Izziņo Bukera prēmijas nomināciju īso sarakstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Izziņots šī gada Bukera prēmijas nomināciju īsais saraksts ar sešiem darbiem, kuru vidū ir 35 gadus vecās amerikāņu rakstnieces Otesas Mošfegas (Ottessa Moshfegh) pirmais romāns. Mošfegas darbs «Eileen» galvenā varone ir «vienkārša, taču daudz pārcietusi jauna sieviete», kura 60. gados gādāšanu par tēvu alkoholiķi savieno ar sekretāres darbu cietumā.

Īsajā sarakstā ir tikai viena autore, kuras romāns iepriekš ticis nominēts prestižajai Bukera balvai - Dienvidāfrikā dzimusī britu rakstniece Debora Levija ar grāmatu «Hot Milk». Kā norāda balvas žūrija, tas ir stāsts par «sievietes niknumu un seksualitāti».

Skotu rakstnieka Greiema Makreja Bērneta trilleris «His Bloody Project» «sāpīgi reālistiski» attēlo nabadzību Skotijas augstienē.

No saraksta izstumts divkārtējā balvas laureāta Džona Maksvela Kutzē jaunākais romāns «The Schooldays of Jesus», kas tika ierindots starp ticamākajiem pretendentiem uz šī gada prēmiju.

Sarakstā iekļauta arī Deivida Salaja pārdomas par vīrišķību «All That Man Is», Madelēnas Tīnas «Do Not Say We Have Nothing» par klasisko mūziku Ķīnā 80. gadu beigās un Pola Bītija satīra par ASV pilsētnieku dzīvi «The Sellout».

«Sešinieks parāda to, cik svarīgu vietu romāns ieņem mūsdienu kultūrā. Tā spēja aizstāvēt nepierasto, izpētīt nezināmo un pievērsties sarežģītiem tematiem,» sacīja Bukera prēmijas žūrijas priekšsēdētāja Amanda Formena.

Uzvarētāju paziņos 25. oktobrī Londonā.

Prēmijas ieguvējs saņem 50 000 sterliņu mārciņu (68 000 eiro) prēmiju, kā arī lielu atpazīstamību.

Bukera prēmijas pasniegšana aizsākās 1969. gadā.

Pagājušogad Bukera prēmiju saņēma jamaikiešu rakstnieks Marlons Džeimss par grāmatu «A Brief History of Seven Killings», kurā aprakstīts regeja mūziķa Boba Mārlija slepkavības mēģinājums.

Savukārt Bukera starptautisko prēmiju šogad ieguva dienvidkorejiešu rakstniece Hana Kana par romānu «The Vegetarian».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu