Balvu «Zelta ābele 2016» par mūža ieguldījumu saņems LNB direktors Andris Vilks

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /

Grāmatu mākslas konkursa «Zelta ābele 2016» balvu par mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņems Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks.

Tas šodien tika paziņots konkursa «Zelta ābele 2016» preses konferencē, kurā tika nosauktas arī konkursā nominētās grāmatas. Kategorijā «Dzeja» nominēta Genādija Aihī «Paklanīšanās dziesmai», Jāņa Tomaša «Melnie darba cimdi», Hardija Lediņa un Jura Boiko «Ūdenslīdējs», Valda Grēviņa «Veca cilvēka dziesmas» un Arta Ostupa «Žesti».

Balvai «Zelta ābele 2016» nominēti tādi prozas darbi kā Gundegas Repšes «Bogene», Zigmunda Skujiņa «Dziļurbums laikā», Kristīne Muciniece «Debesīs dotais solījums» un Niko Kazanktzaki «Kristus pēdējais kārdinājums».

Vienlaikus kategorijā «Dokumentālie izdevumi» nominēts Arņa Koha Jumīša darbs «Zem Kārļa XII karogiem», Džona Haidena «Pauls Šīmanis. Minoritāšu aizstāvis» un Dairas Āboliņas «Jāņa Streiča maģiskais reālisms».

Balvas saņems grāmatas arī tādās nominācijās kā «Grāmatas bērniem», «Zinātniskā literatūra», «Mācību literatūra», «Uzziņu literatūra», «Mākslas izdevumi» un «Foto albumi».

Balvai nominētas arī tādas grāmatas bērniem kā Māra Runguļa «Pastaiga mirušo pilsētā», Kārļa Vērdiņa «Tētis», Luīzes Pastores «Pēdējais ķēniņš», kā arī Imanta Ziedoņa «Krāsainās pasakas» un Ievas Samauskas «Čarlīnes deguns».

Kategorijā «Zinātniskā literatūra» balvai nominēts «Kurzemes albums», kura sastādītāja ir Līga Lindenbauma, tāpat nominēta Denisa Hanova grāmata «Dons Žuans atgriežas: Volfganga Amadeja Mocarta opera «Dons Giovanni» 18.gadsimta komunikācijas telpā», Daiņa Bruģa «Cēsu Jaunā pils», Sanitas Stinkules sastādītā grāmata «1896. Latviešu etnogrāfiskā izstāde» un Gintas Gerhardes-Upenieces «Māksla un Latvijas valsts. 1918-1940».

«Mācību literatūras» kategorijā nominēts darbs «OPEN FIELDS», kuru sastādīja Rasa Šmite, Raitis Šmits un Armīns Medošs, Silvijas Grosas «Brīvmūrniecība. Zīmes un Rīgas arhitektūra», Valda Celma «Baltu dievestības pamati», «NSRD. Juris Boiko un Hardijs Lediņš», kuru sastādīja Ieva Astahovska un Māra Žeikare, kā arī Ingas Pērkones izdevums «Latvijas pirmās filmas».

Balvu kategorijā «Uzziņu literatūra» varētu saņemt Sandras un Valda Ošiņu «Eiropas vēsture latviešu virtuvē», Viļa Indes «The Glass Mountain», sērija «Saucējas. Trīci munu ustabeni!», literatūras, publicistikas un mākslas grāmatžurnāla «Satori» pirmais izdevums, kā arī Anitas Rožkalnes «Kārļa Zariņa burvju aplis».

Balvai «Zelta ābele 2016» nominēti tādi mākslas izdevumi kā «Sandra Krastiņa», kuru sastādīja Laima Slava, Māra Branča un Ingrīdas Burānes «Trešā atgriešanās. Ieskats mākslinieka Osvalda Rožkalna dzīvē un darbos», Ievas Jurjānes «Daba klusē», izdevums «Romans Suta», ko sastādīja Slava, un Kaspara Eihmaņa «FORMOSA. Skaistā sala».

Tāpat balvai nominēti arī foto albumi - «Alvis Hermanis», ko sastādīja Slava, Aleksandra Gronska un Ksenijas Babuškinas «Shema», Vilhelma Mihailovska «Svidanie s fotografiej» un Mārtiņa Grauda «Kopā kapos».

Balvu «Grāmatizdevēju Draugs», kas tiek piešķirta mediju pārstāvim par labu darbu grāmatu un lasīšanas popularizēšanā, saņems žurnāls «Ir».

Konkursa «Zelta ābele 2016» noslēguma ceremonija notiks 28.martā plkst.17 LNB Ziedoņa zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu