Nacionālajā bibliotēkā demonstrēs Šekspīra lugu kino ekranizācijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šī gada rudenī, atzīmējot angļu dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra (1564–1616) (William Shakespeare) 400. gadskārtu kopš aiziešanas mūžībā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) filmu festivāla «Shakespeare Lives in Films 2016» («Šekspīrs dzīvo kino») ietvaros būs skatāmas dramaturga lugu kino ekranizācijas. To mērķis ir atgādināt par Šekspīra daiļrades ietekmi uz pasaules kultūru, kā arī veicināt interesi par britu literatūru un angļu valodas apgūšanu. Ieeja bez maksas.

Festivāla ietvaros Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs izbaudīt kino klasikas mantojumu, kas veidots pēc Šekspīra darbu motīviem.

15. septembrī plkst. 19 LNB tiks demonstrēta traģēdija «Makbets», kas ir pasaulslavena režisora Romāna Poļanska (Roman Polański) šedevrs (1971. gada filma). Režisors ir izveidojis pretrunīgu Šekspīra lugas interpretāciju ar Džonu Finču (Jon Finch) un Frančesku Anni (Francesca Annis) galvenajās lomās. Filma ir ieguvusi vairākas prestižās BAFTA (British Academy of Film and Television Arts – Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmija) balvas par labāko muzikālo materiālu un tērpu dizainu.

Savukārt 25. novembrī, plkst. 19.00, LNB notiks festivāla noslēgums ar Franko Dzefirelli (Franco Zeffirelli) filmas «Romeo un Džuljeta» demonstrēšanu (1968. gada ekranizācija) un kinolektoriju ar pazīstamo Latvijas kinokritiķi Ditu Rietumu. Šekspīra traģēdija Dzefirelli ekranizācijā saglabā autora oriģināltekstu un ir veidota ļoti tuvu lugas sižetam, izņemot dažus monologus un nelielas ainas. Šī filma ir bijusi 16-gadīgās Olīvijas Hassi (Olivia Hussey) un 17-gadīgā Leonarda Vaitinga (Leonard Whiting) kino debija. Viņi bija pirmie kino aktieri, kuru vecums līdzinājās Romeo un Džuljetas vecumam Šekspīra lugā. Filma ieguva divas Oskara un trīs Zelta globusa balvas, kā arī citus apbalvojumus.

Festivāla ietvaros jau demonstrētas trīs ekranizācijas pēc Šekspīra lugu motīviem: Lourensa Olivjē (Laurence Olivier) filma «Hamlets» (1948. gads), leģendārā Pītera Bruka (Peter Brook) filma «Karalis Līrs» (1970. gads), Bazila Dērdena (Basil Dearden) filma «Visu nakti» (1951. gads). Vienlaikus Rīgā viesojās slavenais britu režisors un teātra mākslas pedagogs Roberts Teilors Teimans (Robert Taylor Tayman) ar starptautisko teātra projektu «IKIRU», radošiem tikšanās pasākumiem ar rīdziniekiem un meistarklasēm profesionālajiem aktieriem.

Lielbritānija un Latvija lepojas ar savām literārajām tradīcijām un vienmēr izrāda cieņu un interesi viena par otras kultūras mantojumu. Tā nav nejaušība, ka tieši 2016. gadā šī interese tiek atspoguļota «Shakespeare lives in Films 2016» projektā.

Pasākuma programma šeit:

Kino seansi notiks, pateicoties LNB un Britu Padomes Rīgā sadarbībai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu