Varena grāmata par vēsturi un piedzīvojumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Drīz būs simts gadi, kopš uzrakstīta un pirmoreiz izdota ievērojamā poļu ceļotāja, žurnālista un sabiedriskā darbinieka Antonija Ferdinanda Osendovska (1876–1945) grāmata «Cilvēku, zvēru un dievu zemē», viena varena grāmata vīriešiem: vēsture, piedzīvojumi, eksotiskas zemes un skarbi izaicinājumi. Grāmata papildināta ar daudzām unikālām vēsturiskām fotogrāfijām, informē Apgādā Zvaigzne ABC.

Tajā attēloti autora piedzīvojumi un pārdzīvojumi politisko kaislību piesātinātajā un Krievijas pilsoņu kara plosītajā Sibīrijā 1919.-1920. gadā, kā arī Mongolijā un Tibetā. Bēgot no boļševikiem, Osendovskis daudzkārt skatījies nāvei acīs, ieradies vietās, kur nekad nebija kāju spēris eiropietis, ticies ar Altajā un Mongolijā dzīvojošajām ciltīm un vietējiem budistu lamām, iepazinies ar asiņaino baronu vācbaltieti Romānu Ungernu fon Šternbergu – vienu no pēdējiem Krievijas ģenerāļiem, kas pretojās boļševiku režīmam.

Foto: publicitātes

A. F. Osendovskis dzimis Ļucinas pilsētā toreizējā Krievijas impērijas Vitebskas guberņā jeb Ludzā mūsdienu Latgalē. No Polijas vidienes nākusī Osendovsku ģimene Ludzā bija atradusi patvērumu pēc poļu nacionālās revolūcijas apspiešanas 19. gadsimta 60. gados. Latgalē mazais Antonijs nodzīvoja savus pirmos trīs mūža gadus.

Pēc Henrika Senkeviča A. F. Osendovskis ir visvairāk tulkotais poļu rakstnieks – 142 dažādi viņa darbi tulkoti 19 valodās.

Grāmatu «Cilvēku, zvēru un dievu zemē» 16. maijā pulksten 12.00 atvērsim Ludzas Novadpētniecības muzejā J. Kuļņeva ielā 2, Ludzā. Ar lekciju «Osendovskis – rakstnieks, ceļotājs, piedzīvojumu meklētājs» uzstāsies grāmatas tulkotājs Rišards Labanovskis, Latvijas radio žurnālists, politiķis un sabiedrisks darbinieks un Valdis Klišāns, vēsturnieks, vēstures mācību grāmatu autors, kura lekcijas nosaukums «A.F. Osendovska «Cilvēku, zvēru un dievu zemē», raugoties no Latvijas».

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No poļu valodas tulkojis Rišards Labanovskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu