Rubenē norisināsies Livonijas Indriķa dienas pasākumi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Turpinot iedibināto tradīciju, šodien Kocēnu novada Rubenē, vietā, kur savulaik Imeras katoļu priesteris Indriķis (Henricus de Lettis) sarakstīja Indriķa Livonijas hroniku, otro reizi notiks pasākums «Indriķa diena».

Kā informēja Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Eva Eglīte, šajā dienā plkst.11 Rubenes baznīcā notiks dievkalpojums ar senās mūzikas vokālās grupas «Ars Antiqua Riga» dalību, plkst.13 Rubenes baznīcas dārzā visi tiek aicināti uz dziedātājas Martas Ritovas koncertu.

Pēcpusdienā plkst.13.45 notiks instalācijas «Pa Hronikas pēdām» atklāšana Baltajā mājā, kur, lai gan pati ēka netiek apdzīvota, viena no telpām īpaši pielāgota mākslas radīšanai un rādīšanai. Instalācijas veidotājs ir vēsturnieks un Limbažu muzeja galvenais speciālists Gundars Plešs. Plkst.14.15 Rubenes pamatskolā sāksies konference par Rubenes kultūrvēsturisko mantojumu. Konferencē piedalīsies vairāki referenti - Harijs Tumans, Andris Priede un Jānis Kalnačs. Konferenci atklās un vadīs Rubenes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Artis Eglītis.

Pasākuma noslēgumā, plkst.17, Rubenes baznīcas dārzā notiks pasākums gardēžiem «Mielasts pie Indriķa», kad klātesošajiem būs iespēja mieloties ar īpašu zupu, kas tiks pagatavota pēc senas receptes no 1795.gadā Rubenē drukātās pirmās pavārmākslas grāmatas latviešu valodā. Vēsturiski fakti liecina, ka Kocēnu novada Rubenes draudzē 18.gadsimta beigās izdota Latvijā pirmā pavārgrāmata latviešu valodā.

Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders 1795.gadā, tulkojot no vācu valodas, turpat mācītājmājā nodrukāja pavārmākslas grāmatu ar nosaukumu «Tā pirmā pavāru grāmata». Grāmatas oriģināls ir saglabājies un atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā. Īpašo zupu gatavos «Latvijas steiku kluba» dibinātājs, Kocēnu pagasta ZS «Mazdzērvītes» saimnieks Jānis Ločmelis.

Ieeja uz visiem Indriķa dienas pasākumiem ir bez maksas.

13.gadsimta sākumā vienā no Latvijas senākajām kristīgajām draudzēm - Rubenē - tās dibinātājs un Imeras katoļu priesteris Latviešu Indriķis sarakstīja Indriķa Livonijas hroniku. «Indriķa hronika» ir senākā Latvijas teritorijā tapusī hronika. Galvenais vēsturiskais pirmavots par kristīgās ticības ienākšanu, personībām, tautu savstarpējām attiecībām, cīņām un sadzīvi tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijā no 1180.gada līdz 1227.gadam.

Rubenes evaņģēliski luteriskā baznīca celta 13.gadsimtā. Sākotnēji tā bijusi koka ēka, taču tagadējo izskatu baznīca ieguvusi 1739.gadā, ietverot tajā 14.gadsimtā būvētās baznīcas altārdaļu. 2000.gadā, mainot baznīcas altārdaļas grīdu, tika atrastas senaizmirstas kapenes. Visticamāk, tās ir senās vecbaltiešu dzimtas - Patkulu - kapenes. Patkulu dzimtai piederēja tuvējās Vaidavas, Ķieģeļu, Podzēnu, arī Vecates un citas muižas. Uz sienas apmetuma saglabājušies trīs, iespējams, 18.gadsimtā rakstīta teksta fragmenti vācu valodā no Ijāba grāmatas un Jāņa evaņģēlija.

Pasākumu «Indriķa diena» organizē Kocēnu novada dome, Rubenes evaņģēliski luteriskā draudze un Lutera akadēmija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu