Piemiņai... Aktiera Jāņa Reiņa 7 mūža lomas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 3. septembrī, zemes klēpī guldīsim pāragri aizsaulē aizgājušo latviešu aktieri Jāni Reini. Pieminot mākslinieku, aicinām iepazīt viņa spilgtākās mūža lomas teātrī, kino un televīzijā. Lai vieglas smiltis un daudz jaunu lomu uz mākoņa malas!

 
Foto: Nacionālais teātris

Romeo - Viljama Šekspīra «Romeo un Džuljeta»

1984. gadā Jānis Reinis uz teātra skatuves redzams īpaši romantiskā tēlā - viņam uzticēta pasaulslavenā mīlnieka loma - Romeo. Šī loma ir aktierim liktenīga, jo viņa partnere Džuljeta ir aktrise Lāsma Kugrēna, kas vēlāk top par Jāņa sieviņu.

«Tieši Romeo lomā Jānis Reinis apliecina sava talanta mērogu – varoņlomas grib spēlēt katrs, kas izvēlējies aktiera profesiju, bet reti kurš to spēj tā, lai sirds par viņa varoņa likteni lūztu ne tikai pašam, bet arī skatītāju tūkstošiem. Galējs maigums un vīrišķība, emocionalitāte un spēks, fascinējošs, īpašs balss tembrs, ko mūsdienu leksikā sauktu par erotisku, šarms, temperaments un... noslēpums,» apraksta Ieva Struka piemiņrakstā par Jāni Reini Nacionālā teātra mājas lapā.

Foto: Nacionālais teātris
 
Foto: Nacionālais teātris

Jānis Reiters - Ārija Geikina «Reiz dzīvoja kāds jātnieks»

Foto: Nacionālais teātris
 
Foto: Nacionālais teātris

Klāvs - Pētera Pētersona «Tikai muzikants»

1987.gadā viņš piedzīvo zvaigžņu stundu un ļauj to piedzīvot arī lugas autoram un režisoram Pēterim Pētersonam, jo nospēlē titullomu – muzikantu Klāvu izrādē «Tikai muzikants».

 
Foto: Publicitātes foto / Latvijas Nacionālais teātris

Ķencis - Brāļu Kaudzīšu «Mērnieku laikos»

Foto: Nacionālais teātris
 
Foto: Nacionālais teātris

Tēvocis Vaņa - Antona Čehova «Tēvocī Vaņā»

Čehova tēvocis Vaņa - šī loma pie Edmunda Freiberga kļuva par vienu no pēdējiem Jāņa Reiņa darbiem.

Foto: Nacionālais teātris
 
Foto: publicitātes

Kinofilma «Rīgas sargi»

«Rīgas sargi» ir Latvijā uzņemta vēsturiska filma par 1919. gada novembra notikumiem Latvijas brīvības cīņu laikā. Filma uzņemta no 2004. līdz 2007. gadam, īpaši filmas uzņemšanas vajadzībām uzceltā kinopilsētā Cinevilla. «Rīgas sargi» jau piektajā tās rādīšanas nedēļā kļuva par skatītāko latviešu filmu, kas tapusi pēc neatkarības atgūšanas, kad to bija noskatījušies vairāk nekā 123 000 skatītāju. Jānis Reinis tēloja filmā galveno lomu - Mārtiņu, kurš pēc daudziem gadiem, kas pavadīti karojot svešumā, atgriežas Latvijā pie līgavas Elzas. Viņš nenojauš, ka izšķirīgā cīņa — gan par Elzas sirdi, gan par jaundibināto Latvijas valsti — vēl tikai priekšā. Vācu karaspēks krievu virsnieka Pāvela Bermonta vadībā grasās sagrābt Rīgu, un šķiet, ka vienīgā Latvijas cerība iepretī vācu pārspēkam ir sabiedroto valstu atbalsts. Taču Mārtiņš ar saujiņu drošsirdīgo ir gatavs cīnīties. Rīgas sargu varonība nostiprina ticību Latvijas valstij gan pašu zemē, gan ārvalstīs.

Foto: publicitātes

 
Foto: publicitātes

Seriāls «Sirdsmīļā Monika»

Pirmā latviešu situāciju komēdija, kuru sāka rādīt televīzijā 1999. gadā. Jānis tēloja Robertu Rambānu, bet viņa dzīvesbiedri Moniku - Mirdza Martinsone. Seriāls ātri ieguva plašu skatītāju atzinību visdažādākajās auditorijās. «Sirdsmīļā Monika» ir rimeiks ASV televīzijas seriālam I Love Lucy.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu