Hārlemas gospeļu zvaigznes atgriežas Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par nemainīgu tradīciju kļuvusi pasaulslavenā Hārlemas gospeļu kora viesošanās Latvijā.

Jau ceturto gadu pēc kārtas koris uzstāsies Rīgā un, zinot, cik daudz skatītāju apmeklējuši iepriekšējos koncertus un papildkoncertus, var droši prognozēt, ka Rīgas Kongresu nama zālē arī šā gada 26. decembrī neatradīsies nevienas brīvas vietas.

Gaišās emocijas, ko raisa dziedātāju dzīvesprieks un spēcīgās balsis, spēj aizkustināt un iedvesmot jebkuru, neskatoties uz klausītāja reliģisko piederību, vecumu vai interesēm.

2006. gadā Hārlemas gospeļu koris svinēja savu 20. dzimšanas dienu un tajā sarūpēja dāvanu nevis sev, bet gan bērniem, ziedojot vairāk nekā 16 000 dolāru organizācijai «Feed the Children». Šī nauda tika savākta, pārdodot krāsainas aproces kora koncertu laikā. Kora dalībnieki vienmēr rīkojuši dažādas labdarības akcijas, aicinot ziedot trūkumcietējiem un dabas katastrofu upuriem.

Hārlemas eņģeļi – tā pēc savulaik kopīgi izpildītās dziesmas «I Still Haven't Found What I'm Looking For» šo kori nodēvējis grupas «U2» solists Bono. Viņš nav vienīgā zvaigzne, ar ko kopā uzstājies Hārlemas gospeļu koris, viņu vidū ir arī Vūpija Goldberga, Daiana Rosa, Avrila Lavinja, Sindija Laupere un pat neparastā grupa «Gorillaz». Šogad koris paguvis gan uzstāties sera Eltona Džona dzimšanas dienas ballītē Ņujorkā, gan sadarbojies ar britu grupu «Razorlight», gan muzicējis kopā ar džeza leģendu Džonu Hendriksu.

Hārlemas gospeļu kori 1986. gadā dibinājis Alens Beilijs, kas pirms tam strādājis ar superzvaigznēm Laionelu Ričiju, Prinsu un pat Maiklu Džeksonu. Šajā laikā koris uzstājies ne tikai dzimtajā Amerikā, bet arī citur pasaulē –Japānā, Austrālijā, Eiropas valstīs un citur ar mērķi iedvesmot cilvēkus ticībai, apvienot tos neatkarīgi no etniskās piederības vai pārliecības, kā arī tuvāk iepazīstināt ar afroamerikāņu kultūru. Kora izpildītie gospeļi ir reliģiski dziedājumi, kuru muzikālajā noformējumā apvienojušās blūza, džeza, spiričuelu un pat repa iezīmes. Koris labprāt izpilda arī visiem labi pazīstamas laicīgas dziesmas, piemēram, «Hey Jude», «All You Need Is love» un «I Believe I Can Fly» un citas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu