94 gadu vecumā mirusi gleznotāja Biruta Baumane

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: M.Heimrāts

21. janvārī mūžībā devusies izcilā latviešu gleznotāja Biruta Baumane (06.06.1922. – 21.01.2017.) informē Mākslinieku savienībā.

«Dzīres ir beigušās. Pēdējā deja ballē nodejota. Pēdējā dziesma svētkos nodziedāta,» aizvadot izcilo gleznotāju Birutu Baumani mūžībā, šķiet nevar precīzāk pateikt kā viņa, iesākot grāmatu par sevi. (B.Baumane «Es dzīvoju» (SIA «J.L.V.», 2002.) .

Baumane dzimusi un bērnību pavadījusi Tērvetē, vēlāk mācījusies Jelgavas ģimnāzijas humanitārajā nodaļā, bet ar mākslu sākusi iepazīties Romāna Sutas mākslas studijā. No 1941. gada studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļā pie V.Tones, V.Purvīša u.c., ko 1948.gadā absolvējusi ar diplomdarbu «Eksāmeni» pie gleznotāja J.Liepiņa, bet paralēli studējusi Latvijas Universitātē Filozofijas fakultātē, kurai likvidējoties 1944. gadā viņa turpināja studēt Filoloģijas fakultātē.

Gleznotāja Biruta Baumane izstādēs piedalās kopš 1956.gada un Latvijas Mākslinieku savienības biedre ir kopš 1959.gada. Par mūža ieguldījumu latviešu glezniecībā izcilā latviešu gleznotāja apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Latvijas mākslā Biruta Baumane iezīmējas ar vitālu pasaules izjūtu, kas raksturo arī viņas glezniecību un plašo tēmu loku: akti, portreti, klusās dabas, ainavas. Savu māksliniecisko izteiksmi viņa atrada, modernisma stilistikā interpretējot postimpresioniskos principus un fovisma krāsu izjūtu, bet ar precīzu raksturotājas talantu patiesi un trāpīgi atspoguļoja sevi, sev tuvos ļaudis un ainavas. Unikāla un latviešu glezniecībā reta tematika ir cirks, kurā B.Baumane emocionāli parāda dažādās rakstura un uzvedības šķautnes, personīgās izjūtas un skatuves pieprasīto spožumu. Spilgtā mākslinieces personība Latvijas glezniecībā pārliecinoši un spoži ir izveidojusi paliekošu skaudras dzīves tēlojumu krāsainajā laikmeta paradigmā.

Mākslinieces Birutas Baumanes gleznas atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Krievijā, un citos muzejos, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā, ASV, Kanādā, Itālijā, Francijā u.c.

Informācija par atvadīšanos no mākslinieces Birutas Baumanes tiks precizēta.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību Birutas Baumanes ģimenei un kolēģiem.

Atvadīšanās no mākslinieces Birutas Baumanes 2017. gada 26. janvārī Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13, Rīgā no plkst.12.00 - 14.00, pēc tam guldīsim Zemes mātes klēpī Mākslinieku kalniņā I Meža kapos, Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu