pārējiem: pasakas, skaņas un vīru duets». Izrādes būs iespējams noskatīties bez maksas ikvienam interesentam.

Projekta «Burtnieku pils tīstokļus meklējot» darbnīcās piedalās Burtnieku novada Sociālā dienesta darbinieki, klienti un citi iedzīvotāji. Iepriekšējās darbnīcas notika Burtniekos, bet trešajā norises reizē projekts devies uz citu novada ciemu - Matīšiem, kur notiks gan Burtnieku gudrības darbnīca iepriekšējo darbnīcu dalībniekiem, gan neliels dejas festivāls, kurā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Darbnīcas vadīs Agate Bankava, Inta Balode un Dainis Siliņš, un tematiskā ievirze šoreiz saistīsies ar publisko telpu, sava viedokļa paušanu gan verbālā veidā, gan ar klātbūtni vai darbību. Klātbūtne publiskajā telpā vienmēr ir saistījusies ar cilvēku vēlmi un spēju realizēt savas tiesības uz demokrātiju. ASV horeogrāfe Debora Heja uzskata, ka pats fakts, ka viņa dejo, ir politiska izvēle. Neviens nav ne par vecu, ne jaunu, lai realizētu savas demokrātijas tiesības. Paralēli praktiskajām nodarbībām darbnīcu dalībnieki iepriekšējās tikšanās reizēs jau anonīmā aptaujā pauduši viedokli par to, kas ir demokrātija, ko valdībai vajadzētu darīt un ko viņiem pašiem vajadzētu darīt, lai dzīve kļūtu labāka.

Laikmetīgās dejas izrāžu programmas «Bērniem un pārējiem: pasakas, skaņas un vīru duets» ietvaros būs iespēja noskatīties trīs izrādes un piedalīties sarunās pēc izrādēm. Iecerētas arī vairākas aktivitātes vidē - kolektīvi gājieni no vienas izrādes norises vietas uz otru un sarunas pie ugunskura.

Izrāžu programma «Bērniem un pārējiem: pasakas, skaņas un vīru duets»

«7 PASAKAS PAR ŅUKUCĪTI» - zīmējumu izrāde bērniem un citiem

12.00 Spoguļzālē, Skolas ielā 11

Zīmēšana ir darbība, ne tikai jau uzzīmēts zīmējums. Izrādē zīmēšanai ir vadošā loma, tā ir gleznotājai Andai Lācei, to papildina laikmetīgās dejas fragmenti, solo Agnese Bordjukova, un teicējs Varis Klausītājs, kurš stāsta notikumus par Ņukucīti.

  • Izrādes izpildītāji ir arī izrādes autori. Izrādē izmantotas dzejnieka Aivara Neibarta pasakas.
  • Mūzikas fragmenti no Z. Huseina kompozīcijām
  • Režisors un teicējs - Varis Klausītājs
  • Gleznotāja - Anda Lāce
  • Laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja - Agnese Bordjukova
  • Producents: Zīmējumu teātris

Ierobežotā telpas izmēra dēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz kulturamatisi@inbox.lv vai zvanot pa tālr. 29697319!

«FAFABULALA» - stāsts par divu vīru sarunu vīriem, sievām un arī bērniem

14.15 Matīšu estrādē

Izrāde «Fafabulala» ir par divu cilvēku komunikāciju, kas, lai cik toleranti un demokrātiski mēs būtu, vienmēr būs subjektīva. Izrāde atgādina, ka nav vienas patiesības. Atšķirība ir tikai mūsu attieksmē, veidojot dialogu vienam ar otru, ķermenisku vai verbālu. Dzīvē viss ir mainīgs - no asarām līdz smiekliem, līdz šausmām un otrādi.

  • Horeogrāfija: Agate Bankava
  • Dejo: Ivars Broničs, Jānis Putniņš
  • Dramaturģe: Anna Zvaigzne
  • Producents: Laikmetīgās dejas kompānija «Ārā» un biedrība «Party»

«DZIRDI MANI» - no ķermeņa sadzirdēšanas tapusi skaniski-vizuāla izrāde visiem

15.30 Pasākumu zālē, Skolas ielā 11

Izrādes horeogrāfe Agnese Bordjukova pēta cilvēka ķermeni un tā radītās skaņas. Skaņa ir ikviena objekta regulāras svārstības. Vibrācija ir kustības, kas rada skaņu. Cilvēka ķermenī noris konkrēti un naturāli, tāpat arī neapzināti un abstrakti procesi. Dažus no tiem ir iespējams kontrolēt, bet ir arī tādi, kas notiek ārpus cilvēka gribas un vadības. Tomēr viss atbalsojas. Ķermenis ir milzīga krātuve, kurā var atrast neskaitāmas liecības par tās īpašnieku un ārējo pasauli. Tā ir līdz galam neatklāta un noslēpumaina pasaule, kurai var pietuvoties, to sadzirdot.

  • Režija, horeogrāfija: Agnese Bordjukova
  • Dejo: Latvijas Kultūras akadēmijas 3. kursa bakalaura programmas «Laikmetīgā dejas māksla» studenti
  • Autentiskās balss konsultante: Dana Indāne
  • Scenogrāfe: Krista Briģe
  • Tērpu māksliniece: Katrīna Virziņa
  • Gaismu mākslinieks: Ivars Tilčiks
  • Video ieraksta un skaņas operators: Tālivaldis Tālis Āboltiņš
  • Fotogrāfe: Margarita Germane
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu