«Baltā nakts» jau klāt! Kur iet? Ko redzēt? Kā paspēt?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kas ik gadu notiek Rīgā septembra sākumā, šogad rīdziniekus un pilsētas viesus pulcēs naktī no 10. uz 11. septembri. Tā pamatprogrammu veidos vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, kā arī to papildinās vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti. Piedāvājam sarunu ar «Baltās nakts» projekta koordinatori Baibu Koemecu par šā gada mūsdienu kultūras foruma programmu, ieskatu, kā notiek dažādu projektu sagatavošana, un intervijas gan ar pašmāju, gan ārzemju māksliniekiem. Skaties video!

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» šā gada pamatprogrammu veidos koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, kā arī izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības, lasījumi un filmu programmas. Savukārt pamatprogrammu papildinās iniciatīvu projekti, kuru organizēšanā iesaistījušies teātri, skolas un bērnudārzi, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas, kā arī aktīvie rīdzinieki un domubiedri.

Sagaidāms, ka par

festivāla centrālo un lielāko projektu šogad kļūs «Tēlniecības kvadriennāle Rīga»,

kas piedāvās iespēju iepazīt mūsdienu tēlniecību starptautiskajās norisēs. «Baltās nakts» projekta koordinatore Baiba Koemeca akcentē: «Šogad atklājam tēlniecības kvadriennāli, kas notiek tikai reizi četros gados. Šogad, kā reiz, tiks atklāts desmitajā septembrī.»

Dažādu valstu mākslinieki izstādīs objektus pilsētvidē un veidos izstādi Vāgnera zālē.

Tikmēr pie Brīvības pieminekļa tiks novietots Kanādas mākslinieku objekts «Cloud» jeb

«Mākonis», kurš izstādīts vairākās pasaules vietās.

Savukārt pie tirdzniecības centra «Origo» notiks nīderlandiešu mākslinieka Gija van Bona mehāniskā instalācija «Skryf» jeb smilšu rakstītājs.

Paredzēts, ka Latvijas mākslinieks Gints Gabrāns aicinās meklēt mākslu reālā vidē, izmantojot speciāli izveidotu telefona aplikāciju, bet koncertzālē «Palladium» mākslinieks Voldemārs Johansons radīs vides kompozīciju-ģeneratīvu procesu laboratoriju, kurā fizikālu parādību novērojumi tiek pakļauti sajūtu analīzei.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā jaunā vērienīgā izstādē realizējies mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita cilvēku - augu komunikācijas projekts «Runā ar mani». «Speciāli «Baltajai naktij» mēs esam jau laicīgi iestādījuši divus augus. Ar vienu mēs aicinām sarunāties sievietes balsī, ar otru - vīrieša. «Baltajā naktī» būs iespēja gan redzēt, gan dzirdēt pupām sūtītās ziņas,» tā Rasa Šmite.

Jau trešo gadu pēc kārtas Zunda kanāla teritorijā «Pigeon-bridge» sadarbībā ar augstskolu RISEBA būvēs tiltu, kas vienos dažādas mākslas disciplīnas, lai zinātkāri pētītu un jauktu robežas, lai veidotu izpratni par mūsdienu laikmetam aktuālām norisēm. Šogad par galvenajiem elementiem ir izvēlēti cilvēks un tehnoloģija.

Tāpat šogad «Baltās nakts» mūzikas projektos notiks vairākas pasaules pirmizrādes. Tā, piemēram, koncertzālē «Ave Sol» producentu apvienība «DoStudija» un mūziķis Helvijs Fiņķis piedāvās multimediāla koncertuzveduma, jaundarba «Akmens dārzs» pirmizrādi.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos jaunā komponista Aigara Raumaņa darbs «Superstīgu teorija». Festivāla koncertā to atskaņos apvienotais kokļu orķestris 30 koklētāju sastāvā, bet saksofona solo spēlēs pats autors. Tikmēr nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» šā gada «Baltajā naktī» aizsāks jaunu koncertsēriju «Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā».

«Baltās nakts» programma interesentiem piedāvās arī plašas iespējas arī kino cienītājiem,

tā, piemēram, kinoteātrī «Splendid Palace» norisināsies divas filmu programmas. Spīķeros notiks brīvdabas kino programma «Komēdijas cauri laikiem», kurās rādīs trīs oriģinālas, smieklīgas un asprātīgas komēdijas.

Festivāla projektu koordinatore Baiba Koemeca īpaši uzsver

«Baltās nakts» apmeklētāju iespēju izveidot savu programmu:

«Baltās nakts mājaslapā ir iespējams izveidot savu programmu, izprintēt vai saglābt to savā viedierīcē un tad sekot tikai savam konkrētajam maršrutam, kurā būs iekļauti tikai sev interesējošie punkti.»

Tāpat arī Koemeca norāda, ka šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma tiks atjaunots «Baltās nakts» tramvajs, kas savienos Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela-Gaujas iela-Ausekļa iela.

Turklāt saistībā ar «Baltās nakts» pasākumiem naktī no 10. septembra uz 11. septembri atsevišķos maršrutos tiks organizēti papildu sabiedriskā transporta reisi līdz plkst. 2:00 no pilsētas centra.

„Baltās nakts” pasākumu laikā naktī no 10. uz 11. septembri tiks organizēti papildu reisi

«Baltā nakts» šogad koncentrēsies ierastās ģeogrāfiskās vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā, kā arī tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad būs Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla, Lielajiem kapiem līdz Brīvības ielai.

«Baltā nakts» Rīgā notiks 11. reizi, un tā ir daļa no starptautiska projekta «Eiropas Baltās naktis», ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas: Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. Patlaban «Balto nakti» vai līdzvērtīgus pasākumus organizē arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu