Šoruden uz Kuldīgu atkal brauks rakstnieki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/TVNET

Septembrī, oktobrī un novembrī Kuldīgas Galvenā bibliotēka uz tikšanos ar lasītājiem atkal uzaicinājusi Latvijā pazīstamus rakstniekus. Tikšanās notiks projekta «Rakstnieks. Literatūra. Lasītājs.» ietvaros, kas tiek realizēts jau septīto gadu.

Pagājušā gadā, viesojoties pie jauniešiem Kuldīgas skolās, rakstniece Daina Tabūna atzina, ka šīs tikšanās reizes ir ieguvums ir ne tikai jauniešiem, bet arī jaunajiem rakstniekiem. Te tāpat, gluži kā rakstot grāmatu, ir jāatrod īstie vārdi, lai jaunieši nezaudētu interesi, lai tikšanās būtu interesanta un domāt liekoša, jo jaunajiem cilvēkiem ir nepieciešama cilvēcīga attieksme, jāmāk runāt viņu valodā. Šo gadu laikā Kuldīgā viesojušies vairāk nekā 20 dažādu paaudžu rakstnieki. Šoruden uz Kuldīgu brauc 5 rakstnieki.

12. septembrī Vārmes pagasta bibliotēkā un Kuldīgas Centra vidusskolā viesosies Elizabete Eglīte, kuras darbs «Tikšanās laikā» šogad ir iekļauts lasīšanas veicināšanas programmā «Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija». Lai arī rakstniece pieturas pie jauniešu iecienītā fantāzijas romāna sižeta līnijām ar mīlestības stāstu centrā, tomēr romānā ir bagātīga valoda. Tā ir latviska (notikumi notiek Latvijā) un, galvenais, aizraujoša lasāmviela, kas var paplašināt redzesloku, kā arī bagātināt vārdu krājumu. Grāmata piesaistījusi arī Latvijas grāmatu blogeru uzmanību, kuri atzinīgi novērtē autores jau tagad pamanāmo meistarību, valodas bagātību, pārkāpjot ikdienā lietojamā vārdu krājuma robežas un iekļaujot reālas darbības vietas un radot vēlmi tās apmeklēt.

Turpinot fantāzijas tēmu, 22. septembrī vidusskolēniem tiks organizēta tikšanās ar tulkotāju Ievu Elsbergu. I. Elsberga tulkojusi jauniešu tik ļoti iecienīto «Bada spēļu» triloģiju, Sallijas Grīnas triloģiju un pavisam atšķirīgos un domāt liekošos darbus – «Puisēns svītrainā pidžamā», Mohandāsa Karamčanda Gandija «Stāsts par maniem eksperimentiem ar patiesību» u.c. Tikšanās laikā gaidāma saruna ne tikai par literatūru, bet arī tulkotāja profesijas niansēm un nepieciešamajām īpašībām, par to, cik lielā mērā tulkotājam ir jāmīl literatūra, kā viņš var pārzināt valodas nianses atrast īsto vārdu un par spēju iejusties rakstnieka pasaulē un valodā.

Septembris ir arī Dzejas dienu mēnesis, tādēļ 14. septembrī viesos pie Kuldīgas skolēniem aicināta rakstniece Ieva Samauska. Tā kā Dzejas dienas Kuldīgā tiek atzīmētas ar plašu vērienu, šī tikšanās būs lielisks un interesants papildinājums krāsainajam norišu klāstam.

Oktobrī ar vidusskolēniem tikties aicināta Sabīne Košeļeva, grāmatas «Rīga-Maskava: 21. gadsimta mīlasstāsts» autore.

Rakstniece nominēta arī LaLiGaBa nominācijā «Spilgtākā debija literatūrā». Šis prozas darbs ir vēstījums par pieaugšanu, par savas vietas meklēšanu un, protams, par mīlestību. Tās ir ļoti aktuālas tēmas jebkuram jaunietim. Grāmatu atzinīgi novērtējuši arī literatūrkritiķi, par šo darbu autore saņēmusi Egona Līva piemiņas balvas «Krasta ļaudis» speciālbalvu.

Novembrī ar kuldīdzniekiem tikties apsolījis rakstnieks Arno Jundze. Uz šo sarunu tiks aicināti ne tikai jaunieši, bet arī dažāda vecuma un interešu literatūras mīļotāji. A. Jundzes grāmata «Kristofers un Ēnu ordenis» tika lasīta 2015. gada projektā «Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija», ieņemot 2. vietu savā grupā, bet nule kā iznākušo kriptotrilleri «Bergs & relikviju mednieki» Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā lasa gan pieaugušie lasītāji, gan jaunieši, uz grāmatu izveidojusies pat rinda.

Tikšanās notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu