Riga IFF: esamības nepanesamais smagums filmā «Tavās rokās»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks no 13. līdz 23. oktobrim trijos kinoteātros – «Splendid Palace», «K Suns» un «Kino Bize», demonstrējot apmēram 100 filmu. Viena no tām - dāņu režisora Samanū Akekes Salstrēma filma «Tavās rokās».

Filma saņēma žūrijas balvu Annonē Starptautiskajā debijas filmu festivālā, kas ikgadu notiek Francijā, dodot iespēju jaunajiem režijas talantiem izrādīt savu pirmo filmu starpvalstu mērogā. Līdzās ar šo atzinību «Tavās rokās» guva arī starptautiskās kritiķu asociācijas FIPRESCI balvu kā labākā filma Gēteborgas filmu festivālā. Filma iekļauta Rīgas Starptautiskā kino festivālā.

Salstrēms, dzimis Francijā, 2001. gadā pārcēlies uz Dāniju un iestājies Nacionālajā filmu skolā, paralēli strādājot Larsa von Trīra producentu firmā «Zentropa». Sadarbība nav izplēnējusi – Trīrs bijis radošais producents filmai «Tavās rokās». Vēlreiz atgriežoties režisora karjeras sākumpunktā, jāmin, ka viņa diplomfilma bija visai spēcīgs pieteikums. Īsfilmā «Zaudētās mīlestības» («Les Amours perdues», 2011) galvenajās lomās iejūtas tādi mūsdienu franču kino lielie vārdi kā Denī Levāns un Emanuela Beāra, Parīzes ielās izstāstot stāstu par pašnāvības mēģinājumu un skaudru mīlestību. Arī pirmajā pilnmetrāžas filmā «Tavās rokās» Salstrēms risina pašnāvības tēmu.

Nils ir neārstējami slims pacients, kura nomiršanas mēginājumu iztraucē medicīnas māsa Marija. Tik tuvu beidzot pietuvojies nāvei un tomēr nesasniedzis mērķi, Nils izgāž rūgtumu gan uz Mariju, gan uz ģimeni. Gandrīz pilnībā paralizētais vīrietis neatsakās no domas par nāvi, bet tagad viņš izlemj to darīt atbildīgāk un fiziski saudzīgāk, proti, piesakoties eitanāzijas procedūrai Šveices klīnikā. Marija piekrīt būt par viņa pavadoni ceļā. Sievietei nav absolūti nekā, kas viņu varētu atturēt – dzīve iestigusi rutīnā un vientulībā. Abi dodas ceļojumā.

Režisors īsti neidentificē Nila slimību, skatītāju iepazīstinot ar rūgtuma saindētu invalīdu. Pēc idejas abi varoņi ir visai nepievilcīgi tipāži. Nils ir fiziski nevarīgs, pilns ar rūgtumu un vēlmi kādam iedzelt, kamēr Marija ir kautrīga un par sevi nepārliecināta. Tomēr abiem piemīt spīts un savāds, dzīves apbružāts šarms. Paradoksālā kārtā tieši nomirt gribošais Nils ir vairāk iepazinis dzīves īsto garšu. Vīrietis iedrošina no ikdienas nogurušo Mariju sajusties dzīvai – iedzert aliņu, mīlēties, kopā doties uz bordeli Hamburgā. Ar viņa palīdzību sieviete izlien no pelēkās peles čaumalas, atceroties savu novārtā atstāto sievišķību un seksualitāti. Nilam un Marijai tuvinoties, abi, šķiet, balsī neprasot viens otram, netverami jautā, vai viņiem ir tiesības no otra prasīt upuri. Vai Marija var lūgt Nilam uzkavēties bezjēdzīgajā dzīvē un nederīgajā ķermenī, lai dotu iespēju viņu potenciālajām attiecībām? Vai Nils var prasīt Marijai būt kopā ar neglābjami slimu cilvēku?

Salstrēms nekādā ziņā neatšķaida drāmu un nesargā skatītāja estētiskās sajūtas – mēs redzam tieši to pašu, ko redz Marija, Nilu kopjot, ģērbjot, mazgājot un barojot. Tuvplānos atkailināts aktieru darbs un varoņu sajūtas. Skarbi, naturālistiski un cilvēcīgi. Salstrēms cieņpilni izturas pret skatītāju – līdzi jušana neizpaliek, bet nerodas sajūta, ka režisors izkalkulējis, uz kurām pogām spiest, lai birtu asaras. Filma poētiski un ļoti niansēti šķetina abu varoņu cilvēcisko drāmu, nekļūstot par t.s. «tearjerker» jeb lētu raudu gabalu.

Filma kairina ne vien emocionālos un prāta jutekļus, bet arīdzan redzi un dzirdi, lutinot skatītāju ar skaistiem skatiem, ziemeļniecisku krāsu paleti un izcilu skaņu celiņu. Skan tirpas raisoši klasiski skaņdarbi un Niks Keivs. Visbeidzot, lai gan vēlme padarīt sev galu ir filmas «Tavās rokās» galvenā vadlīnija, tas nekādā gadījumā nav depresīvs darbs par virzību uz nāvi. Šis kinostāsts par nolemtību patiesībā runā par dzīvotgribu.

Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiks no 13.līdz 23. oktobrim, trijos kinoteātros – «Splendid Palace», «K Suns» un «Kino Bize» – demonstrējot apmēram 100 filmu. No 27.septembra iespējams iegādāties biļetes uz Riga IFF seansiem – tās iespējams iegādāties gan festivāla mājaslapā www.rigaiff.lv, gan «Biļešu servisa» kasēs un interneta mājaslapā.

Visplašākā informācija par festivāla filmām atrodama www.rigaiff.lv. Rīgas Starptautiskais kino festivāls top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes atbalstu. Par jaunāko festivāla tapšanā var uzzināt, arī apmeklējot Riga IFF šķirkļus Facebook, Twitter un Instagram vietnēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu