Dilans koncertā nepiemin Nobela prēmijas saņemšanu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu dziesminieks Bobs Dilans (Bob Dylan) ceturtdien koncertā Lasvegasā nepieminēja tajā pašā dienā iegūto Nobela prēmiju literatūrā, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Pirmajā koncertā pēc prēmijas saņemšanas Dilans ar klausītājiem tikpat kā nerunāja.

Lai arī koncerta beigās fani atkārtoti sauca Dilanu atpakaļ uz skatuves, viņš atgriezās tikai uz īsu mirkli, lai izpildītu Frenka Sinatras dziesmas «Why Try To Change Me Now» kaverversiju.

50 gadus ilgās karjeras laikā pārdoti vairāk nekā simt miljoni Dilana ierakstu. «Blowing in the Wind» un citas Dilana balādes ASV kļuvušas par cilvēktiesību un pretkara kustības himnām, kamēr dziesmas «Like a Rolling Stone» ciniskais teksts padarīja viņu par pretošanās kultūras ikonu.

2008. gadā Dilanam tika piešķirta goda Pulicera balva.

Tagad 75 gadus vecais Dilans kļuvis par pirmo mūziķi, kurš jebkad ieguvis Nobela prēmiju literatūrā.

Viņš ir arī pirmais Nobela prēmiju literatūrā ieguvušais amerikānis kopš 1993. gada, kad prestižo balvu pasniedza rakstniecei Tonijai Morisonei.

Nobela prēmijas literatūrā laureātu vidū ir rakstnieki Gabriels Garsija Markess, Pablo Neruda, Sols Belovs, Semjuels Bekets un Džons Steinbeks.

Dilana uzvara daudziem bija pārsteigums un no dažiem literatūras pasaules pazinējiem izpelnījās nopēlumu.

«Nobela prēmija literatūrā Bobam Dilanam - tas ir kā piešķirt trīs «Michelin» zvaigznes [veikalos nopērkamo konditorejas izstrādājumu zīmolam] «Mrs Fields»,» tvīto libāniešu rakstnieks un gleznotājs Rabihs Alamedīns. «Gandrīz tikpat muļķīgs lēmums kā piešķirt prēmiju Vinstonam Čērčilam.»

Bijušais Lielbritānijas premjers Čērčils Nobela prēmiju literatūrā saņēma 1953. gadā.

Taču Dilana koncerta apmeklētāja rakstniece Marija Staforda, sacīja, ka bija jau pienācis laiks ar prestižo balvu pagodināt kādu dziesmu autoru. «Tādas balvas mēdz būt ļoti elitāras,» viņa uzskata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu