Stāsti, kas iedvesmo: neredzīgs liepājnieks vada ekskursijas savā pilsētā, ko nekad savām acīm nav redzējis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija

1. jūnijā Saeimas namā tika atklāta ceļojošā foto izstāde «Pieejamība jeb Tiesības uz cieņpilnu dzīvi / AccessAbility», kura stāsta par cilvēku ar invaliditāti cīņu par iekļaušanos sabiedrībā un pilnvērtīgu dzīvi. Izstādē, kas tapusi ar Zviedrijas vēstniecības atbalstu, apkopoti stāsti un fotogrāfijas par 28 cilvēkiem no Latvijas un Zviedrijas ar invaliditāti.

Daži no stāstiem, kas apkopoti fotoizstādē «Pieejamība» jeb «Tiesības uz cieņpilnu dzīvi / AccessAbility»:

Artai Teivānei ir 24 gadi, un šogad viņa tālmācībā absolvējusi Savannas mākslas un dizaina augstskolu ASV. Meitene ļoti gribēja studēt mākslu un dizainu, taču Latvijā neviena mākslas augstskola cilvēkiem ar invaliditāti nav pieejama un tālmācības iespējas piedāvātas netiek. Progresējoša muskuļu vājuma dēļ Arta nu jau 10 gadus ir ratiņkrēslā, taču tas viņai neliedz lolot sapņus par ceļošanu un sava grafiskā dizaina pakalpojumu uzņēmuma atvēršanu.

Georgs Bārda ir neredzīgs, taču to, no malas raugoties, iespējams, nojaustu vien retais. Puisis ar izcilību pabeidzis Vaivaru pamatskolu un pēc liela konkursa izturēšanas patlaban mācās Minesotā, ASV. Neskatoties uz acu gaismas trūkumu, viņš jāj ar zirgu, nodarbojas ar ūdens slēpošanu, brauc ar velosipēdu un mopēdu Delta, ko pats saremontējis. Georga pavadone ikdienas gaitās ir sunīte Hēra, kuru viņš pats savulaik apmācīja, lai viņa varētu pildīt suņa-pavadoņa funkcijas.

«Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Latvijā savu mērķu sasniegšanai nākas cīnīties ar divtik lielu enerģiju. Drosme, apņēmība un gara stiprība, - tās ir tikai dažas no lietām, ko no šo stāstu varoņiem varētu mācīties arī mēs, fiziski veselie cilvēki,» izstādes kontekstā atzīmē «BlueOrange Charity» valdes locekle Ingrīda Šmite.

Izstāde «Tiesības uz cieņpilnu dzīvi / AccessAbility» līdz šim jau pabijusi vairākās Latvijas pilsētās un pēc izstādīšanas Saeimas namā tālāk ceļos uz Cēsīm, kur to Cēsu pils parkā varēs apskatīt festivāla «Lampa» ietvaros. Fotoprojekta nonākšana Saeimā ir simbolisks solis, tā kā tieši likumdevēji un politiķi ir tie, kuru varā ir lemt par vides pieejamības un iekļaujošās izglītības jautājumiem. «Par pilnvērtīgu dzīvi varam runāt tad, ja vide ir pieejama arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ja šie cilvēki var iznākt no savām četrām sienām. Par to Latvijā vēl ir ļoti daudz jācīnās,» saka biedrības «Es redzu» vadītāja Aivija Bārda, mamma vienam no izstādes varoņiem.

Izstādes mērķis ir parādīt, ka redzīgajiem, dzirdīgajiem un staigājošajiem cilvēkiem līdzās dzīvo tādi, kuriem nepiemērotas infrastruktūras un citu apstākļu dēļ ikdiena mēdz būt grūtāka. Izstāde stāsta par šo cilvēku sapņiem, cerībām, bēdām, priekiem, darbu, ģimenēm un mīļajiem.

Izstādes atklāšanā Saeimas Sarkanajā zālē 1. jūnijā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, Zviedrijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Karls Henriks Jākobs Landerholms, labdarības fonda «BlueOrange Charity» valdes locekle Ingrīda Šmite, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti un citi aicinātie viesi.

Foto stāstu varoņi ir dažāda vecuma un dzimuma cilvēki, kuri izvēlēti, sadarbojoties invalīdu biedrībām «Apeirons», «Es redzu», Liepājas Neredzīgo biedrībai, Rotko Mākslas centram, Liepājas un Valmieras mākslas un dizaina vidusskolām, kā arī Beverīnas un Kocēnu novada sociālajiem dienestiem.

«Tiesības uz cieņpilnu dzīvi / AccessAbility» ir daļa no plašāka starptautiska projekta, kas ar Zviedrijas vēstniecību tīkla atbalstu tiek organizēts virknē pasaules valstu, stāsta izstādes kuratore un producente Latvijā ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Aija Freimane. Projekta noslēgumā fotogrāfiju izstādīšana paredzēta Apvienoto Nāciju Organizācijas mītnē Ņujorkā.

Izstādes fotogrāfi ir Matīss Markovskis (Latvija) un Markus Marketiks (Zviedrija). Izstāde notiek ar Zviedru institūta un Zviedrijas vēstniecības atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu