ASV kiberuzbrukuma organizēšanā «Sony Pictures» tur aizdomās Ziemeļkoreju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

ASV izmeklētāji secinājuši, ka kiberuzbrukumu kinostudijai «Sony Pictures» organizējusi Ziemeļkoreja, nolīgstot hakerus citās valstīs, pirmdien atklāja kāda izmeklēšanā iesaistīta amatpersona.

Ņemot vērā to, ka Ziemeļkoreja nespēj pati īstenot šādu sarežģītu operāciju, ASV izmeklētāji pārbauda iespēju, ka Phenjana daļu darba uzticējusi kādam no ārpuses, pavēstīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, jo nav pilnvarota sniegt šādas ziņas.

Kiberuzbrukums «Sony Pictures» ir viens no pēdējā laika nopietnākajiem uzbrukumiem kādam uzņēmumu ASV teritorijā, jo

hakeri nozaga ne tikai liela apjoma datus, bet arī iztīrīja cietos diskus

un tūkstošiem filmu studijas datoru padarīja nelietojamus.

Kamēr ASV meklē pierādījumus tam, ka Ziemeļkoreja ir saņēmusi palīdzību no kādas citas valsts, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) stingri turas pie savas iepriekšējās versijas, ka galvenā atbildība par uzbrukumu «Sony Pictures» jāuzņemas Phenjanai.

«FIB ir secinājis ka «Sony Pictures Entertainment» datu nolaupīšanā un iznīcināšanā vainīga ir Ziemeļkorejas valdība,» ziņu aģentūrai «Reuters» apstiprināja FIB. «Nav ticamas informācijas, ka kiberincidentā būtu iesaistīts vēl kāda persona.»

Tikmēr Ziemeļkoreja savu vainu kiberuzbrukumos noliegusi un paudusi gatavību atvairīt jebkādu ASV pretdarbību.

Hakeru grupa «Guardians of Peace» («Miera sargātāji»), kas uzņēmusies atbildību par uzbrukumiem, internetā paziņojusi, ka viņus esot satracinājusi «Sony Pictures» filma «The Interview», kurā diviem žurnālistiem tiek dots uzdevums veikt atentātu pret Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Tomēr daži drošības eksperti sākuši apšaubīt FIB pieņēmumu, ka kiberuzbrukumā vainojama Phenjana. Piemēram, globālais konsultāciju uzņēmums «Taia Global» norādījis, ka aizdomās turēto hakeru komunikācijas lingvistiskā analīze vairāk liecina par krievu hakeriem, nevis ziemeļkorejiešiem. Savukārt kiberdrošības uzņēmums «Norse» uzsver, ka uzbrukumā, iespējams, piedalījies arī kāds «Sony Pictures» darbinieks.

«Es uzskatu, ka valdība rīkojās bērnišķīgi vēl pirms izmeklēšanas beigām paziņojot, ka vainīga ir Ziemeļkoreja,» norādījis bijušais federālo kibernoziegumu prokurors Marks Rašs.

«Pastāv vairākas versijas par to, kas ir vainīgs un kā viņš to paveicis. Valdībai ir jāpārbauda visas.»
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu