Ja sieru Jāņu svinībām vēlaties gatavot mājās, tam jāizvēlas piemērota recepte. Siera siešanai tradicionāli izmanto biezpienu, pienu, skābu krējumu, olas, sviestu un dažādas piedevas - populārākā un Jāņu naktij iecienītākā siera garšviela, protams, ir ķimenes, tomēr mūsdienīgas saimnieces sieru labprāt papildina arī ar citām piedevām. Svarīgākais, lai siers tiek gatavots ar labām domām un saulgriežu nakts burvības sajūtu, turklāt jāatceras - jo treknāku pienu izvēlēsimies siera gatavošanai, jo mīkstāks izdosies pats siers.
2. Garšvielas un piedevas.
Klasiskākā Jāņu siera garšviela, protams, ir ķimenes. Tās ir populārs garšaugs, kas jau izsenis aug mūsu platuma grādos, satur daudz ēterisko eļļu, palīdz zarnu trakta darbībai. Tā ka Jāņu nakts ir gara un tradicionāli tiek pavadīta ēdot, dzerot alu un līksmojot, ķimenes Jāņu sierā ir dabiska piedeva, kas palīdz pret smaguma sajūtu. Tāpat ķimeņu sēkliņām piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Jāņu siers ar ķimeņu sēklām mūsu senčiem bijis ne vien gards un simbolisks vasaras saulgriežu cienasts, bet arī dabisks fitoterapijas līdzeklis līgotāju vēderu labsajūtas nodrošināšanai.
Mūsdienās saimnieces, lai parādītu savu radošo pieeju, Jāņu sieram arvien biežāk izvēlas pievienot dažādas citas garšvielas - savdabīgu garšu iegūst Jāņu siers, kam pievienoti svaigi zaļumi, sasmalcinātas bazilika lapiņas, sierāboliņš, saulē kaltēti tomāti, paprika, ķiploki un citas piedevas, ko katrs līgotājs var izvēlēties atbilstoši savai gaumei. Starp citu - gatavojot Jāņu sieru, droši var eksperimentēt arī ar saldām piedevām: sieru var papildināt ar medu, vaniļu, žāvētiem augļiem un riekstiem, dzērvenēm, sēkliņām.