Apceļo Latviju: Vai zini, kur vasaras sākumā meklēt laimi?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvieši, kā zināms, ir visur – sauļojas Turcijā, dzīro Spānijā un nirst Ēģiptē, nereti aizmirstot, ka zaļākā zāle, zilākās debesis un dzidrākie ūdeņi ir tepat – pie mums! Tādēļ TVNET šovasar aicina apceļot Latviju un savas dzimtenes apceļošanas rakstu sēriju sākam ar ceriņu reibinošo laimes smaržu! 28. maijā daudzi Latvijas iedzīvotāji un ārzemju viesi par savu atpūtas braucienu ceļa mērķi bija izvēlējušies gan Tērvetes dabas parku, gan mazliet vairāk nekā divdesmit kilometrus tālāko Dobeli un Pētera Upīša dārza apmeklējumu. Kā gan citādi?

Ceriņu svētki norisinās tikai reizi gadā, un tā ir iespēja baudīt krūmu reibinošo smaržu, pirms tam kārtīgi izstaigājoties pa Tērvetes dabas parka takām.

Tērvetes dabas parka pasaku tēlu noslēpumainā burvība

Izbraucot no Rīgas ar autobusu pulksten 8.00, Tērvetē var ierasties jau ap 10.30 (ar vieglo auto brauciens ilgst aptuveni stundu) un izbaudīt dabas parka piedāvāto pastaigu maršrutu.

Tērvetes dabas parks ir lieliska vieta, uz kuru doties tiem, kuri ar pasakām ir uz tu un prot izbaudīt dažādu pasaku tēlus, kuru figūras atrodamas parka dabas takās.

Foto: LETA

Tērvetes dabas parks aizņem 1366 hektāru lielu platību, parkā kopš 1963.gada ir iekārotas dabas takas, skatu tornis, tajā atrodamas daudzas koktēlnieku Krišjāņa Kugras un Ritvara Kalniņa veidotas skulptūras pēc Annas Brigaderes darbu motīviem.

Lai izstaigātu atrakciju laukumu, Rūķīšu mežu un Pasaku mežu, nepieciešamas trīs stundas, bet, ja ir vēlme atpūtināt kājas, ir iespējams izmantot speciālo vilcieniņu, kurš ar īpašu iekāpšanas biļeti ikvienu aizvedīs uz vienu no trim pieturvietām.

Vilcieniņa pakalpojumus pārsvarā izmanto vecāki ar bērniem, jo pats brauciens bērniem ir kā vesela izklaide un rada daudz prieka un smaidu.

Dabas parka viesi, kuri nebaidās no augstuma, var vērot lieliskus dabas skatus, kuri paveras no skatu torņa,

bet jārēķinās ar palielām rindām, jo skaistu skatu cienītāji ir vairums no mums.

Iespēja aplūkot vairāk kā 150 dažādus tauriņus

Dodoties uz autobusiem vai automašīnām, ir iespēja apskatīt arī īpašo tauriņu māju, kurā jau 28.maijā varēja aplūkot 150 tauriņus no Āzijas, Dienvidamerikas un pat Āfrikas. Tauriņus var vērot, fotografēt, bet nedrīkst aiztikt ar rokām, to daudzi apmeklētāji ignorē, jo kurš gan nevēlas skaistu fotogrāfiju kopā ar lielu, spilgtas krāsas taureni.

Foto: LETA

Ieejot tauriņu mājā, viesi sajūt tropu klimatu, kā nekā, lai radītu tauriņiem atbilstošu klimatu, gaisa temperatūra nedrīkst būt zemāka par 30 grādiem.

Tērvetes dabas parku no Pētera Upīša parka šķir nieka 17 kilometri

Tērvetes dabas parku no Dobeles Dārzkopības selekcijas un izmēģinājumu stacijas šķir nieka septiņpadsmit kilometri, kvēlie riteņbraucēji var doties no viena apskates objekta uz otru arī ar velosipēdiem paralēli baudot saules starus un Latvijas pļavu varenību.

Ja priekšroka tiek dota ekskursiju autobusiem vai automašīnām, pēc ilgās pastaigas neizdosies atpūtināt kājas, jo jau pēc divdesmit minūtēm ir jādodas jaunā pastaigā pa Pētera Upīša dārzu.

Tāpēc daudzi, kuri izvēlas šo ekskursijas maršrutu, ierodoties Dobelē, sākumā izvēlas ieturēt pusdienas zem kāda ceriņkrūma.

Klasiskās mūzikas koncerts un vairāk kā 200 dažādu ceriņu šķirņu

28.maijā Pētera Upīša dārzā Dobelē norisinājās gadskārtējais ceriņu ziedēšanas svētku koncerts, kurā, kā jau ierasts, tika izpildīti klasiskās mūzikas skaņdarbi - šoreiz Johana Štrausa mūzika.

Skanēja fragmenti no populārās operetes «Sikspārnis», kurus izpildīja iemīļoti klasiskās mūzikas izpildītāji - Sonora Vaice, Inga Šļubovska-Kancēviča, Jānis Apeinis, Juris Ādamsons, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu grupa Raimonda Ozola vadībā.

Foto: TVNET

Viesi no dažādām valstīm Pētera Upīša dārzā ieradās jau laicīgi, lai novērtētu 200 dažādas ceriņu šķirnes un fotografētos pie skaistajiem ceriņu krūmiem. Kā paziņoja vakara vadītājs, tālākā zeme, no kuras ieradušies viesi, lai baudītu ceriņu svētkus, bija Austrālija. Pāris nedēļas pēc ceriņu ziedēšanas svētku koncerta vēl var doties uz parku un baudīt dažādu krāsu ceriņus un to smaržu.

Vēl bez ceriņu šķirnēm un to hibrīdiem ir iespēja apskatīt plūmes, dekoratīvās ābeles, īrisus, lilijas un pat kokveida peonijas, kuras parkā nonākušas no tālās Japānas.

Vairāki tūkstoši viesu staigāja pa skaisto, romantikas un smaržu pilno parku, un vairums apmeklētāju klasiskās mūzikas koncertu baudīja, sēžot ēnā zem kāda no ceriņu krūmiem.

Foto: TVNET

Kā viesus informēja parka darbinieki, 1996.gadā, Pētera Upīša simtajā dzimšanas dienā, sāka veidot ainavu parku, kurā zied Upīša radītās ceriņu šķirnes un hibrīdi.

Kas tad īsti bija Pēteris Upītis?

Runājot par pašu Pēteri Upīti, latviešu dārzkopis un selekcionārs dzimis 1896.gada 19.maijā, bet miris 1976.gada 4.aprīlī. Dārzkopja dzīves mērķis bija izaudzēt Latvijas apstākļiem piemērotas augļaugu šķirnes.

Dzīves laikā selekcionārs izveidoja ne tikai ceriņu, bet arī aveņu, saldo ķiršu un ābolu šķirnes, kuras ir populāras Latvijas dārzkopju vidū.

Beidzoties koncertam, viesi vēl varēja Dobeles centrā baudīt dažādus pilsētas svētku pasākumus, bet vairums, kuri bija atbraukuši gidu vadītās ekskursijās, sakāpa autobusos, lai dotos mājup.

Foto: TVNET

Tērvetes dabas parka un Pētera Upīša dārza apmeklējums ir lielisks ekskursijas maršruts ģimenēm ar bērniem, tā ir iespēja pavadīt laiku pie dabas un baudīt Latvijas vasaru burvību.

TVNET aicina vasarā apceļot Latviju

Latvieši, kā zināms, ir visur – sauļojas Turcijā, dzīro Spānijā un nirst Ēģiptē, nereti aizmirstot, ka zaļākā zāle, zilākās debesis un dzidrākie ūdeņi ir tepat – pie mums! Ja arī tu uzskati, ka īstām brīvdienām nebūt nav jāietver sevī gari pārlidojumi un mīcīšanās pārpildītās viesnīcās, tad neslēp sveci zem pūra un pastāsti par savām Latvijas īpašajām vietām, un iegūsti balvu. Šovasar TVNET aicina – apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv





KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu