Apceļo Latviju! Rudentiņš bagāts vīrs Tukuma pusē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rudens ir tas laiks, kad krāsojas lapas, radot skaistu ainavu visapkārt, un kad zemnieku saimniecībās klētīs nogulst visa gada darbs. Tāpēc it īpaši skaisti un izzinoši ir apceļot Latviju arī rudenī, uzzināt ko jaunu un apmeklēt iepriekš neredzētas vietas.

Vīnogu dārzs «Mazburkas» ir vieta, kas pārsteigs ikvienu ceļotāju ar skaistajiem vīnogulājiem, dažādo šķirņu klāstu un gardo vīnu. Saimniecība atrodas vien 3 km attālumā no Tukuma, Kurzemes pauguru dienvidu nogāzē, kas pavērsta pret sauli, tādēļ saimnieki te ierīkojuši plašus vīnogu laukus. Iespējams, ka šis arī ir lielākais vīnogu dārzs šajos platuma grādos, kurā tiek audzētas apmēram 60 dažādu šķirņu vīnogas. No vīnogām saimniecībā raudzē lieliskus vīnus, kuri apbalvoti ar prestižām, t.sk. starptautiskām godalgām un ir nobaudāmi tikai uz vietas saimniecībā.

Apmeklētājiem te tiek piedāvāta ekskursija pa dārzu un vīna degustācija uz plašās terases ar skatu uz brīnišķīgajiem Kurzemes pakalniem. Te var iegādāties vīnogu sulu, vīnogas vai arī doties dārzā tās salasīt pašiem. Ainavu dažādos tepat vīnogu dārzam blakus esošais aitu aploks, jo tā ir otra saimniecības specializācija. Apmeklējumu obligāti iepriekš pieteikt!

Adrese: «Mazburkas», Smārdes pagasts, Engures novads. Tālr. 29149725.

Pasaules lielākās ogas apskatīt un uzzināt par tām ko vairāk varēs zemnieku saimniecībā «Kliblapsas» Pūres pusē. Te ķirbjus audzē aptuveni 30 ha platībā, un pagaidām tā ir viena no šīs ogas lielākajām audzētavām Latvijā. Saimniecībā audzē aptuveni 40 dažādas ķirbju šķirnes, kas iedalāmas 7 grupās: sviesta, muskata, spageti, ozolzīļu, rieksta un vēl citās. Katra šķirne ir atšķirīga ne vien pēc izskata, bet arī garšas. Ar ķirbjiem ēdienkartē var eksperimentēt, piemēram, ēst svaigus, vārītus vai ceptus, kamēr atrod to garšu, kas vislabāk patīk.

Apmeklējumu obligāti iepriekš pieteikt!

Foto: publicitātes

Adrese: «Kliblapsas», Pūres pagasts, Tukuma novads. Tālr. 29152085, www.facebook.com/kliblapsas

Gardākos ābolus nogaršot un ekskursijā doties var arī uz kādu no Tukuma puses ābeļdārziem - zemnieku saimniecību «Eglāji» vai arī zemnieku saimniecību «Rūķīši».

Zemnieku saimniecībā «Eglāji» atrodams viens no skaistākajiem Latvijas ābeļu dārziem 10 ha platībā, kurā aug ap 30 dažādu šķirņu ābeļu. Ražas laikā te var ne tikai nobaudīt, bet arī iegādāties ābolus. Dārzs atrodas kalna galā, no kura skaidrā laikā var vērot jūru un kuģus.

Apmeklējumu obligāti iepriekš pieteikt!

Adrese: «Eglāji», Rauda, Smārdes pagasts, Engures novads. Tālr. 29250492.

Savukārt zemnieku saimniecībā «Rūķīši» ir apskatāmi augļu koki un nobaudāmi āboli gan pa ceļam uz Tukumu, pie Rīgas-Ventspils šosejas, gan dodoties no Tukuma uz Jaunpili. Iepriekš piesakoties, saimnieki ne tikai izrādīs dārzus, bet pastāstīs un pakonsultēs arī integrētajā augļkopībā. No āboliem tiek gatavotas arī sulas vakuuma iepakojumā ar Zaļās karotītes sertifikātu.

Apmeklējumu obligāti iepriekš pieteikt!

Adreses: Z/s «Rūķīši», Degoles pagasts, Tukuma novads un pie Rīgas-Ventspils šosejas Tukuma lidlauka tuvumā, Smārdes pagasts, Engures novads. Tālr. +371 26335661.

Rudens ir arī laiks, kad atkārtoti uzplaukst rozes Tukumā. Īpaši skaisti ir rožaudzētavā-kolekcijas dārzā «Rozītes» Sēmes pagastā, kas ir Dailas un Bruno Trubiņu lolojums. Ar rožkopību šeit nodarbojas jau trešajā paaudzē. Visu pirmsācējs bija Dailas vecaistēvs Pauls Salmiņš, kurš strādājis par Struteles muižas dārznieku. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā viņš apmācīja daudzus dārzniekus un izveidoja arī savu stādaudzētavu. Lai arī pēc Otrā pasaules kara daudz no ģimenes ieguldītā ir gājis bojā, palikusi ir mīlestība uz zemi un ziediem. Izveidotajā stādaudzētavā «Rozītes» Trubiņu ģimene audzē, pārbauda un atlasa kolekcijai tikai skaistākās un izturīgākās rožu šķirnes, jaunākos stādus iegādājoties gan lielākajās Eiropas rožu stādaudzētavās, gan pie labākajiem Latvijas rožkopjiem. Interesentiem iespēja gan aplūkot stādaudzētavu, gan konsultēties par rožu audzēšanu, kā arī iegādāties rožu stādus. Apmeklējumam pieteikties iepriekš!

Foto: publicitātes

Adrese: «Rozītes», netālu no Sēmes luterāņu baznīcas, Sēmes pagasts, Tukuma novads. Tālr. 26469604, www.dailasrozes.lv

Ja priekšroka tomēr tiek dota aktīvajai atpūtai, tad piedāvājam izjust piedzīvojuma garšu un doties izzinošā ekskursijā - pārgājiens ar purva kurpēm Ķemeru tīrelī! Maršruts ļauj iepazīt Lielā Ķemeru tīreļa purva ainavu, raksturīgos augus, dzīvniekus un dabas objektus - purva ezeriņus, lāmas, akačus, Liliju ezeru un Litonijas jūras kāpas. Jāatzīmē gan, ka maršruts ved cauri aizsargājamām dabas teritorijām, dabā nav marķēts un nav paredzēts staigāšanai bez «Purva bridēja» gida.

Foto: publicitātes

Pieteikšanās pa tālr. 20120101 vai mājas lapā www.purvubrideji.lv

Ja pārgājienā gribas doties pašiem bez gida, tad iesakām apmeklēt vēl daudzu neatklāto dabas un izziņas taku «Viesatas upesloki». Gleznainajos Viesatas upes krastos iespējams izstaigāt dabas taku un sarīkot pikniku dabā. Izstaigājot dabas taku, būs iespēja apskatīt upes stāvkrastus, 200 gadu vecu priedi, brūno avotiņu, cūku vannu, bebru māju, mežizstrādes laukumu, melnalkšņu audzi, dižbērzu, lielo Spuņņakmeni un daudzus citus objektus. Ja būsiet īpaši vērīgi, varēsiet ieraudzīt arī dažādu sugu putnus par kuriem informāciju varēsiet atrast takā izvietotajos stendos. Takas garums vienā virzienā ir 5,1 km, un to iespējams iziet 3 dažādos variantos (atkarībā no izvēlētā atpakaļceļa).

Adrese: Irlavas pagasts, Tukuma novads. Tālr. 28302871, 29105209.

Šie uzskaitītie objekti lai jums kalpo kā ieskats tajā, ko skatīt Tukuma pusē, kā arī iedvesma ielūkoties Tukuma tūrisma informācijas centra mājas lapā www.visittukums.lv , kurā atradīsiet vēl daudzus un dažādus apskates, objektus, kurus, iespējams, vēl neesat redzējuši un kurus ir vērts apskatīt!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu