Rožu svētki Tukumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pašā rožu plaukumā ir laiks, kad Tukumā norisinās Rožu svētki, nu jau piekto reizi. Šoreiz svētkus svinēsim no 15. līdz 17.jūlijam, aicinot ikvienu izsapņot sapni par rozi. Svētkus veidos dažādi pasākumi, kas priecēs gan lielus, gan mazus apmeklētājus.

Svētki iesāksies 15.jūlijā pulksten 11.00 ar dārza atvēršanu Rožu kolekciju dārzā «Rozītes» Sēmes pagastā, kur iespējams apskatīt un iegādāties visdažādākās rožu šķirnes stādus. Tukumā svētku atklāšanas koncerts «Kad rozes plaukst» priecēs vakara noslēgumā pulksten 22.00 Tukuma Durbes estrādē. Savu apsveikumu svētkos «Manai pilsētai» veltīs tukumnieki - aktieri un mūziķi, kas saistīti ar Tukumu, kā arī izskanēs Raimonda Paula zelta dziesmu lielkoncerts «Laternu stundā» ar iemīļotu Latvijas dziedātāju piedalīšanos. Ieejas maksa vakara pasākumā koncerta dienā 10 Eur.

Otrā svētku diena - sestdiena, 16.jūlijs būs svētku kulminācijas diena. Brīvības laukumā no pulksten 10.00 visas dienas garumā atkal taps lielākais rožu vainags Tukumā. Šo svētku patronese, dzejniece Māra Zālīte ievīs pirmo rozi lielajā vainagā, kas nu jau ir kļuvis par šo svētku simbolu. Un par to jāpateicas Tukuma floristiem un viņu draugiem, un jo īpaši Anitai Stikānei. Pasākuma laikā būs iespēja ievīt savu rozi lielajā rožu vainagā, kā arī uzdāvināt rožu stādu pilsētai, ziedojot stādu iegādei.

Tukuma pilsētas Kultūras namā no pulksten 10.00 būs skatāma floristu krāšņo darbu izstāde, svētku lieldarbs «Sapņu ķērāji», kā arī īpašā izstāde «Austrumu roze», kas ļaus iepazīt ikebanas ziedu kārtošanas piemērus. Harmonijas iela no pulksten 12.00 pārtaps par Mākslinieku ielu ar dažādām radošajām darbnīcām. Te būs apskatāmas brīvdabas mākslas izstādes, notiks gleznu un mākslas priekšmetu izstāde-pārdošana, darbosies radošās darbnīcas bērniem un interesentiem. Visapkārt Brīvības laukumam darbosies rožu stādu, amatnieku un mājražotāju tirdziņš.

Savukārt motosporta cienītāji sestdien no pulksten 10.00 aicināti uz Melnezera mototrasi, kur norisināsies motokrosa sacensības ar nosaukumu «Rožu kauss2016».

Tradicionāli svētku laikā Tukumā, Talsu ielas laukumā norisinās arī Eiropas senioru deju festivāls, bet pēcpusdienā no pulksten 18.00 Tirgus laukumā būs iespēja pacelties gaisa balonā un izbaudīt skatu uz Rožu svētkiem no augšas. Savukārt Tukuma muzejs, sestdienaiiesākoties, atkal atklās jaunu izstādi Tukuma pilsētas vēstures muzejā «Pils tornis», bet rožu kolekcijas dārzā - rožaudzētavā «Rozītes» Sēmes pagastā visu dienu notiks pasākumi bērniem.

Vakarpusē, pulksten 19.00 romantiskajiem svētku apmeklētājiem brīnišķīgā akadēmiskās mūzikas koncertā ar dzejas performanci Tukuma pilsētas Kultūras namā uzstāsies dzejniece Māra Zālīte kopā ar operdziedātāju Evija Zālīte un pianiste Santa Jākobsone. Savukārt vakaru Brīvības laukumā noslēgs lustīga balle kopā ar Normundu Jakušonoku un draugiem.

Taču sestdienas vakara kulminācija - «Rožu pikniks» iecerēts Pauzera pļavās, kur plānota festivāla atmosfēra ar skaļāku mūziku un atraktīvākiem pasākumiem. Uz Pauzera pļavu skatuves no pulksten 16.00 uzstāsies tādas grupas kā «Galaktika» un «ElektroFolk». Jauniešus no pulksten 22.00 priecēs grupa «Bermudu divstūris», ielu vingrotāji un dejotāji, kā arī dīdžejs visas nakts garumā. Pulksten 23.00 šeit būs skatāms arī krāsaino strūklaku šovs «Ūdensrozes sveiciens svētkos». Starp koncertiem būs skatāma arī retro motorizētā parāde ar retro automašīnām un motocikliem, kā arī viens no svētku kulminācijas pasākumiem – avio šovs «No sirds uz rozi» gan ar NBS, gan «BalticBees Jet Team» komandu dalību.

Trešā svētku diena - svētdiena, 17.jūlijā pulksten 11.00 sāksies ar dievkalpojumu Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Savukārt Sēmes pagasta «Rozītēs» norisināsies skaists mūzikas un dzejas pasākums, kuru pēcpusdienā noslēgs Artūrs Skrastiņš ar grupu «Putnu Balle».

Dienas vidū, pulksten 12.30 Tukumā svētku apmeklētājus priecēs visiem iemīļotais trakais nobrauciens «Rožu vāģis», kurā dalībniekiem ir iespēja izcelties ar oriģinālāko braucamrīku un atraktīvāko komandu. Ar dažādiem, bērniem veltītiem pasākumiem, tiks atklāts arī Pilsētas parks, kurā izveidots Tukumā lielākais bērnu rotaļlaukums.

Svētkus pulksten 17.30 noslēgs koncerts «Noausim kājas» Tukuma luterāņu baznīcā, kurā uzstāsies ģitārists Kaspars Zemītis un dziedātājs Daumants Kalniņš, bet pēc tā apmeklētāji tiks aicināti pulcēties pie Rožu vainaga, lai reibinošā rožu aromātā Argentīnas tango taktīs atskatītos uz aizvadītajiem svētkiem caur iemūžinātajām fotogrāfijām un video, kā arī palaistu gaisā sapni par rozi – simbolu, kas mudinās visus tikties nākamajos svētkos.

Sporta cienītājiem lieliska iespēja svētku laikā no 15. līdz 17.jūlijam Tukuma ledus hallē vērot starptautisko turnīru kērlingā «Summer Curling Cup Tukuma 2016». Latviju turnīrā pārstāvēs 10 komandas. Viesi būs ieradušies no dažādām pasaules valstīm - Somijas, Beļģijas, Baltkrievijas, Igaunijas, Lietuvas, Kanādas, Šveices un Krievijas. Priekšsacīkstes notiks 15. un 16.jūlijā no pulksten 8.00 līdz 22.00, taču finālspēļu sākums būs 17.jūlijā pulksten 13.40.

Aicinām ciemos uz Rožu svētkiem, dodoties ne vien paņemt līdzi rozes ziedus, kurus ievīt lielajā rožu vainagā, bet arī pašiem izvēlēties tērpu atbilstoši svētku tēmai . Imants Ziedonis ir teicis: «Latvija ir brīnumskaista zeme, un brīnumam ir jāpalīdz parādīties.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu