Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 21. aprīlī, plkst. 18 mūzikas namā «Daile» notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikta speciālbalvas ieguvēja – literatūrzinātniece Anita Rožkalne, kā arī godināts mūža balvas ieguvējs – dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja–Kristsone un rakstnieks Egīls Venters – par labākajiem Latvijā 2016. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

LABĀKAIS DZEJAS DARBS

Ronalds Briedis «Zāles pret nemirstību», Neputns

Juris Kronbergs «Uz balkona / bet ja visu laiku…», Dienas Grāmata

Edvīns Raups «Uguns nedrošs pulss», Jāņa Rozes apgāds

Māris Salējs «Kā pirms pērkona», Pētergailis

Ruta Štelmahere «Krekls», Neputns

LABĀKAIS PROZAS DARBS

Pauls Bankovskis «Trakie veči», Dienas Grāmata

Jana Egle «Gaismā», Lauku Avīze

Laima Kota «Istaba», Dienas Grāmata

Gundega Repše «Bogene», Dienas Grāmata

LABĀKAIS ORIĢINĀLDARBS BĒRNIEM

Uldis Auseklis «Kaķēns margrietiņās», Lauku Avīze

Lilija Berzinska «Lamzaks meklē Lamzaku», Dienas Grāmata

Lelde Stumbre «Pūcīte ar zeltainajām acīm», Zvaigzne ABC

Kārlis Vērdiņš «Tētis», Liels un Mazs

LABĀKAIS TULKOJUMS

Dena Dimiņa tulkotais Selīna romāns «Ceļojums līdz nakts galam», Jāņa Rozes apgāds

Maimas Grīnbergas tulkotais Jāna Unduska eseju krājums «Boļševisms un kultūra», Neputns

Māras Poļakovas tulkotais Serhija Žadana romāns «Džezs pār Donbasu», Jāņa Rozes apgāds

Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns «Porno», Dienas Grāmata

SPILGTĀKĀ DEBIJA

Svens Kuzmins «Pilsētas šamaņi», Dienas Grāmata

Ilga Raščevska «Norakstītie», Zvaigzne ABC

Jānis Tomašs «Melnie darba cimdi», Pētergailis

Dace Vīgante «Ledus apelsīns», Zvaigzne ABC

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī simbolisko LALIGABAS lampu, ko veidojusi dizaina studija «MĀJO», iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Noslēguma pasākumā tiks pasniegtas arī vairākas LALIGABAS atbalstītāju balvas.

Šā gada pasākuma sauklis «Vairāk par vārdiem» aktualizē literatūras nozīmīgo rezonansi valodā un ārpus valodas robežām. Balvu pasniegšanas ceremonija noritēs sarunu formātā, meklējot globālas atbildes uz jautājumiem, kas paslēpušies starp rindiņām. Pasākuma radošo komandu veido rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un videooperators Guntis Lēmanis. Pasākumu vadīs dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies Edgars Šubrovskis, Edgars Mākens, Oskars Jansons un Raitis Viļumovs.

Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātem - www.laligaba.lv.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību autoriem, kuru darbi bagātinājuši Latvijas rakstniecību. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu