Strīpa, Henkss un Spīlbergs uzņems filmu par Pentagona dokumentu lietu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Holivudas leģendārie aktieri Merila Strīpa un Toms Henkss pirmo reizi būs redzami kopā uz lielā ekrāna, atveidojot galvenos varoņus Stīvena Spīlberga jaunajā filmā «The Post». Drāma atspoguļos laikraksta «Washington Post» lomu Pentagona dokumentu publiskošanā 1971. gadā.

67 gadus vecā Strīpa atveidos laikraksta izdevēju Keju Greiemu, bet 60 gadu vecais Henkss iejutīsies redaktora Bena Bredlī lomā. Abi izdevuma pārstāvji cīnījās pret ASV federālo valdību par «Washington Post» tiesībām publicēt noplūdinātos dokumentus.

Ziņas par filmas veidošanu un aktieru izvēli publiskotas laikā, kad pašreizējais prezidents Donalds Tramps medijus ir nodēvējis par «Amerikas tautas ienaidnieku».

Toms Henkss
Toms Henkss Foto: Reuters/ScanPix

Abi aktieri ir bijuši dedzīgi Trampa kritiķi. Piemēram, Henkss pagājušajā nedēļā Baltā nama akreditētajiem žurnālistiem nosūtīja espreso kafijas automātu ar zīmīti «turpināt labo cīņu par Patiesību, Taisnīgumu un Amerikāņu ceļu. Jo īpaši Patiesības daļā».

Savukārt Strīpa, šogad, saņemot «Zelta globusu» par mūža ieguldījumu kinomākslā, kritizēja Trampu, kuru gan viņa vārdā nenosauca, un sacīja, ka «mums ir vajadzīga atbildīga prese, kas sauks pie atbildības šīs pasaules varenos». «Tādēļ mūsu dibinātāji paredzēja presi un tās brīvību Konstitūcijā. Tādēļ es tikai lūdzu slaveno un turīgo Holivudas Ārzemju preses asociāciju (HFPA) [kas organizē «Zelta globusu«] un visu mūsu kopienu pievienoties man un atbalstīt Žurnālistu aizsardzības komiteju, jo mums to turpmāk vajadzēs, un viņiem [žurnālistiem] vajadzēs mūs, lai sargātu patiesību,» Strīpa teica 8.janvārī, kad Tramps vēl nebija stājies amatā.

1971. gadā noplūdinātie «Pentagona dokumenti» ietver Aizsardzības ministrijas sagatavotu pētījumu par ASV politisko un militāro iesaisti Vjetnamā 1945.-1967. gadā. Tie cita starpā atklāj, ka toreizējā ASV prezidenta Lindona Džonsona administrācija «sistemātiski meloja ne tikai sabiedrībai, bet arī Kongresam». Tāpat dokumentos atklāts, ka ASV slepeni paplašināja darbību Vjetnamas kara laikā, bombardējot arī Kambodžu un Laosu, veicot piekrastes reidus Ziemeļvjetnamā, kā arī rīkojot jūras kājnieku uzbrukumus, par kuriem netika vēstīts medijos.

Dokumentus noplūdināja Daniels Elsbergs, kurš strādāja pie pētījuma sagatavošanas. Viņš tika apsūdzēts sazvērestībā, spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā, bet pēc tam apsūdzības tika atceltas, jo prokuratūra, kas izmeklēja Votergeitas skandālu atklāja, ka prezidenta Niksona administrācijas pārstāvji bija devuši rīkojumu censties nomelnot Elsbergu.

2011. gadā «Pentagona dokumenti» pilnībā tika atslepenoti un ir publiski pieejami.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu