Baltajā naktī kanādiešu instalācija «Mākonis»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rīgā, laukumā pie Brīvības pieminekļa 9. septembrī, piesakot kultūras foruma «Baltās nakts» programmu, tiks atklāta kanādiešu mākslinieku Keitlindas R.S. Braunas (Caitlind r.c. Brown) un Veina Gereta (Wayne Garrett) veidotā interaktīvā instalācija «Mākonis» (Cloud).

Instalācijā ir izmantotas sadzīves gaismas spuldzes un slēdži, kurus iedarbina, kā slēdzi izmantojot auklas. Izstādes laikā apmeklētāji varēs mijiedarboties ar instalāciju, darbojoties gan kolektīvā harmonijā, gan individuālā haosā, lai atdzīvinātu un iedegtu instalāciju. «Mākonis» ir vienkārša, spoža un rotaļīga instalācija, kas radīta kā ikona cerībai un optimismam. To raksturo uz augšu vērstas smaidošas cilvēku sejas, mirdzošas acis un sajūta, ka visi kopā mēs radām vairāk nekā katra atsevišķu darbību summa.

Foto: publicitātes

Tā kā kvēlspuldžu ražošana Eiropas Savienībā un citās valstīs daudzviet pasaulē pakāpeniski tiek pārtraukta, mākslas objekts iegūst jaunu nozīmi kā signāls tehnoloģiju īslaicīgumam un izmaiņām nākotnē, kurām dodamies pretī. Simboliskā līmenī «Mākonis» balstās uz universālu vides tēlainības valodu, kas pārvar valodu barjeras, kultūru atšķirības un ģeogrāfiskos attālumus – lietus mākoņus pazīst cilvēki visā pasaulē.

Instalācija pirmo reizi tika izstādīta 2012. gada septembrī Kanādas pilsētas Kalgari «Baltajā naktī». 2013. gada sākumā Krievijā mākslinieki sadarbībā ar Maskavas Laikmetīgās mākslas muzeju «Garāža» izveidoja instalācijas otro versiju, kas bija Maskavā notiekošā Mākslas eksperimenta 2013 centrālais objekts.

Instalācija bijusi skatāma Čehijas galvaspilsētas Prāgas gaismas festivālā «Signal», Jeruzalemes gaismas festivālā, Nīderlandes pilsētas Eindhovenas gaismas festivālā «Glow», Portugāles pilsētas Kaškai gaismas festivālā «Lumina», Slovākijas pilsētas Košices «Baltajā naktī» un citur.

Mākslas objektu būs iespējams apskatīt no 9. līdz 13. septembrim. Apmeklētājus tas gaidīs ik dienu no plkst.20 līdz plkst.24. Savukārt kultūras foruma «Baltā nakts» laikā – naktī no 10. uz 11. septembri – «Mākonis» visiem interesentiem būs apskatāms no plkst.19 līdz pat plkst.3.

Kultūras forums «Baltā nakts» šogad notiks jau 11. reizi. Foruma pamatprogrammu veidos vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, tostarp, koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas lasījumi un filmu programmas.

Projektu organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar SIA «UNTITLED», atbalsta Rīgas dome.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu