Ķīpsalas Grāmatu izstādē - priekšlasījumi un grāmatu atvēršanas svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Drīz, pavisam drīz grāmatu mīļotāji mēros ceļu uz Ķīpsalu, kur no 24. līdz 26. februārim visus laipni gaidīs izdevēji, rakstnieki, tulkotāji gada lielākajā notikumā grāmatniecībā – «Latvijas Grāmatu izstādē 2017». Jau ierasts, ka izstādes sirds, centrs, ir kultūras stends, kurš šogad ieguvis jaunu nosaukumu «Lielā skatuve».

Visās trīs izstādes dienās uz «Lielās skatuves» mutuļos dzīvīgums, raisīsies nopietnas sarunas un vaigā varēs ieraudzīt savus iemīļotos grāmatu autorus. Izdevniecības «Zvaigzne ABC», «Dienas Grāmata», «Pētergailis», «Mansards», «Jumava», «Lauku Avīze», LU Akadēmiskais apgāds un citi ir sagādājuši interesantu pasākumu programmu, kas būs piemērota visdažādākajām lasītāju gaumēm.

«Latvijas Grāmatu izstādes 2017» pirmajā dienā plkst. 14.00 savus cienītājus gaidīs allaž atraktīvā, lieliskā oratore Janīna Kursīte, lai pastāstītu par savu jauno grāmatu «Zīmju valoda: latviešu žesti». Balstoties uz folkloras, daiļliteratūras, memuāru un mūsdienu interviju avotiem, literatūrzinātniece detalizēti ir aplūkojusi latviešu neverbālo jeb žestu valodu, atsevišķu nodaļu veltot arī izteiksmīgajai Latvijas politiķu žestu valodai.

12.Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule
12.Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule Foto: Edijs Pālens / LETA

24. februārī plkst. 15.00 apgāds «Mansards» aicinās uz nopietnām pārdomām par dzīvi Āra Birzes grāmatas «Nebaidies / Don’t Be Scared» atvēršanā. Autora misija ir iedrošināt cilvēkus kļūt patstāvīgiem un uzņemties atbildību par savām izvēlēm, lēmumiem un rīcību. «Pirms diviem gadiem uzsāku ceļu uz finansiālām dzīves bagātībām, par kādām raksta pašizaugsmes grāmatās, – galvenais ir darīt aprakstītos principus, un viss būs. Tā es lasīju, klausījos un testēju gandrīz visu, ko citi man pasniedza, līdz nokļuvu līdz pavisam citām bagātībām. Pilnīga dzīve, mērķa un patiesības vadīta, kopā ar cilvēkiem, kurus mīlu un vēlos redzēt sev tuvumā. Spēt pateikt brīvi «Jā» un «Nē» bez vainas apziņas vai nožēlas, kā arī dzīvot bez bailēm, jo šī grāmata ir manas īstās piezīmes par cīņu ar sevi un sarunām vienatnē», tā saka Āris Birze.

Apgāds «Jumava» izstādes apmeklētājus lutinās ar iespēju tikties ar populāriem un iemīļotiem cilvēkiem. Uz «Lielās skatuves» kāps aktieri, copmaņi, gastroenterologs un aizrautīgi stāstnieki. Eināra Siliņa «Copes meistara padomi» būs lielisks ieguvums ikvienam, kuram sirds sitas straujāk, domājot par makšķerēšanu. 24. februārī plkst. 16.00 uz «Lielās skatuves» viesosies Māris Olte.

Savukārt sestdien jau rīta agrumā – plkst. 10.00 – visu iemīļotais profesors Anatolijs Danilāns iejutīsies galvenajā lomā. Kā nekā Pētera Struberga grāmata «Anatolijs Danilāns. Dakteris ar atvērtu sirdi» ir tieši par viņu!

Teātramīļi būs gandarīti par iespēju 25. februārī plkst. 16.00 satikt Jāni Kubili, kurš ir Lias Guļevskas grāmatas «Kad gadiem es pāri skatos» varonis. Uz «Lielās skatuves» kāps arī Latvijas Nacionālā teātra aktieri Mārcis Maņjakovs un Gundars Grasbergs.

26. februārī «Jumava» aicina tos, kuri grib pakavēties atmiņās par dienesta laikiem PSRS armijā. Plkst. 14.00 grāmatas «Zaldātu zābakos. Padomju armijas stāsti» autori atcerēsies tā laika piedzīvojumus. Piedalīsies Kaspars Pūce, Imants Liepiņš un citi.

«Latvijas Grāmatu izstādē 2017» neizpaliks arī tēmas, kas ir aktuālas ar grāmatniecību saistītiem profesionāļiem. 24. februārī plkst. 17.00 uz «Lielās skatuves» visus gaidīs Rakstnieku savienības valdes priekšsēdētājs Arno Jundze, lai pastāstītu par ārzemju izdevēju un tulkojumu atbalsta programmu.

Droši vien daudzus interesē, ar ko gan šogad iepriecinās izdevniecība «Zvaigzne ABC». Saistoša solās būt Jāņa Lejiņa romāna «Vīrieša sirds» atvēršana 25. februārī plkst. 11.00. Grāmata vēsta par Latviju 20. gadsimta trīsdesmito gadu beigās, kad gaisā virmoja tuvā pasaules kara nojausmas.

Pavisam citas noskaņas raisīsies sestdien plkst. 15.00, kad rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, rakstniece Ieva Melgalve un citi diskutēs par Riharda Bargā grāmatu «Plikie rukši».

Vladimirs Kaijaks, aizejot mūžībā, savu pēdējo romānu atstāja nepabeigtu. To pabeidza dzīvesbiedre un rakstniece Māra Svīre. Nu ir pienācis laiks romāna «Vēstule» atvēršanas svētkiem uz izstādes «Lielās skatuves»! Lasītāji tiks gaidīti sestdien, 25. februārī, plkst. 17.00.

Ar astroloģijas noslēpumiem un dzīvē gūtajām atziņām laipni dalīsies aktrise Akvelīna Līvmane. Un kā nu nē! Svētdien plkst. 11.00 būs grāmatas «Atvērto siržu sarunas. Mīl-nemīl» atvēršana!

Ne visi var lepoties ar debijas grāmatu, kas ir izraisījusi diskusijas, strīdus, pārdomas. Dacei Vīgantei tas ir izdevies! 26. februārī plkst. 13.00 klātienē varēs uzdot jautājumus «Ledus apelsīna» autorei un mesties iekšā kaislīgās sarunās, kurās piedalīsies arī redaktore Ieva Melgalve.

Daudziem tik iemīļotā izdevniecība «Lauku Avīze» ir sarūpējusi patiesi aizraujošu kultūras programmu. Sākot ar sestdienu plkst. 12.00, kad uz «Lielās skatuves» prezentēs Valda Celma grāmatu «Baltu dievestības pamati». Diskusiju vadīs Eva Mārtuža. Savukārt svētdien plkst. 12.00 visi ir aicināti uz sarunu ar mūsdienu detektīvromānu rakstniekiem un žurnālistiem par tēmu «Mūsdienu detektīvromāns starp žurnālistiku un izdomu», kurā piedalīsies franču rakstnieks un žurnālists Olivjē Triks, kā arī latviešu detektīvžanra rakstnieki Dace Judina un Monika Zīle. Sarunu vadīs «LA» kriminālziņu žurnālists Artis Drēziņš. Olivjē Triks ir franču rakstnieks, žurnālists un TV producents. Rakstniekam ir arī cieša saikne ar Latviju, jo viņš ir laikraksta «Le Monde» korespondents ziemeļu un Baltijas valstīs.

Kā tīkams saldais ēdiens grāmatmīļiem būs tikšanās ar rakstniecēm Ingu Ābeli un Andru Manfeldi. Sestdien plkst. 13.00 lasītāju gaidīts būs «Dienas Grāmatas» pasākums – jaunākie romāni sērijā «Mēs. Latvija XX gadsimts». Abas rakstnieces lasīs fragmentus no grāmatām un varēs baudīt arī Venta Zvaigznes, Ievas Strukas un Gundegas Blumbergas priekšlasījumus par Ingas Ābeles un Andras Manfeldes «Virsnieku sievām».

Arī dzejas mīļotāji netiks aizmirsti! Izdevniecība «Pētergailis» sestdien plkst. 14.00 aicina uz pasākumu «Latviešu dzejas un atdzejas zīmes trijās paaudzēs» – Knuts Skujenieks, Māris Salējs, Jānis Tomašs. «Kā pirms pērkona» (M. Salējs), «Melnie darba cimdi» (J. Tomašs), «Paklanīšanās dziesmai» (G. Aihī, atdz. K. Skujenieks), «Basās zvaigznes» (K. Skujenieks, atdz. O. Pētersone) autoru balsīs.

Trīs dienas – no 24. līdz 26. februārim – Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde «Latvijas Grāmatu izstāde 2017», kurā daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās Latvijas un ārvalstu izdevniecības. Šogad izstādē vēl plašāka kultūras un izklaides pasākumu programma gan lieliem, gan maziem – visās trīs izstādes dienās darbosies «Lielā skatuve», «Jautrā lasītava», «Rakstnieka viesistaba».

Vairāk par izstādi: www.bt1.lv/bt1/lbf.

www.facebook.com/latvijasgramatu.izstade

Vienlaikus Ķīpsalā notiek arī izglītības izstāde «Skola 2017», kas piedāvā visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs. Vairāk: www.bt1.lv/skola

Izstādes «Latvijas Grāmatu izstāde 2017» darbalaiks:

24.–25. februāris plkst. 10.00–18.00

26. februāris plkst. 10.00–17.00

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu