Eiropas Kinoakadēmijas galveno balvu iegūst poļu filma «Ida»

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/Rīga 2014

Poļu režisora Pāvela Pavļikovska filma «Ida» šovakar Rīgā saņēmusi vairākas Eiropas Kinoakadēmijas balvas, tajā skaitā arī balvu kā labākā Eiropas filma. Pāvels Pavļikovskis atzīts arī par gada režisoru. Viņš balvu kopā ar kolēģi Rebeku Lenkeviču saņēmis arī par labāko scenāriju. Tāpat balvu saņēmuši filmas «Ida» operatori Lukšs Žals un Rišards Lenčevskis.

(papildināts viss teksts)

«Ida» (Polija/Dānija). Režisors Pāvels Pavļikovskis, scenārija autori – Pāvels Pavļikovskis un Rebeka Lenkeviča, producenti Ēriks Ābrahams, Pjotrs Žečola, Eva Pušinska un Kristians Hūsums.

Kā atzina filmas režisors Pavļikovskis, viņš īpaši pārsteigts bijis par skatītāju simpātijas balvu, jo ar savām filmām nekad īpaši neesot mēģinājis patikt publikai. Režisors ir ļoti priecīgs par šo uzvaru. Viņš atzina, ka ar šādu nekomerciālu filmu droši vien nebūtu iespējams gūt panākumus amerikāņu kino industrijā.

Kā labākā Eiropas komēdija godināta itāļu režisora Pjerfrančesko Diliberto filma «Mafija nogalina tikai vasarā».

Kā gada aktieris godināts Timotijs Spols filmā «Misters Tērners», savukārt gada aktrises gods ticis Marianai Kotijārai par tēlojumu filmā «Divas dienas, viena nakts».

Kā «Eiropas atklājums 2014» godināta Miroslava Slabošpitska filma «Cilts». Šā gada Eiropas dokumentālās filmas godu izpelnījusies Marka Baudera filma «Master of the universe», savukārt par gada labāko animēto pilnmetrāžas filmu atzīta Alesandro Raka filma «The art of happiness». Balvu kā gada labākā īsfilma saņēmusi režisores Unas Gunjakas filma «The Chicken».

Kā gada montāžas režisore godināta Žistīne Raita par darbu filmā «Loke». Par labāko filmu mākslinieku atzīts Klauss Rūdolfs Amlers par darbu filmā «Tumšā ieleja». Kā gada kostīmu māksliniece godināta Nataša Kērtisa-Nosa par darbu filmā «Tumšā ieleja», savukārt par gada komponisti atzīta filmas «Manā ādā» skaņu celiņa radītāja Mika Levi. Kinoakadēmijas balvu saņēmis arī skaņu režisors Joahims Sandstrēms par darbu filmā «Starred up».

Balva «Eiropiešu sasniegumi pasaules kinomākslā» pasniegta Stīvam Makvīnam. Balvu par mūža ieguldījumu saņēmusi Anjēze Varda, savukārt Eiropas kopprodukcijas balvu «Prix Eurimages» ieguvis Eds Gvinejs.

Jau ziņots, ka Eiropas Kinoakadēmijas balvai tika nominētas filmas «Force Majeure», «Ida», «Leviatāns», «Nimfomāne. I un II daļa», «Ziemas sapnis», «Karmina un Āmens», «Le Week-end» un «Mafija nogalina tikai vasarā».

Eiropas labākā režisora titulam bija nominēts Nuri Bilje Džiljans par filmu «Ziemas miegs», Stīvens Naits par filmu «Loke», Rūbens Ostlunds par filmu «Force Majeur», Pavļikovskis par filmu «Ida», Paolo Virzi par filmu «Cilvēciskais kapitāls» un Andrejs Zvjagincevs par filmu «Leviatāns».

Eiropas aktrises nominācijā sacentās Mariana Alvaresa («Ievainotā»), Valērija Bruno Tedeski («Cilvēciskais kapitāls»), Kotijāra («Divas dienas, viena nakts»), Šarlote Geinsbūra («Nifomāne»), Agata Kuļeša un Agata Trebuhovska par («Ida»).

Uz Eiropas aktiera titulu pretendēja Brendans Glīsons («Golgāta»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu