Polijas kinoteātros Pakalniņas «Ausma»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No piektdienas, 31. marta, Nacionālā Kino centra atbalstītā un Eiropas Kinoakadēmijas labāko filmu sarakstā iekļautā Lailas Pakalniņas spēlfilma «Ausma» (2015) nonāk Polijas kinoteātru repertuārā.

Lailas Pakalniņas piektā pilnmetrāžas spēlfilma «Ausma» bija arī Latvijas pieteikums 2015. gada ASV Kinoakadēmijas Oskara balvas kategorijai Labākā ārzemju filma, un tieši šis fakts izcelts uz Polijā veidotā filmas plakāta. Attēla centrā savukārt ir Polijā plaši pazīstamais aktieris Viktors Zborovskis, filmā «Ausma» – politpārvaldes priekšnieks. Filmas «Ausma» ražošanu finansiāli atbalstījis arī Polijas Filmu institūts, filmas operators ir polis Vojteks Starons / Wojciech Staron, kurš jau vairākkārt apbalvots par darbu filmā «Ausma».

Spēlfilmu pasaulē izplata Honkongas kompānija DragonHorse Films, līdz šim jau noslēgts līgums par filmas izplatīšanu Meksikā, norit sarunas arī ar citu valstu kinodemostrētājiem. Polijā filmu demonstrē sākotnēji 26 kinoteātros, astoņi no tiem atrodas Polijas galvaspilsētā Varšavā, pārējie – citās Polijas pilsētās (Krakovā, Lodzā, Poznaņā, Vroclavā, Katovicē, Gdaņskā u.c.).

Informācija poļu valodā par filmas izrādīšanu Polijā - šeit:

datapremiery.pl

Jāpiebilst, ka Polijas pirmizrādi filma ir pieredzējusi jau 2016. gadā, Vroclavas festivālā «Nowe Horizonty» (Jaunie apvāršņi). Kopumā «Ausma», kam pasaules pirmizrāde notika Tallinas starptautiskajā festivālā Black Nights 2015. gada 18. novembrī, līdz šim pabijusi jau 30 starptautiskos kinofestivālos dažādās valstīs un saņēmusi 13 balvas; marta vidū filma pilnās zālēs izrādīta Čikāgā, marta nogalē – festivālā Santjago (Čīlē), pēc tam «Ausma» dodas uz festivālu Baltkrievijā. Starp citu, jo īpaši «Ausma» novērtējuši Dienvidamerikas kinospeciālisti – iedvesmojoties no Ausmas seansa, jūnijā Peru, Limas starptautiskā festivāla ietvaros notiks 14 stundu gara Lailas Pakalniņas filmu retrospektīva.

Lailas Pakalniņas spēlfilma «Ausma», kas Latvijas pirmizrādi piedzīvoja 2015. gada 23. novembrī kinoteātrī Splendid Palace, vēsta par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē – padomju laikā, kad tā saucamo ideālu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus; dēls nodeva tēvu, bet tēvs – dēlu. Lai arī filmas darbība risinās 20. gadsimta 50. gadu beigās un tās uzmanības lokā ir padomju laika absurds, kas tiek skatīts vienas diennakts laika nogrieznī, «Ausma» ir ļoti aktuāla filma, kas uzdod jautājumus gan par varas un ideoloģijas manipulējošo spēku, gan indivīda izvēles brīvību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu