Kā izvēlēties bērnam pirmo velosipēdu, un kas noteikti jāņem vērā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Teju ikviens no mums atceras to brīdi, kad pirmo reizi uzkāpa uz velosipēda. Neatkarīgi no tā, vai tas bija vecāku dāvināts, pašu nopirkts vai aizlienēts no kaimiņa, sajūta bija patīkama, taču nedaudz biedējoša. Velosipēds bērnam parasti saistās ar jautrību, rotaļām un spēlēšanos, taču patiesībā tas ir kas vairāk – tas ir viņa pirmais īstais transporta līdzeklis, pret kura izvēli un arī lietošanu jāizturas atbildīgi. Vecākiem ir jāparūpējas par to, lai viņu atvase to saprastu, pirms sāktu mācīties braukt.

Braukšana ar velosipēdu jau izsenis ir populāra ar tās pozitīvo ietekme. Tiesa gan, lielākoties šī ietekme tiek aprakstīta pieaugušo riteņbraucēju kontekstā. Taču, ja runājam par bērniem, tad arī šeit iespējams nosaukt vairākas pozitīvas īpašības. Pirmkārt, tās ir vispārējā veselības stāvokļa un imunitātes uzlabošana, ko sniedz aktivitātes ārpus telpām.

Daudziem vecākiem aktuāls ir jautājums par to, kādā vecumā ļaut bērnam mācīties braukt ar velosipēdu. Eksperti norāda, ka braukšanas prasmes nepieciešams attīstīt pakāpeniski – vispirms vajadzētu ļaut savai atvasei apgūt spēju noturēt līdzsvaru, ko var palīdzēt izdarīt īpaši pašiem mazākajiem piemēroti balansa divriteņi. Pēc tam, kad tas izdarīts, un bērns sasniedzis aptuveni trīs gadu vecumu, vecāki var iegādāties velosipēdu ar minamiem pedāļiem.

To, cik ātri bērni «izaug» no drēbēm un apaviem, zina ikviens vecāks. Līdzīgi ir arī ar velosipēdiem. Tādēļ nereti gadās, ka, vēloties ieguldīt naudu ilgtermiņā, tētis vai mamma nopērk bērnam velosipēdu, kurš viņam ir par lielu. Lai arī tas, protams, ir pārdomāti, skatoties no drošības viedokļa, bērnam ir jājūtas pārliecināti, sēžot uz sava braucamrīka, un ja tas nebūs viņam piemērots, var gadīties, ka viņš biežāk gūs dažādas traumas. Savukārt, izvēloties pārāk mazu velosipēdu, bērns uz tā jutīsies neērti, un braukšana nesagādās prieku.

Mūžam aktuālais jautājums – kā izvēlēties īsto velosipēda izmēru?

Svarīgākais aspekts, kas šajā ziņā jāņem vērā, ir bērna augums. Ja paši esat kādreiz iegādājušies divriteni, zināsit, ka pieaugušajiem svarīgākais rādītājs ir rāmja izmērs. Savukārt bērnu velosipēds būs jāizvēlas, vadoties pēc riteņu diametra. Jautāsit, kādēļ tā? Jo katra detaļa ir pielāgota riteņu izmēram. Iegādājoties bērnu velosipēdu, jūs redzēsit, ka tiem ir dažādi izmēri, piemēram, 12», 16» un pat 26».

Kā jau minējām iepriekš, lai aprēķinātu, kāda izmēra velosipēds ir nepieciešams tieši jūsu atvasei, jums jāzina bērna augums, kā arī kāju augstums (mērot iekšpusē). Piemēram, ja jūsu bērnam ir 2 līdz 3 gadi, un viņa augums ir no 85 līdz 100 centimetriem, bet iekšējais kāju augstums no 35 līdz 42 centimetriem, atbilstošākais būs 12» izmēra velosipēds. Savukārt bērniem, kuri vecāki par 11 gadiem, garāki par 145 centimetriem un kuru iekšējais kāju garums pārsniedz 70 centimetrus, būs nepieciešams velosipēds ar izmēru 26». Tomēr jāņem vērā, ka šie ir aptuvenie rādītāji, un katrs gadījums var būt individuāls.

Kā pielāgot velosipēdu bērnam?

Iegādājoties velosipēdu, ir nepieciešams pielāgot gan tā stūres, gan arī sēdekļa augstumu jūsu bērnam. Tas ir svarīgi, jo braucējam ir jājūtas stabili un droši, atrodoties uz velosipēda. Kad bērns uzkāpis uz divriteņa, un ar abām kājām stāv uz zemes, jāvēro, lai virs rāmja būtu vismaz piecu centimetru brīva zona, lai, strauji nokāpjot no velosipēda, bērns sevi neievainotu.

Braucot ar divriteni, bērna mugurai nevajadzētu būt pārlieku saliektai, drīzāk tai jābūt taisnai. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, lai ceļgali neatdurtos pret stūri. Kad braucējs cenšas aizsniegt pedāļus, kāja nevar būt nostiepta pilnībā, tai vajadzētu būt nedaudz saliektai.

Ir svarīgi pievērst uzmanību arī bērna spējai grozīt stūri. Jāpārliecinās, ka ir iespējams aizsniegt abus tā rokturus, arī tad, kad stūre tiek strauji pagriezta uz vienu vai otru pusi.

Vai velosipēda svaram ir nozīme?

Velosipēdu svars ir atkarīgs no tā, kādi materiāli ir izmantoti tā ražošanā. Līdz ar to, mēs varam secināt, ka lētākie, zemākas kvalitātes velosipēdi lielākoties ir smagāki, neskatoties uz to, ka tie ir bērnu velosipēdi. Der atcerēties, ka bērniem piemērotāki būs vieglāki divriteņi, jo tādi ir ne tikai vieglāk vadāmi, bet arī pārnēsājami.

Kāds velosipēds piemērots katram vecumposmam?

Eksperti norāda, ka bērns uz velosipēda jutīsies drošāk, ja apmācība tiks sākta pēc iespējas agrākā vecumā, taču ir jāizmanto katram vecumposmam atbilstošie velosipēdi.

  • 2 līdz 5 gadi – tā kā šajā vecumā bērni parasti tikai pirmo reizi sāk mācīties braukt, labāk izvēlēties balansa velosipēdu. Kā zināms, prasmīga braukšana balstās uz koordināciju un līdzsvaru, tādēļ šī izvēle būs labākā, ja vēlaties, lai jūsu bērns tiktu sagatavots braukšanai ar īstu velosipēdu.
  • 3 līdz 6 gadi – kad līdzsvara sajūta ir attīstīta, varat ļaut bērnam braukt ar velosipēdi, kuram pievienoti palīgriteņi. Tos gan ieteicams pēc laika noņemt. Šie velosipēdi pieejami 12», 14» un 16» izmēros.
  • 5 līdz 8 gadi – šo noteikti var saukt par pirmo nopietno bērna transportlīdzekli. Velosipēda izmērs parasti ir jau 20», un tam nav palīgriteņu. Šiem divriteņiem ir pieejami dažādi ātrumi, amortizatori, rokas bremzes un citi papildinājumi.
  • 8 līdz 11 gadi – šos var dēvēt arī par jauniešu velosipēdiem, kuru izmērs ir, sākot no 24». Ar tiem braukt ieteicams tikai tad, kad pilnībā apgūta velosipēdu vadīšanas prasme.

Vēlies iepriecināt savu atvasi ar jaunu velosipēdu? Ieskaties interneta veikalā 220.lv!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu