5. Starptautiskais burdona festivāls «Suitu zemē»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebookcom

Suiti ir viena no krāšņākajām, savdabīgākajām un daudzveidīgākajām, kultūras tradīcijām bagātākajām kopienām Latvijā un pasaulē. Apliecinājums tam ir Suitu kultūrtelpas iekļaušana UNESCO Pasaules Nemateriālās kultūras mantojuma, kam nepieciešama neatliekama glābšana, sarakstā 2009.gada 1.oktobrī. Suitu kultūrtelpa ar tās daudzajām izpausmēm arī iekļauta Latvijas Kultūras kanona sarakstā. Suitu kopiena vairāku gadsimtu garumā, mijiedarbojoties tautas un reliģiskām tradīcijām, spējusi saglabāt šo unikālo kultūras mantojumu, kam līdzīga pasaulē nav.

5. Starptautiskais burdona festivāls ir valstiski nozīmīgs kultūras pasākums, kas norisinās suitu kopienas apdzīvotajā teritorijā - Alsungas novadā, sauktā par Dižiem suitiem, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā (Krētainie suiti) un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā (Maģie suiti).

Burdons ir viens no senākajiem tradicionālās mūzikas (gan vokālās, gan instrumentālās) daudzbalsības veidiem. Suitu vēsturiskais novads ir unikāla kultūrtelpa, kurā saglabājusies dzīva no paaudzes paaudzē mantota burdona dziedāšanas tradīcija. Burdons, šodien vēl dzīvas tradīcijas veidā, ir sastopams arī citos Latvijas novados Lejaskurzemē, Ziemeļlatgalē, kā arī citviet pasaulē: Igaunijā, Gruzijā, Bulgārijā, Horvātijā, Serbijā, Albānijā, Grieķijā, Krievijā, Ukrainā un citviet.

Suiti kā šīs tradīcijas mantinieki vēlas popularizēt savu kultūras mantojumu plašākā sabiedrībā, apzināt radniecīgus tradīciju kopējus pasaulē, aicinot tos piedalīties festivālā. Tieši ar biedrības «Etniskās kultūras centrs «Suiti»» (dibināta 2002.g.) iniciatīvu sākta Burdona festivāla rīkošanas tradīcija suitos.

5. Starptautiskais burdona festivāls Suitu zemē norisināsies no 9.jūnija līdz 11.jūnijam ar plašu un daudzveidīgu programmu - ar koncertiem Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, Alsungas novadā un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā, kā arī burdona tradīcijai veltītu konferenci. Šā festivāla tēma ir «Saulīt’ silta, māmiņ’ jauka».

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Alsungas, Kuldīgas un Ventspils novadu pašvaldības. Festivālā piedalīsies astoņi Latvijas folkloras kolektīvi un pieci ārzemju kolektīvi no Igaunijas, Lietuvas un Gruzijas Kopējais dalībnieku skaits ap 250. Sīkāka informācija par pasākumiem festivālā mājas lapās www.alsunga.lv un www.suitunovads.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu