Ar iesnu pilieniem — uzmanīgi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skaidro Kaspars Peksis, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas otorinolaringologs:

«Ir zināmi vairāk nekā 100 rinovīrusu tipi jeb mikroorganismi, kas, iekļūstot degunā, labvēlīgu apstākļu rezultātā izraisa slimību, kuras kopējais simptoms ir iesnas. Pārējie simptomi var būt ļoti dažādi. Vīrusu slimība būtiski bojā deguna gļotādu, un paiet diezgan ilgs laiks, līdz tā atjaunojas.

Kāpēc iesnu laikā ir ciet deguns, un ko tas nozīmē deguna atveseļošanās kontekstā? Cilvēka organisms jebkurā vietā uz iekaisumu reaģē ar apsārtumu — t. i., pastiprinātu asiņu pieplūdi slimajai vietai. Ja degunā ir iekaisums, asinis pieplūst, un līdz ar to deguns ir ciet. No organisma izveseļošanās viedokļa tas ir veselīgi un vajadzīgi. Jo — ja gļotāda ir saplakusi, normāli izveseļošanās procesi nenotiek. Kāpēc deguna sekrēta pēkšņi ir daudz un sāk pat tecēt ārā no deguna? Jo skropstiņas nespēj lielu šķidruma daudzumu transportēt dabas noliktajā virzienā. Visas šīs reakcijas iesnu gadījumā ir normālas un sekmē ātru izveseļošanos.

Ko darīt septiņās līdz desmit dienās, kamēr ilgst iesnas? Nevienas izdarības būtiski nepaātrina izveseļošanās laiku. Viss ir vērsts tikai uz simptomu samazināšanu, cenšoties sev nenodarīt pāri. Atkarībā no tā, kas prevalē vairāk, ir arī līdzekļi, kas jālieto vairāk. Ja pārsvarā cilvēkam ir galvassāpes un intoksikācijas pazīmes, tad tie būtu bez receptes nopērkami medikamenti ibumetīns, paracetamols, ir arī aptiekās tailenols iesnām un citi. Tas samazinās simptomus, īpaši, ja jums jābūt darba spējīgam vai jālido ar lidmašīnu. Mukolītiķi jeb gļotas šķidrinošie līdzekļi, kā arī dabas līdzekļi — sinupret, lasolvan (bērnu praksē) — ir vajadzīgi, lai gļotas būtu šķidrākas un labāk izdalītos. Tā paša iemesla dēļ labas ir tvaika inhalācijas, pievienojot mentolu, eikaliptu.

Deguna pilienus, manuprāt, vajadzētu pārdot tikai pret recepti. Jo tie ļoti strauji izraisa atkarību cilvēkiem. Mēs operējam ļoti daudz cilvēku, kas ir pārpilinājušies deguna pilienus, lietojuši tos ilgstoši. Tā saucamos advancētos pilienus, kas darbojas 12–24 stundas, neiesaku izvēlēties.

Varbūt pieaugušiem cilvēkiem izvēlēties bērnu pilienus? Jā. Esam spiesti mazināt dabiskās organisma reakcijas uz iekaisumu, jo no šīs reakcijas ciešam. Tātad pilināt pēc iespējas zemākas koncentrācijas deguna pilienus, ar pēc iespējas īsāku darbības laiku un pēc iespējas retāk.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu