Svētkiem veltītie pasākumi (21)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienai otrdien galvaspilsētā notiek virkne svinīgu pasākumu.

Svētku rīts sāksies plkst.9.30 ar ekumēnisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, bet plkst.11 notiks ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, abos pasākumos piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un citas Latvijas valsts amatpersonas.

Plkst.14 11.novembra krastmalā notiks svinīgā Nacionālo bruņoto spēku parāde, plkst.19 pie Brīvības pieminekļa notiks svētku koncerts, kurā 500 Rīgas koru dziedātāju un pūtēju orķestru izpildījumā skanēs skaistākās latviešu komponistu kora dziesmas un tautā populāras patriotiskās dziesmas, bet īpašais pasākuma viesis būs leģendārā grupa Čikāgas piecīši. Plkst.20 pie Brīvības pieminekļa svētku uzrunas teiks Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas valstu prezidenti.

Valsts augstākās amatpersonas šodien plkst.12 piedalīsies Saeimas svinīgajā sēdē Latvijas Nacionālajā teātrī, bet pēcpusdienā Nacionālajā teātrī apmeklēs Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienai veltītu koncertu. Vakarā plkst.21.30 Valsts prezidents un viņa kundze Lilita Zatlera rīkos pieņemšanu.

Rīdzinieki gan Saeimas svinīgo sēdi, gan valsts jubilejai veltīto koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī varēs vērot pie Brīvības pieminekļa izvietotā ekrānā.

No plkst.18 līdz plkst.23 rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti baudīt gaismas festivālu "Staro Rīga" - apskatīt mākslas objektus ielās un parkos, ko papildina īpaši izgaismotas namu fasādes, laukumi un tilti. Tāpat notiks daudzi Latvijas 90.gadadienai veltīti koncerti, kinoseansi un citas norises.

Plkst.21 galvaspilsētas iedzīvotājus un viesus 11.novembra krastmalā priecēs Latvijas 90 gadu jubilejai veltīts gaismas priekšnesums, skanot latviešu simfoniskajai mūzikai.

15 minūšu garā multimediālā priekšnesuma muzikālais režisors ir Juris Vaivods. Multimediālā priekšnesuma laikā skanēs fragmenti no Jurjāņa Andreja poētiskās miniatūras "Barkarola", Pētera Barisona simfoniskās svītas daļas "Nātre", Alfrēda Kalniņa operas "Baņuta", Jāņa Mediņa baleta "Mīlas uzvara", Ādolfa Skultes "Horeogrāfiskās poēmas", Jāņa Ivanova 6.simfonijas, Romualda Kalsona svītas "Kāzu dziesmas", Jura Karlsona "Svētku uvertīras", Marģera Zariņa "Concerto Triptihon", kā arī Imanta Kalniņa 5.simfonijas motīvi.

Svētku gaismas priekšnesuma veidošanā ir iesaistīti Latvijas gaismu mākslinieki un uguņotāji. Lai saskaņotu visus gaismas priekšnesuma elementus - mūziku, salūtu, pirotehnikas efektus, gaismojumus un lāzerus, tiks izmantota digitālā uguņošanas horeogrāfijas un vadības sistēma.

Māksliniecisko uguņošanas uzvedumu veidos "Svētku aģentūra" un pirotehniķis Kalvis Kalniņš, kurš ir pagājušā gada Rīgas svētku uguņotāju sacensību uzvarētājs, kā arī Cēsu un Siguldas 800 gadu jubilejas salūta autors.

Arī gaismas priekšnesumu būs iespējams vērot pie Brīvības pieminekļa izvietotā ekrānā.

Komentāri (21)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu