Mūžībā aizgājis dizainers un mākslinieks Jānis Krievs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sestdien, 17. septembrī pēc smagas slimības mūžībā aizgājis dizainers un mākslinieks Jānis Krievs, informēja biedrībā «Latvijas Mākslinieku savienība».

Mākslinieks dzimis 1942. gada 18. janvārī Rīgā, un beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju kā gleznotājs un viens no tā sauktās «Franču grupas» loka - līdzās Imantam Lancmanim, Ievai Šmitei (Lancmanei), Bruno Vasiļevskim, Maijai Tabakai un Jurim Pudānam. Viņa eksperimenti ar abstraktu glezniecības valodu atšķīrās no padomju mākslas prasībām, tāpēc viņš daudzus gadus darbojās kā dizainers un interjeru mākslinieks, iecerot un realizējot savam laikam novatoriskus interjeru un pilsētvides projektus.

Tostarp pēc mākslinieka projekta 1980.gadā rekonstruēta Rīgas Centrālās dzelzceļa stacija, kā arī sadarbībā ar citiem dizaineriem, inženieriem un programmētājiem Krievs 60.-80. gados veidoja arī audiokinētisku gaismas skatuvi Daugavpils Celtnieku kultūras namā, monumentālu vitrāžas sienu Rīgas Sporta pilī, kā arī citus projektus. Tāpat sadarbībā ar citu kultūras jomu pārstāvjiem teātrī un kino mākslinieks veidoja arī scenogrāfijas darbus un līdzdarbojās neformālos mākslas procesos saistībā ar kino un avangarda mūziku, piemēram, 70.gados kopā ar Hardiju Lediņu un citiem domubiedriem rīkojot Laikmetīgās mūzikas festivālu un iesaistoties džeza festivāla «Vasaras ritmi» veidošanā.

Pēdējos gados ar vairākiem viņa nozīmīgiem darbiem atkal iepazīstināja vairākas avangarda mākslai un dizainam veltītas izstādes Rīgā, Tallinā, Viļņā un Briselē, nesenākā no tām - «Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā (2014) un mākslu centrā Bozar Briselē (2015).

Atvadīšanās no Jāņa Krieva notiks 2016. gada 21.septembrī plkst.12.00 Rīgas krematorijas Mazajā zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu