Prezidente cienā ar ingvera tēju un kokteiļiem (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad svinīgo pieņemšanu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga rīkoja renovētajā Dailes teātrī, tādā veidā dodot iespēju pasākuma viesiem būt pirmajiem izremontēto telpu novērtētājiem.

Kā apsveikuma dzēriens tika piedāvāta ingvera tēja, upeņu sula ar melno balzamu un ābolu sula ar rumu, pēc tam sekoja orķestra "Sinfonieta Rīga" sagatavotais koncerts, bet otrajā daļā viesi baudīja vīnu un uzkodas, klausoties vieglu kamermūziku.Kā sarunās ar viesiem secināja "Vakara Ziņas", cilvēki pārmaiņas ir pamanījuši un novērtē tās atzinīgi. "Krēsli zālē ir mazliet citādāki, un pie tiem vajadzēs pierast, bet citādi nekādas vainas," atzina kāds viesis. Tāpat izrādījās, ka lielākajai daļai aptaujāto par labu tradīciju kļuvusi Valsts prezidentes rīkotās pieņemšanas apmeklēšana. Taču neizpaliek ne svētku vakariņas, ne arī salūta apmeklēšana.

UZ MĀJĀM AR TAKSOMETRU. "Varu būt lepns, ka esmu piedalījies visās pieņemšanās — sākot jau ar tām, ko rīkoja iepriekšējais prezidents Guntis Ulmanis," palepojas dzejnieks Knuts Skujenieks, kuram valsts dzimšanas diena esot mīļākie svētki. Vienīgā problēma abiem ar kundzi ir tā, ka pēc pieņemšanas beigām uz mājām Salaspilī jādodas ar taksometru, jo sabiedriskais transports vairs nekursē. "Taču šīs neērtības var pieciest," abi atzīst.

JŪTAS PAGODINĀTS. Pirmoreiz Valsts prezidentes rīkotajā pieņemšanā piedalījās čellu trio "Melo M" dalībnieks Kārlis Auzāns, kuram 18. novembris padevies visai saspringts. "No rīta vēl spēlējām svinīgajā pieņemšanā Latvijas konsulātā Sanktpēterburgā, bet vakarā jau bija jābūt šeit," teic mūziķis, kuram valsts dzimšanas diena izraisot īstu pacilātības sajūtu. "Tas tomēr ir kaut kas īpašs, un jūtos pagodināts, ka šo faktu varu svinēt tik īpašos apstākļos," — tā Kārlis.

ATBILDES VIZĪTĒ. Kā allaž, smaidīgs un apmierināts ar dzīvi izskatījās nesen amatā atjaunotais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktors Ints Dālderis, kurš prezidentes rīkotajā svinīgajā pieņemšanā piedalījās pirmo reizi. "Tā kā pa dienu orķestrim vēl vajadzēja uzstāties, kādu brīdi domāju, vai vispār nākt uz šejieni. Bet tad izdomājām, ka jādodas taču atbildes vizītē, jo Valsts prezidente nesen — Austrijas neatkarības dienas svinībās — viesojās pie mums," pauda orķestra direktors, gan neslēpjot, ka līdz šim kopā ar bērniem valsts svētkos viņš devies uz Daugavmalu vērot salūtu.

TIKAI OTRO GADU. Aktrise Vera Singajevska pērn slimības dēļ uz Valsts prezidentes rīkoto pieņemšanu nav varējusi ierasties, taču aizpērn un šogad to darījusi ar prieku. "Nekādu lielu pasākumu nerīkojam, taču reizēm ēdam vakariņas ģimenes lokā un iededzinām arī kādu svecīti par godu valsts dzimšanas dienai. Tie jau tādi jauki svētki," uzskata Singajevska.

JAU SEŠPADSMIT GADUS. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas valsts dzimšanas dienu allaž svinējis uzņēmējs Sols Bukingolts. "To esam darījuši gan ģimenes lokā vakariņojot, gan dodoties uz Valsts prezidentes rīkoto pieņemšanu." Šogad gan ģimenes vakariņas tika rīkotas 19. novembra vakarā.

SVĒTA LIETA. Satversmes tiesas priekšsēdētājam Aivaram Endziņam 18. novembris parasti paiet vienā svinēšanā, jo vēl pirms Vairas Vīķes–Freibergas rīkotās pieņemšanas viņš ticies ar saviem kādreizējiem kolēģiem no Augstākās Padomes laikiem. "Paši redzat, ka ģimeniskai pasēdēšanai laika neatliek," Endziņš smejas un piebilst, ka svinīgos pasākumus apmeklē ar prieku, jo valsts dzimšanas diena, viņaprāt, ir svēta lieta.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu