Brīvdabas muzejā lielais gadatirgus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kalnina.lv

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgu, kas norisināsies 2016.gada 4.jūnijā plkst. 9.00 - 18.00 un 5.jūnijā 9.00 līdz 17.00! Šogad gadatirgus norisināsies 46.reizi; kā katru gadu, tajā satiksies amatnieki no visas Latvijas. Šis ir viens no nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem pasākumiem Latvijas kultūras dzīvē, to apmeklē desmitiem tūkstošu muzeja viesu gan no Latvijas, gan ārvalstīm.

Gadatirgus ir vieta, par kuru zina tuvi un tāli, tā ir vieta, kur teju kā uz svētkiem dodas paši amatnieki, kuri ir gaidījuši šo pasākumu veselu gadu! Gadatirgus ir kā izstāde, kura parāda tautas lietišķās mākslas labākās tradīcijas un amatniekus. Amatnieku degsme šajās dienās ir salīdzināma ar koristiem un dejotājiem Dziesmu un deju svētku laikā, kad, uzvelkot tautastērpu, var ar lepnumu rādīt tautai savu darbu un izjust neatkārtojamu kopības sajūtu.

Šogad gadatirgū būs arī plaša kultūras programma, kas norisināsies uz Rietumu skatuves, pie Rietumu vārtiem plkst.9.00-16.30 abas gadatirgus dienas priecēs apmeklētājus ar folkloras kopu, deju kolektīvu un koru uzstāšanos, kā arī brīvdabas amatierteātru izrādēm. Sadarbībā ar Latvijas Universitātes Indijas studiju un kultūras centru abas dienas no plkst.9.00 varēsiet izvingrināties, sveikt sauli kokles pavadībā. Iesakām līdzi ņemt jogas paklājiņus.

Brīvdabas muzeja gadatirgus ir īpašs ne tikai ar amatnieku, bet arī latviešu tradicionālo ēdienu klāstu un lielo Latvijas pārtikas ražotāju un zemnieku dalību. Šogad, godinot īpašo gadatirgus tradīciju, kulinārā mantojuma pērli piparkūku, tiks rīkots piparkūku konkurss. Gardāko, skaistāko un gadatirgum visraksturīgāko piparkūku palīdzēs noteikt Kūku karu žūrija - Normunds Skauģis un Ilze Briede.

Būs iespēja iegādāties žāvētu gaļu, kūpinātas zivis, pašceptu maizi, nēģus, piparkūkas, medu, kliņģerus un daudzus citus gardumus. Plašajā pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs baudīt šķovētus kāpostus, ceptus kartupeļus un latviešu alus darītavu darināto alu. Starp daudzajiem ēdinātājiem vietu, kur paēst, atradīs ikkatrs - gan gaļas cienītājs, gan veģetārietis.

Muzejs ir īpaši domājis par pašiem mazākajiem gadatirgus apmeklētājiem. Mazos priecēs plašais rotaļu klāsts, izjādes ar zirgiem, muzejā izvietota arī pārtinamā istaba, kā arī atgādinām, ka pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas.

Visiem rīdziniekiem iesakām doties uz gadatirgu, izmantojot sabiedrisko transportu. Rīgas Satiksme ir nodrošinājusi papildu reisus gadatirgus dienās; aktīvākajiem - līdz muzejam ved veloceliņš. Pie Rietumu vārtiem bez maksas būs drošas un apsargātas velosipēdu novietnes, kuras darbosies abas pasākuma dienas 9.00-17.30.

Sadarbojoties ar vides organizāciju «homo ecos:», gadatirgus norises laikā tiks īstenotas vairākas izzinošas un praktiskas vides saudzēšanas aktivitātes. Tie autovadītāji, kas savus auto atstās stāvlaukumam atvēlētajā tuvējā pļavā, saņems autoeļļu absorbējošus paklājus, kurus varēs izvietot zem auto gan gadatirgus norises laikā, gan arī pēc tam. Paklāji novērsīs augsnes piesārņojumu ar naftas produktiem. Savukārt, lai samazinātu fasētā dzeramā ūdens vides ietekmes, apmeklētājiem būs iespēja bez maksas uzpildīt savas ūdens pudeles ar dzeramo ūdeni. Zaļās iniciatīvas papildinās izzinošas un atraktīvas darbnīcas bērniem. Aktivitātes tiks īstenotas ar Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējumu.

Žurnāls IEVAS MĀJA būs parūpējies par īpašu izstādi «Katram savu tautastērpu», kas būs apskatāma 4. un 5. jūnijā pie Izstāžu zāles. IEVAS MĀJA gada garumā žurnālu lapās rādīja un stāstīja, kā pašam tikt pie sava tautastērpa. Izstāde ir noslēgums, kur katrs interesents varēs iedvesmoties savam tautastērpam un atrast savu meistaru. IEVAS MĀJA ir apkopojusi arī meistarus, kuri darina tautastērpus un piedalās gadatirgū - viņus atrast palīdzēs īpaši izstrādāta karte.

Apmeklētāju ērtībām biļetes ir iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.biļešuparadīze.lv biļešu tirdzniecības vietās un interneta vietnē.

Iekļūšana gadatirgū: pa galveno ieeju Brīvdabas ielā 21, no Vējdzirnavu ielas, caur Rietumu vārtiem un Saimniecības vārtiem Berģos. Muzejs apmeklētājiem gadatirgus laikā atvērts no plkst. 9.00 līdz 20.00. Bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem. Ieejas maksa skolēniem 1,40 EUR, pilna laika studentiem 2,00 EUR, pensionāriem 2,50 EUR, pieaugušajiem 4,00 EUR, ģimenes biļete (2 pieaugušie + 1-4 bērni līdz 18 gadu vecumam) 8,50 EUR. Pie Galvenajiem vārtiem darbojas maksas stāvvieta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu