Miks Dukurs: «Mīlestība eksistē, un arī mūsdienās var veidot ģimeni un būt laimīgs!»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Vīksna

Dziedātājs Miks Dukurs ir viens no konkursa «Supernova 2017» dalībniekiem un pirmās tiešraides favorītiem. Mākslinieks jau pieradis piedalīties konkursos un nekad nedzirdēt savu vārdu starp uzvarētājiem, tāpēc šis gads ir īpašs gan muzikāli, gan ar faktu, ka dēliņa nākšana pasaulē likusi Mikam apzināties patiesās dzīves vērtības, izjust lielāko dzīves laimi un iegūt pašpārliecību, ticību saviem spēkiem.

Kā radās tava konkursa «Supernova 2017» dziesma «Spiritual priest»? Kāds ir dziesmas stāsts?

Dziesma ir par ticību sev un saviem spēkiem, jo man pašam tās bija daudz par maz. Ikdienu bieži nomāca šaubas, vai esmu uz pareizā ceļa. Pagājušā gada pavasarī piedzīvoju lielu notikumu - kļuvu par tēvu un sapratu, ka nu vairs nav vietas šaubām, jo ir vēl kāds, par kuru jārūpējas. Nolēmu sakārtot savu ikdienu, lai dzīve ritētu straujāk; atbrīvojos no matiem un arī visiem kaitīgajiem ieradumiem, uzdzīvi nomainījis mērķtiecīgs darbs un rūpes par ģimeni. Interesanti, ka dziesmas mūziku kopā ar saviem muzikālajiem draugiem radījām, esot Londonā, viesnīcas numuriņā! Sajutu spēcīgu radošo grūdienu un steigšus centos piefiksēt ideju. Atceros, kā basģitārists Edijs ar balsi iedungoja tik ļoti zīmīgo basa rifu un Gints ar akustisko ģitāru ātri vien sameklēja harmonijas manai melodijai. Šķiet, impulss bija ilgas pēc mājām, jo dēliņš tik tikko bija dzimis, bet man jau bija jābūt svešā zemē, prom no viņa.

Konkursa atlasē uzstājies, spēlējot ģitāru, to pamanīja un atzinīgu novērtēja arī žūrija!

Ar ģitāru uz skatuves esmu sācis parādīties pavisam nesen, jūtos drošāk, ja neesmu viens, tādēļ arī sāku spēlēt. Prieks, ka žūrija pamanīja šīs izmaiņas!

Ko tu domā mainīt savā priekšnesumā tālākajās konkursa gaitās?

Starp Latvijas atlasēm nav tik daudz laika, turklāt, lai kaut ko ievērojami mainītu, noteikti būtu jāpiesaista sponsori. Es ticu, ka ir svarīgi, lai dziesma ir laba un tāpat arī izpildījums, jo tās ir tās divas lietas, kuras finālā nevarēs pielikt klāt. Noteikti vēl strādāšu pie vokālā snieguma un piesaistīšu kādu, kas nākamajā kārtā nodzied «bekvokāla» partijas, jo tālāk arī tām jābūt «dzīvajā». Neko daudz mainīt nevēlos, lai neaizbiedētu tos, kuriem jau patīk dziesma. Lielajā finālā gan, protams, noteikti izmantotu skatuves sniegtās priekšrocības. Arī pie mums skatuve jau pati par sevi ir ļoti skaista, tādēļ neko daudz neprasās.

Vai piedalies «Supernova 2017» uzvaras dēļ?

Godīgi sakot, sajūta, izdzirdot savu vārdu starp tiem, kas tiek kaut kur tālāk, bija visai neierasta, bet patīkama! Visbiežāk esmu tā stāvējis un tā arī savu vārdu neizdzirdējis, un biju jau pie tā pieradis. Kā saka - galvenais jau ir piedalīties, un man patīk piedalīties!

Konkursā iesniegtā dziesma stilistiski ir citādāka nekā tava ierastā daiļrade, vai maz ir tāds iedalījums, kā mākslinieka konkrēts stils, vai arī, radot dziesmas, jāļaujas iedvesmai, lidojumam?

No mūzikas teorijas saprotu pavisam maz, lai arī esmu to centies apgūt, tomēr sajūtu mūziku pavisam savādāk! Ļaujos intuīcijai un tam, ko dzirdu, katras jaunas dziesmas tapšana ir jauns piedzīvojums, un nekad nezinu, kā tas beigsies. Iznākums vienmēr arī pašam ir liels pārsteigums un prieks, ka sanākusi dziesma!

Foto: Jānis Vīksna

Tavi muzikālie plāni, ko domā īstenot tuvākajā laikā?

Es šobrīd strādāju pie jauna muzikālā materiāla, kurš būs veltīts mana dēla pirmajam dzīves gadam. Viņš arī daļēji piedalījies producēšanā, ar savu klātbūtni - sēžot man klēpī, kamēr strādāju pie dziesmām.

Tu esi precējies, tev ir mazs dēliņš, vai nedomā, ka ģimene savā ziņā atņem tev daiļā dzimuma fanes, jo jaunas meitenes nereti sapņo par attiecībām ar saviem elkiem?

Iespējams, taču tikpat svarīgi man šķiet tas, ka rādu labu piemēru jaunajai paaudzei, ka mīlestība eksistē un arī mūsdienās var veidot ģimeni un būt laimīgs.

Kā dēliņš reaģē uz tavu izpildīto mūziku? Vai ir īpašas dziesmas, kuras veltītas mazajam?

Ir dažas dziesmas, kuras viņš ļoti iemīļojis! Viena no tām arī ir «Spiritual Priest», kuru viņš pirmoreiz dzirdēja, esot pavisam maziņš. Īsi pirms «Supernovas 2017» atlasēm tā arī bija viņa aktuālākā šūpuļdziesma, bet pirmais veltījums tieši viņam sasniegs klausītājus uzreiz pēc konkursa.

Vai dziedi šūpuļdziesmas?

Katru vakaru! Populārākā, protams, ir «Aijā žūžū, lāča bērni».

Foto: Jānis Vīksna

Kā mainījusies tava mūziķa dzīve pēc dēla dzimšanas, mūziķiem ir tipiski vakaros, naktīs strādāt, bet pa dienu gulēt, dēliņš jau visu pakārto citādāk?

Pēdējā laikā retāk uzstājos, pavasarī un ziemā darba ir pavisam maz, tad vairāk laika varu veltīt dēliņam un strādāt pa dienu. Daudz rakstu jaunu mūziku, mazais iedvesmo! Ļoti novērtēju laiku, kuru varu viņam veltīt, un šķiet vērtīgi, ka abi esam blakus pirmajos dzīves soļos.

Kā mainījās tavi uzskati par pasauli pēc dēla dzimšanas?

Vērtības tagad ir pavisam citas! Vēl lielāka vērtībā nekā līdz šim šķiet tieši ģimene un kopā būšanas prieks! Ikdiena kļuvusi daudz pilnvērtīgāka, un ir tik patīkami vērot, kā mazais aug. Priecājos par visām jaunajām ģimenēm, tas ir līdz šim skaistākais dzīves pavērsiens, ko nācies piedzīvot. Abi ar sievu esam ļoti laimīgi par mazā ienākšanu mūsu ģimenē.

Miku Dukuru vari atbalstīt, gan skatoties konkursu un balsojot ar zvanu un SMS palīdzību, kā arī klausoties mākslinieka dziesmu «Spiritual Priest», izmantojot «Spotify», - viena dziesmas noklausīšanās ir viena balss!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu