Latvijas 90 gadiem veltītā filma "Vienīgā fotogrāfija" (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 14.novembrī, plkst. 16.45 kinoteātrī "Rīga" notiks Latvijas 90 gadu jubilejai veltītās spēlfilmas "Vienīgā fotogrāfija" pirmizrāde. Kinoafiša

No 14.novembra līdz 21.novembrim filma tiks demonstrēta vairākās Latvijas pilsētās - to varēs noskatīties ne tikai Rīgā, bet arī Rēzeknē, Cēsīs, Dobelē, Liepājā, Preiļos, Talsos, Ķekavā, Valmierā un Viesītē.

Vienīgā vizuālā liecība no 1918.gada 18.novembra, kad Latvijas Nacionālajā teātrī piedzima Latvija, ir Viļa Rīdzenieka fotogrāfija no valsts proklamēšanas svinīgā pasākuma, kuru pirms valsts jubilejas 52 minūšu garā filmā iemūžinājusi kinorežisore Brigita Eglīte.

"Filma "Vienīgā fotogrāfija" no idejas līdz gatavai filmai tapusi ļoti īsā laikā - vienā gadā - un ar ļoti ierobežotiem finanšu līdzekļiem. Es domāju, ka ir sasniegts maksimālais rezultāts, un esmu patiesi gandarīta par izdarīto," sacīja filmas režisore Eglīte.

Diemžēl vairs nav neviena vēsturiskā notikuma aculiecinieka, taču režisore filmas radīšanā strādājusi kopā ar vēsturniekiem un akadēmiķiem, izlasījusi milzum daudz vēsturisko dokumentu, liecību un atmiņu un arī tikusies ar cilvēkiem, kas atcerējās nostāstus par valsts dibināšanu. Gaismā nākuši fakti, kas līdz šim plašākai publikai nav bijuši zināmi. Piemēram, režisore uzzinājusi, kāpēc ir tikai viena fotogrāfija no šā valstiski tik svarīgā notikuma un kas ar Rīdzenieku notika 1918.gada 18.novembrī.

Par to visu pavēstīs filma "Vienīgā fotogrāfija", kurā tāpat būs redzamas partiju nesaskaņas un cīniņi dienu pirms valsts dibināšanas, savukārt sadzīviskās epizodes gan filmā ir režisores iztēles radītas.

Filmas epizodes, kurās attēlota valsts proklamēšana, šovasar tika uzņemtas autentiskajās telpās - Nacionālajā teātrī, kas vēlreiz savā mūžā varēja izdzīvot vēsturiskos mirkļus, lai arī jau improvizētus un rekonstruētus.

Latvijas valsts proklamēšana notika 18.novembra pēcpusdienā, bet pirms tam iepriekšējā naktī bija izdzīvoti partiju ķīviņi, par kuriem, tiesa, svinīgajā mirklī klātesošo vairākumam nebija pat nojautas. Svinīgais pasākums sākās puspiecos pēcpusdienā un turpinājās divas stundas, uz skatuves atrodoties 38 pārstāvjiem no toreizējām partijām. Jaunie valstsvīri vēl neprata dziedāt "Dievs, svētī Latviju!", kas divus gadus vēlāk oficiāli kļuva par valsts himnu, tāpēc uz skatuves pēc Latvijas dzimšanas dienas pasludināšanas tika aicināts koris. Tas viss būs skatāms filmā "Vienīgā fotogrāfija", kurā valsts proklamēšanas ainās ir iemūžināti arī Latvijas vienaudži - Ella Steināte un Arnolds Dzirne - viņi piedzimuši vienā dienā ar valsti.

Filmā spēlē tādi izcili Latvijas aktieri kā Juris Žagars, Andris Keišs, Jānis Paukštello, Ģirts Ķesteris, Sandra Zvīgule, Guna Zariņa, Artis Robežnieks un citi. Filmas "Vienīgā fotogrāfija" seansi Rīgā, kinoteātrī "Rīga", notiks 15., 16., 17., 19., 20. un 21. novembrī plkst. 15 un 18.novembrī plkst. 15 un 19.

Rēzeknē filma būs skatāma Rēzeknes Kultūras centrā 15.novembrī plkst. 16, Cēsīs - Cēsu Kultūras centrā 16.novembrī plkst.14, Dobelē - Dobeles kultūras namā 17.novembrī plkst.19, bet Liepājā kinoteātrī "Balle" filmu būs iespējams noskatīties 14.novembrī, 15., 16., 17., 18., 19. un 20.novembrī.

Preiļos filma tiks demonstrēta 17.novembrī plkst.18 Preiļu Kultūras centrā, Talsos - kinoteātrī "Auseklis" 18.novembrī plkst.14, Valmierā - kinoteātrī "Gaisma" 17.novembrī un 18.novembrī plkst.13, Ķekavā - Ķekavas kultūras namā 21.novembrī plkst.19 un Viesītē filma būs skatāma Viesītes kultūras namā no 19.novembra līdz 21.novembrim.

Kinoafiša

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu