Fostere: Kinostudija sieviešu dzimuma režisores uzskata par pārāk lielu risku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu aktrise un kinorežisore Džodija Fostere izteikusies, ka kinostudijas uzskatot sieviešu dzimuma režisoru noalgošanu par «pārāk lielu risku».

«Oskara» balvas laureāte ir viena no nedaudzajām Holivudas aktrisēm, kuras kļuvušas par veiksmīgām režisorēm. Šomēnes Kannu kinofestivālā ārpus konkursa programmas tiks demonstrēta viņas jaunākā kinolente «Money Monster» («Naudas monstrs») ar amerikāņu aktieriem Džordžu Klūniju un Džūliju Robertsu galvenajās lomās.

Konferencē Kannās viņa sacīja, ka kopš viņas bērnības esot «kardināli mainījies» dzimumu sadalījums filmu uzņemšanas laukumos. Fostere sāka aktrises karjeru trīs gadu vecumā, un tolaik vienīgās sievietes filmēšanas laukumā esot bijusi aktrise, kas spēlēja viņas māti, un grima māksliniece.

«Vienīgais lauciņš, kurā nekas īsti nav mainījies, ir lielbudžeta filmu režija,» norādīja 53 gadus vecā Fostere.

Nesenā pētījumā tika noskaidrots, ka tikai 9% no visiem ASV kinorežisoriem ir sievietes, turklāt tās galvenokārt darbojas neatkarīgajā kino.

«Es domāju, ka filmu studiju vadošie darbinieki ir nobijušies, un tas arī viss,» sacīja Fostere. «Nezināma iemesla dēļ sievietes tiek ierindotas kategorijā «pārāk liels risks, lai to uzņemtos».»

Taču Fostere, kura saņēmusi prestižās «Oskara» balvas par tēlojumu filmās «Silence of the Lambs» («Jēru klusēšana») un «The Accused» («Apsūdzētie»), atzīst, ka viņai esot bijis vieglāk kļūt par režisori nekā citām sievietēm, kuru pieredze kino industrijā ir mazāka.

Viņa uzskata, ka pie mazā sieviešu skaita filmu režisoru amatos esot vainojama pieturēšanas pie tradicionālajiem modeļiem, nevis «kāda milzīga [Holivudas] sazvērestība».

«Ikviens pirms režisora nolīgšanas ir nobijies, jo nevar zināt, kā tas beigsies,» skaidro Fostere. «Es reiz spēlēju filmā, kuras režisors, ļoti gudrs vīrietis, lielāko daļu filmas uzņemšanas pavadīja tualetē, runājot pa telefonu ar savu sievu. [Studiju darbiniekiem] jāizvēlas vislabākais variants. Ir grūti skatīties uz seju, kas pilnībā atšķiras no tavējās un par kuru tev ir tradicionāli uzskati, tu uztrauksies, ka varbūt izdarīsi sliktu izvēli.»

Viņa uzsvēra, ka tiekot sarakstīti daudzi filmu scenāriji ar spēcīgām sieviešu lomām, taču to uzņemšana visbiežāk netiekot finansēta.

Konference Fosterei tika jautāts par pieņēmumu, ka ievērojama daļa skatītāju nemaz nevēloties skatīties filmas ar sievietēm galvenajās lomās. «Es nezinu, kas tie par cilvēkiem. Es gribu skatīties filmas par cilvēku dzīvi. Es nezinu nevienu, kuram neinteresē puse no visiem cilvēkiem,» sacīja Fostere.

Kannu kinofestivāla ietvaros norisinās «Women in Motion» konference, kurā bez Fosteres uzstāsies arī aktrises Sūzena Sarandona un Džīna Deivisa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu